In het kader van ‘EARLY MUSIC — LAST MINUTE’:

Zo 20 nov. 2022 – 16u30
Sint-Petrus en Pauluskerk te Middelburg (Maldegem, BE)

UNIEK: DONNE ABBANDONATE

SIGISWALD KUIJKEN (viool)
& MARIE KUIJKEN (pianoforte) & ANAÏS MERLIN (sopraan)

Internationaal gewaardeerd/ Ontroerend-mooie Aria’s voor sopraan van Mozart en Haydn, en de prachtige Cantata ‘Arianna a Naxos’ van Haydn gebracht met de 18e eeuwse gestiek en declamatie/ Pianoforte (naar Stein, ca.1785, gebouwd door Maene)/ Voorprogramma door ‘JONGE VIRTUOZE MUSICI’ van Muziekschool Ars Musica …

PROGRAMMA

UITZONDERLIJK CONCERT

Na tournee in het buitenland, in de Sint-Petrus en Pauluskerk te Middelburg (Maldegem, BE)
in samenwerking met ‘Middelburgse concerten’

DONNE ABBANDONATE

SIGISWALD KUIJKEN (viool) & MARIE KUIJKEN (pianoforte) & ANAÏS MERLIN (sopraan)

Ontroerend-mooie Aria’s voor sopraan van Mozart en Haydn, en de prachtige Cantata ‘Arianna a Naxos’
van Haydn voor pianoforte & sopraan, gebracht met 18e eeuwse gestiek en declamatie.

Voor SIGISWALD KUIJKEN, onze wereldberoemde Vlaamse violist, pionier van de Oude Muziek-beweging, is 2022 een uitzonderlijk feestelijk JUBILEUMJAAR met de 50ste verjaardag van zijn ensemble ‘La Petite Bande’. Op zondag 20 november om 16u30 zal hij na recente concert-tournees in Nederland, Duitsland, Japan, Korea en Zwitserland, samen met zijn dochter MARIE KUIJKEN en de sopraan ANAÏS MERLIN te gast zijn in de Kerk te Middelburg (Maldegem, BE) waar hij in juli nog een solo recital voor een uitverkochte Kerk speelde. Op 11 december zullen ze trouwens te gast zijn in het Concertgebouw Amsterdam, met La Petite Bande, waar ze de opera ‘Cosi fan tutte’ van Mozart brengen. Als violist en dirigent van wereldformaat heeft Sigiswald Kuijken een méér dan 150 titels tellende discografie op zijn naam waaronder tal van opera’s van Mozart en Haydn.

In het programma DONNE ABBANDONATE worden bekende, ontroerend-mooie ARIA’S VOOR SOPRAAN uit opera’s van MOZART en HAYDN tot leven gewekt en als hoogtepunt is er de prachtige en aangrijpende Cantata ARIANNA A NAXOS van HAYDN, voor sopraan en pianoforte, gebracht met de 18e eeuwse gestiek. Deze aria’s uit de ‘Zauberflöte’, ‘Idomeneo’, ‘L’isola disabitata’ en bovengenoemde Cantata voeren je op ongeziene en adembenemende wijze mee in de gevoelswereld van ‘in de steek gelaten’ en wanhopige vrouwen, voor wie de liefde een ‘tragische lijdensweg’ werd. Deze vocale pareltjes worden afgewisseld met o.a. de SONATE KV 380 voor fortepiano en viool van MOZART, vertolkt door Sigiswald Kuijken en zijn dochter Marie.

