In het kader van ‘EARLY MUSIC — LAST MINUTE’:

Vrij 1 november 2024 – 16u30
CONCERT OPGENOMEN DOOR DE NEDERLANDSE CONCERTZENDER
In Residentie Ten Eeckhoute
Garenmarkt 10 (Brugge, BE)

Vrij 1 november 2024 – 16u30
CONCERT OPGENOMEN DOOR DE NEDERLANDSE CONCERTZENDER
In Residentie Ten Eeckhoute
Garenmarkt 10
(Brugge, BE)

BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST:
THOMAS BAETÉ & BART STOUTEN
zijn NIEUWSTE JAPAN-ROMAN.

BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST:
THOMAS BAETÉ
& BART STOUTEN
zijn NIEUWSTE JAPAN-ROMAN.

EXCLUSIEVE CONCERTANTE BOEKLANCERING/ BART STOUTEN, gekend van KLARA, MEESTERLIJK AUTEUR (23 boeken), brengt NIEUWSTE JAPAN-ROMAN: ZONDE VAN DE HEMEL/ BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST/ INTERNATIONAAL GERENOMMEERDE THOMAS BAETÉ (meer dan 30 CD’s) en zijn MIDDELEEUWSE VEDELS, VIOLA DA GAMBA: ICONISCHE WERKEN uit de oude muziek/ concert opgenomen door NEDERLANDSE CONCERTZENDER/ SIGNEERSESSIE 

PROGRAMMA

CONCERT OPGENOMEN DOOR DE NEDERLANDSE CONCERTZENDER

In Residentie Ten Eeckhoute, Garenmarkt 10 (Brugge, BE)

BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST:
THOMAS BAETÉ & BART STOUTEN
zijn NIEUWSTE JAPAN-ROMAN.

EXCLUSIEVE CONCERTANTE BOEKLANCERING.

BART STOUTEN, gekend van KLARA, MEESTERLIJK AUTEUR (23 boeken), brengt een NIEUWSTE JAPAN-ROMAN uit: ZONDE VAN DE HEMEL.

In het bijzonder voor deze eerste november: BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST.

 De INTERNATIONAAL GERENOMMEERDE THOMAS BAETÉ (meer dan 30 CD’s) voert u mee met zijn MIDDELEEUWSE VEDELS, VIOLA DA GAMBA en STEM in ICONISCHE WERKEN uit de oude muziek. Dit concert wordt opgenomen door NEDERLANDSE CONCERTZENDER.

Nadien volgt een MEET-AND-DRINK* & SIGNEERSESSIE!

Gezellige MEET-AND-EAT in Restaurant ’t Huidevettershuis ter afsluiting, voor wie dat wenst.

Wees erbij op vrijdag 1 november om 16u30 voor de EXCLUSIEVE CONCERTANTE BOEKLANCERING in RESIDENTIE TEN EECKHOUTE BRUGGE! Niemand minder dan BART STOUTEN, gekend van zijn tijd bij KLARA, zal u op betoverende wijze meevoeren in zijn NIEUWSTE VERRASSENDE JAPAN-ROMAN. Een LEVENDIG 23ste GEESTESKIND, geboren uit zijn warme liefde voor Japan en zijn meesterlijke pen, met als ‘naam’: ZONDE VAN DE HEMEL (verwacht rond half oktober 2024, uitgeverij Pelckmans).

Woorden en muziek. Altijd op zoek naar de ultieme symbiose.

— Bart Stouten —  

Zijn instrumenten zijn de viola da gamba en de middeleeuwse vedels, die hij ook gebruikt om zijn zang te begeleiden.

Zijn muzikale activiteiten in België brachten hem naar meer dan 20 Europese landen, Marokko, Peru, Colombia, de VS, Canada, Georgia en Japan.

***

Hier kan u luisteren naar de Chaconne en ré mineur van Mr. de Sainte-Colombe ontroerend-mooi vertolkt door Thomas Baeté.

Na het zien op 16-jarige leeftijd van de film van ‘Tous les Matins du Monde’ waarin deze muziek weerklonk, begon Thomas Baeté als autodidact met het spelen van de viola da gamba, en studeerde hij vervolgens in Brussel en Barcelona bij Wieland Kuijken, Jordi Savall, Sophie Watillon; volgde masterclasses bij Paolo Pandolfo…

Bart Stoutens 22 VOORGAANDE BUNDELS werden enthousiast ontvangen door de pers, met lovende kritieken, en meerdere werden BEKROOND. Zo werd hem in 2013 voor zijn bundel ‘Kersen eten om middernacht‘ de GROTE INKTSLAAF LITERATUURPRIJS uitgereikt. In Roeselare mocht hij in 2021 de ZILVEREN RODENBACHPEN voor zijn gehele oeuvre in ontvangst nemen, een onderscheiding waarmee men voorname dichters wil eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen!