Het programma ‘Gestrande Vrouwen’ belicht het leed van vrouwen: het verlangen, de onvervulde liefde en de tragische mislukte liefdeAls Marie Kuijken (pianoforte/regisseuse) de vocale muziek van Mozart, waarin vrouwen alle facetten van de liefde uiten, in scene zet, kun je als toeschouwer erop rekenen dat je iets bijzonders zult zien en horen. (…)

Muziek uit de 18de eeuw, die niet alleen stijlgetrouw gebracht werd, maar waarbij ook gebruik gemaakt werd van de typische gestileerde uitvoeringsstijl. De zangers waren toen nog geen diva’s met volle vibrerende stemmen. De vocalisten maakten gebruik van de natuurlijke zangtechniek samen met stijlvolle armbewegingen, waarbij het lichaam bewoog vanuit het bekken. Elke emotie werd onderstreept door een gebaar. En dat werkt. De emoties komen intens, heftig en gepassioneerd over. (…)

Wat maakt dit programma nu zo aantrekkelijk? Eerst en vooral de afwisseling. De vioolsonate KV 380 werd in drie delen gebracht met na elk deel een recitatief en aria. De sonate KV 380 in E was een goede keuze. Het Allegro werd briljant gespeeld, met speelse versieringen in de pianopartij en stevige door de viool gestreken tonen. Het Andante was een onderstreping van het thema, vol intense gevoelens en sluimerende tragiek. Het Rondo was dan weer een staaltje van techniek in een sombere, gepassioneerde sfeer. (…)

Na de pauze vertolkten Sigiswald en Marie Kuijken Variaties over ‘Hélas j’ai perdu mon amant’, een thema en zes variaties. Vader en dochter Kuijken vormen een perfecte eenheid. Beiden beheersen als geen ander het stijlgevoel. (…)

De vertolking van de Haydn cantata: ‘Arianna a Naxos’ was de kers op de taart. (…)

(Uit: ‘Een stijlvolle interpretatie die naar meer smaakt’, recensie naar aanleiding van hun concert op 23 september in de Zeeuwse Concertzaal, door Jeanette Vergouwen-de Caluwe; bron: Facebookpagina ‘Zeeuwse Concertzaal’.)

Middelburg (Maldegem, België) werd gesticht in 1440 door Pieter Bladelin, een hoge ambtenaar aan het hof van Bourgondië. Hij bouwde er zijn Kasteel (1448) en ook een Kerk (1458). De beroemde schilder Rogier Van Der Weyden, tijdgenoot van Jan van Eyck en Hans Memling, kreeg van Pieter Bladelin de opdracht een triptiek te schilderen rond de Geboorte van Christus. Deze Bladelin triptiek is nu in het bezit van een Duits museum, maar in de Kerk kan u een kopie bewonderen. In de Sint-Petrus en Pauluskerk hangt ook een kopie van het schilderij dat de Bruggeling Jan Rickx in opdracht van de Kerkfabriek schilderde naar deze Bladelin triptiek. Achteraan in de Sint-Petrus en Pauluskerk kan u ook het prachtig handgeschreven testament van Pieter Bladelin vinden. In Brugge liet Bladelin ook het Hof Bladelin bouwen.

DONNE ABBANDONATE is een tweede concert in het kader van EARLY MUSIC — LAST MINUTE
dat vooral verbondenheid wil creëren rond Oude Muziek.

PROGRAMMA OVERZICHT

ZO 20 nov. 2022
Sint-Petrus en Pauluskerk te Middelburg (Maldegem, BE)

16u30 CONCERT DONNE ABBANDONATE door SIGISWALD KUIJKEN (viool),
MARIE KUIJKEN (pianoforte naar Stein, ca. 1785, gebouwd door Maene) en ANAÏS MERLIN (sopraan)

Eerst spelen twee ‘JONGE VIRTUOZE MUSICI’ van MUZIEKSCHOOL ARS MUSICA een verrassend VOORPROGRAMMA. Tijdens het concert is een pauze van 10 minuutjes voorzien. Rond 18u35 is er aansluited na het concert een MEET-AND-GREETS met de musici en kan men de instrumenten waaronder de pianoforte, een facsimilé naar Stein (ca. 1785) gebouwd door Maene, van dichtbij bewonderen. Ook is er een inspirerend aanbod van (gesigneerde) CD’s en boeken van Sigiswald Kuijken.

19u MEET-AND-EAT

Langer nagenieten kan, vanaf 19u, voor wie dit wenst tijdens de gezellige en unieke MEET-AND-EAT* in aanwezigheid van Sigiswald Kuijken en zijn dochter Marie en de sopraan Anaïs Merlin in Restaurant ‘De Tol’, op 250 meter van de Kerk. (aub tijdig reserveren, zeker voor woensdag 16/11, met een mailtje naar earlymusic@passionbeyondbach.com)

We kijken er enorm naar uit u te mogen verwelkomen voor dit bijzondere concert!
Hieronder vindt u het volledige programma DONNE ABBANDONATE dat zal weerklinken, en de biografieën van de musici.

*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.

PROGRAMMA CONCERT DONNE ABBANDONATE

  • W.A.Mozart  Eerste deel vd sonate KV 380 in Mi b groot KV 380 (1781) voor fortepiano en viool (allegro)
  • W.A.Mozart  Openingsscène uit de opera «Idomeneo» (1781) : Recitativo en Aria van Ilya Quando avran fine ormai… –  Padre, germani, Addio!
  • W.A.Mozart  Tweede deel vd sonate KV 380 (andante con moto)
  • Joseph Haydn  Aria van Costanza uit de opera «l’isola Disabitata» (1779) Se non piange …
  • W.A. Mozart  Derde deel vd vioolsonate KV 380 (Rondo allegro)
  • W.A.Mozart  Scène en aria van Pamina  uit de «Zauberflöte» (1791) Ach, ich fühl’s…

— Korte pauze —

  • W.A.Mozart  Variaties over «Hélas j’ai perdu mon amant» (KV 360), voor fortepiano en viool  (1781)
  • Joseph Haydn  Cantata «Arianna a Naxos» voor sopraan en fortepiano (1791)

BIOGRAFIEËN

BIOGRAFIE SIGISWALD KUIJKEN

Sigiswald Kuijken werd geboren in 1944 bij Brussel. Hij studeerde viool aan de Conservatoria te Brugge en Brussel, waar hij bij Maurice Raskin afstudeerde in 1964.

Hij kwam op zeer jonge leeftijd in contact met de oude muziek, samen met zijn broer Wieland. Door zelfstudie maakte hij zich vertrouwd met de specifieke 17de- en 18de-eeuwse speeltechnieken en interpretatieconventies op de viool en de viola da gamba. Zo introduceerde hij vanaf 1969 de meer authentieke barokvioolspeelwijze waarbij het instrument niet meer onder de kin geklemd wordt, maar vrij tegen de hals ligt; dit heeft een beslissende invloed op de benadering van de vioolmuziek, en die techiek werd dan ook sinds de vroege jaren zeventig door velen overgenomen.

In 1972 richtte hij, onder impuls van Deutsche Harmonia Mundi en Gustav Leonhardt, het barokorkest La Petite Bande op waarmee sindsdien talloze concerten doorheen Europa, Australië, Zuid-Amerika, China en Japan werden gemaakt en een groot aantal opnames werden gerealiseerd voor verschillende firma's (Deutsche Harmonia Mundi, Seon, Denon , Hyperion, Virgin Classics, Challenge Classics, ACCENT).

In 2004 liet Sigiswald Kuijken een violoncello da spalla bouwen, d.i. een vergeten solistisch basinstrument, waarvoor Bach zijn beroemde cello-suites geschreven heeft. Ook dit initiatief brengt een nieuwe evolutie teweeg in de uitvoering van de muziek van ca. 1675/1725. Op 2 februari 2007 werd Sigiswald Kuijken een eredoctoraat van de KU Leuven toegekend. Hij ontving in februari 2009 de prestigieuze prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap. In september 2015 ontving hij de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Kunsten en Wetenschap, gevolgd door de KLARA-Carrièreprijs in januari 2016.

BIOGRAFIE MARIE KUIJKEN

Fortepianiste, sopraan, operacoach en toneelregisseur Marie Kuijken werd geboren in de Belgische muzikale familie Kuijken, pioniers op het gebied van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Ze studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de jaren negentig en woont sinds 2002 in Italië. Na haar diploma specialiseerde ze zich autodidactisch in de Mozartiaanse fortepiano. In de loop der jaren trad ze regelmatig op als fortepianiste in België, Italië, heel Europa en in Turkije - onder meer solorecitals, in duo met haar vader Sigiswald Kuijken en met haar zus Veronica Kuijken.

Als sopraan is Marie Kuijken gespecialiseerd in 18e eeuws repertoire. Ze werkte samen met barokorkest La Petite Bande in tal van producties, zowel met sacrale muziek als met opera. Eind jaren negentig maakte ze een zelfstudie naar ritmisch proza, waarbij ze als actrice met orkest, 18e eeuws Duits gesproken melodrama bracht. Deze fascinerende ervaring bracht haar in de loop der jaren tot verdere diepgaande studies, vooral met betrekking tot het poëtische ritme van 18e eeuwse Italiaanse opera-libretti. Zo herontdekte zij de 18e eeuwse kunst van de muzikale declamatie. Tegelijkertijd, tijdens haar jaren als "zangactrice", integreerde zij de kunst van het barokke gebaar in haar eigen theatrale lichaamstaal.

Naarmate deze kennis en praktijken rijpten tot een alomvattende visie op historisch geïnformeerde uitvoering en enscenering van 18e-eeuwse opera, ontwikkelde Marie Kuijken zich als vanzelf tot expressiviteitscoach voor operazangers en tot operaregisseur. Vanaf 2012 leidt ze samen met Sigiswald Kuijken de La Petite Bande Academy waar ze zangers coacht en ensceneert die haar specifieke aanpak ontwikkelen. Sinds 2014 leidt en ensceneert zij met La Petite Bande producties van opera's van Haydn en Hasse; in 2016 en 2019 regisseerde zij studentenproducties aan het Parijse Conservatoire National Supérieur (CNSMDP). Dankzij haar unieke visie en aanpak wordt een historisch geïnformeerde operavoorstelling een frisse, hartelijke en vreugdevolle ervaring voor het publiek en voor de betrokken zangers.

In 2022 legt ze zich toe op de enscenering van Mozart’s Così Fan Tutte met La Petite Bande (een productie voor de 50e verjaardag van het Barokorkest) en bestudeert ze het volledige libretto van Da Ponte vanuit het perspectief van "muzikale declamatie". De productie speelt in december in het Concertgebouw in Amsterdam.

BIOGRAFIE ANAÏS MERLIN

Na haar studies aan het CRR in Parijs (Conservatoire à Rayonnement Régional), volgde Anaïs Merlin de opleiding lyrische zang aan het CNSMD in Lyon (Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse), alsook de Pôle Lyrique d'Excellence. Zij studeerde bij grote zangmeesters als Mireille Delunsch, Isabelle Germain, Cécile de Boever, Fabrice Boulanger en Didier Henry, die haar een solide techniek leerden, waardoor de schittering, het krachtige timbre en de vlezige rondheid van haar stem behouden bleven. Ze vormt zich verder bij andere grote artiesten zoals: Irène Kudela, Vincent Le Texier, Sophie Hervé, Catherine Dune, Emre Kan Karayel, Cécile Perrin, Julien Dran, Hélène Lucas, Sylvie Leroy en Anne-Catherine Vinay. Ze heeft gezongen onder leiding van Sigiswald Kuijken (La Petite Bande), Julien Chauvin (Le Concert de la Loge), Lionel Sow (Chœur de l'Orchestre de Paris), en Mikko Franck (Orchestre philharmonique de Radio France).

Anaïs Merlin is een veelzijdig artieste en heeft ook een theater- en dansopleiding genoten, wat haar een bijzondere ‘aisance’ geeft op het podium. Zo ging ze al heel vroeg het toneel op en nam ze kleurrijke rollen aan in verschillende repertoires (Mozart-opera, operette, grand opera, hedendaags repertoire, oude muziek...).

Tussen 2016 en 2017 zong ze de rollen van Laoula (L'Étoile, Chabrier), Dorabella (Cosi fan tutte, Mozart) en Der Trommler (Der Kaiser von Atlantis, Ullmann) aan het CRR in Parijs. Het jaar daarop zong ze Despina in het Théâtre de Cahors en het Théâtre de Crosne, en de titelrol van Flaminio van Pergolesi in het TNP (Théâtre National Populaire, Villeubanne). In 2019 zingt ze de rol van Sandrina in Haydns Infedelta Delusa in het CNSMD in Parijs, evenals Gianetta in Donizetti's L'elisir d'amore in het Théâtre de Boussy en later in de Opéra de Vichy. In januari 2021 trad zij op als Fiordiligi, de enige rol die zij nog niet had gezongen in Cosi fan tutte, bij het gezelschap I Giocosi. Ze repeteerde de rollen van Gabrielle (La Vie Parisienne, Offenbach) bij de Labopéra d'Alsace, Blanche de la Force in Poulencs Dialogues des Carmélites bij de Pôle Lyrique d'Excellence, en Zerlina in Mozarts Don Giovanni bij de CNSMD de Lyon; helaas werden deze producties onderbroken en uitgesteld wegens Covid-19.

Ze staat bekend om haar makkelijk wendbare stem en haar authentieke vertolkingen en werkt samen met verschillende gezelschappen van jonge zangers, met name Op'là les Créations Lyriques, en ze richtte in 2021 het pianozangduo Les Mutines op, dat muziek, poëzie en schilderkunst samenbrengt.

TICKETS

KAARTEN

€20 CONCERT in VVK (€25 aan de Kassa op 20 november)

€30 STEUNKAART CONCERT (plaats vooraan)

KAARTVERKOOP CONCERT

  • Per overschrijving naar: Passion Beyond Bach
    — BE90 0018 6264 5732
    —met vermelding van: na(a)m(en) + aantal (steun)kaart(en)
  • Boekhandel Raaklijn — Kuipersstraat 1, 8000 Brugge
 

* Open van Ma tot Za van 10 tot 13u, en van 14u tot 17u, Zo van 10u tot 14u.
** Telefonisch enkel bereikbaar van Ma tot Vrij van 14u tot 17u.

PROGRAMMA OVERZICHT

16u30 CONCERT DONNE ABBANDONATE door SIGISWALD KUIJKEN & MARIE KUIJKEN & ANAÏS MERLIN

Méér dan 150 CD’s; Internationaal gewaardeerd/ Ontroerend-mooie Aria’s voor sopraan van Mozart en Haydn, en de prachtige Cantata ‘Arianna a Naxos’ van Haydn gebracht met de 18e eeuwse gestiek en declamatie/ Pianoforte (naar Stein, ca.1785, gebouwd door Maene)/ Voorprogramma door JONGE VIRTUOZE MUSICI van Muziekschool Ars Musica. Na het concert is er een MEET-AND-GREETS met de musici, kan men de instrumenten bewonderen.

 

19u MEET-AND-EAT

in Restaurant De Tol* in aanwezigheid van de musici. (Reserveren per mail voor 16 nov. naar earlymusic@passionbeyondbach.com)

*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.

VOOR ALLE INFO

Ook voor reservaties voor de Meet-and-eat in Restaurant De Tol om 19u: earlymusic@passionbeyondbach.com

De mooie Sint-Petrus en Pauluskerk in de Middelburgse Kerkstraat te 9992 Middelburg (Maldegem, BE) is heel goed bereikbaar met de wagen. Er kan gratis en dichtbij geparkeerd worden in alle straten rondom de Kerk. Met de fiets is het een uurtje van Brugge uit. Lees verder onder ‘PRAKTISCH’.

PRAKTISCH

WAAR

Om 16u30 (de deuren van de Kerk gaan open om 16u):

Sint-Petrus en Pauluskerk
Middelburgse Kerkstraat
9992 Middelburg (Maldegem, België)

Om 19u:

Restaurant De Tol
Tol 1
4529 PT Eede (Nederland) 
Op 250 m wandelafstand van de Kerk.
Er is ook ruime parkeergelegenheid aan het restaurant.
http://detol.eu/

BEREIKBAARHEID

De mooie Sint-Petrus en Pauluskerk, waar onder meer een kopie hangt van de Bladelin triptiek van Rogier van der Weyden, is gekend voor haar zeer goede akoustiek.

De Kerk is ook goed toegankelijk voor mensen die moeilijker te been zijn, zonder trappen en met brede toegangsdeuren.

MET DE AUTO

De Kerk is heel goed bereikbaar met de wagen. Er kan gratis en dichtbij geparkeerd worden in alle straten rondom de Kerk. 
Restaurant De Tol bevindt zich op 250 m wandelafstand van de Kerk. Er is ook ruime parkeergelegenheid aan het restaurant zelf.

MET DE FIETS

Met de fiets is het een uurtje fietsen vanuit Brugge.

 

CONTACT

VOOR ALLE INFO

(ook voor reservaties voor de Meet-and-eat in Restaurant De Tol om 19u)

earlymusic@passionbeyondbach.com

 

EARLY MUSIC — LAST MINUTE

wil uitwisseling & verbondenheid creëren met een hart voor Oude Muziek, voor historisch erfgoed, voor elkaar,
maar ook voor het milieu en zeker voor U!

ORGANISATIE MET DANK AAN

Organisatie: PASSION BEYOND BACH
+32 (0) 475 84 00 84
earlymusic@passionbeyondbach.com
www.passionbeyondbach.com
BE 0724. 987. 502

IN SAMENWERKING MET/ MET GROTE DANK AAN

Middelburgse Concerten; Gemeente Maldegem; Kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus; Cultuuradviesraad Maldegem; Bladelincomité; AIKO Architecten & Ingenieurs; Davidsfonds; Muziekschool Ars Musica; Doppia Vu; team SUR; Caerels Jef – Boekhouding; Garage Peugeot De Backer; CWS Systems – computer store; Bomberna garden-center; Pralines-Doopsuiker Charmalot – chocolaterie; Bogaard Lightdesign & Elektra – Sluis; Reformhuis Polderman – Sluis; Homestore du Fossé – Sluis; GROEN Groente-Fruit-Bloemen – Aardenburg; In & Uit Brugge; VBRO; Carolien van Landschoot – MyHouse Makelaars; Boekhandel Raaklijn – Brugge

Met bijzondere dank ook aan

Dhr. E. Verstraete; Dhr. De Bruyckere; Dhr. Dhont; Dhr. Blomme; Dhr. Vanhouteghem; Dhr. Pastoor; Dhr. De Vos; Mw. Fraeyman; Mw. Somers;
Mw. Lammens; Mw. Dedeyne; Mw. Dekeyser; Mw. Hemeryk; Mw. Maes; Mw. Vugts; Dhr. Kappé.

Met bijzondere dank aan In & Uit Brugge en Boekhandel Raaklijn om de kaartverkoop te ondersteunen; Dhr. E. Verstraete en Aiko Architecten en Ingenieurs  voor de logistieke steun; Dhr. Thomas, Dir. Van de VBRO, voor het inspirerende radiospotje; Mw. Martens van Bomberna Garden Center voor de mooie bloemen.

Grote dank aan Dhr. Dir. Dominiek Reynaert en zijn leerlingen Liam Yu en Ingmar Ollieuz voor hun grenzeloos enthousiasme en het
verrassende voorprogramma

Duizendmaal dank voor zovele fijne samenwerkingen, dank aan elkeen die dit leest en last but not least de grootste dank aan Sigiswald Kuijken,
Marie Kuijken en Anaïs Merlin.

TERUGBLIK