Heel recent, in september 2024, werd hij gehonoreerd met de titel EREBURGER VAN BORGLOON voor zijn niet te schatten verdienste als radiomaker, literator en kunstverdediger.

Hij werkte mee aan meer dan 10.000 UITZENDINGEN als RADIOPRODUCENT & -PRESENTATOR voor de VRT en KLARA. Hij is erg gekend en nog meer geliefd bij alle liefhebbers van klassieke muziek, vooral als de voormalige warmhartige stem van het dagelijkse vooravondprogramma DE TUIN VAN EDEN (2000-2010) en van zijn legendarische, voormiddag vullende, KLASSIEK LEEFT (2013-2021) op Klara.

De manier waarop Bart Stouten op Klara beschaving en schoonheid hooghoudt tegen alle vervlakking in, verdient een medaille.

— Stefan Hertmans —  

Bart Stouten

Bart Stouten: meester-dichter, vertaler, essayist, romanschrijver en voormalig radioproducent & -presentator bij de VRT (Klara). Op 24 september 2024 werd hij tot derde ereburger van Borgloon uitgeroepen, op basis van zijn carrière als radiomaker, literator en kunstverdediger.

POËZIE 
1988: Het Engram, over de sporen van een liefde in het geheugen, zoals ze blijven en weer gewist worden. 
1992: Elegie van de Transkaroo, geschreven tijdens een reis dwars door Zuid-Afrika, na een ontmoeting met enkele van de laatste San. 
2002: Sapporo blues – kimi ga hoshii (ill. Rainier Boidin). Een poëtische zandloper. Zand van woorden stroomt van verleden naar heden in een zoektocht naar volmaakte liefde. 
2004: De wijsheid van de wind, een spirituele terugblik op de vroege dood van Stoutens vader. 
2006: Happy Christmas, Happy New York, een poëtisch dagboek met kleine valstrikjes. 
2009: Een Boek van Tijd, waarin Stouten afscheid neemt van de halve eeuw die achter hem ligt. 
2011: Tussen dood en herleven, poëzie in de stijl van een filmscenario, met veel dood verborgen in het leven. 
2012: Offenes Herz. World Internet Books. Leben. Die Schichten einer Zwiebel pellen. Saure Tränen heulen und den Täter suchen.  
2013: Ongehoorde Vragen, vol bang makende, intimiderende, destabiliserende vragen waarop een taboe rust. 
2013: Liefdespijn van Starbucks tot rotswoestijn – Uitgeverij De Contrabas. De onherbergzaamheid van de Namib-woestijn uitgespeeld tegen het spiritueel vacuüm in het (ooit rijke, maar nu verarmde) Avondland. 
2015: Van fooi tot bankgeheim, rond de vraag: hoe ziet je innerlijke wereld eruit als er in termen van winst en verlies wordt gedacht?  
2016: Middelheim live, bundel over de complexe relatie tussen beelden en verzen. 
2018: Onder de avondklok van de liefde, een handgeplukte selectie van meer dan vijftien jaar dichterschap, met een afdeling nieuwe gedichten: Mobieltje met kapitein Haddock 
2020: Redding nabij, een bundel met muziekgedichten. 
2021: Bunkers, een prozagedicht waarin verleden, heden, droom en werkelijkheid elkaar ontmoeten rond een lockdown en heelkundige ingreep. 
2023: Autocue voor lockdown, een prozagedicht waarin het bewustzijn zichzelf en het geweten begluurt.  

PROZA 
1980: Eenvoud en essentie. Over de magie van een akkoord, de teloorgang van geluk, de onvermoede kracht van kunst. 
1990: Nachtboek. Dagboek van een jonge academicus, waarin deze terugblikt op zijn problematische jeugd  
2009: Het ware Eden – Uitgeverij Averbode. Een spiritueel dagboek. 
2010: Beminde Eilanden – Uitgeverij Averbode. Hierin verkent Stouten met literaire teksten door hem geliefde verre eilanden. 
2013: Kersen eten om middernacht – Uitgeverij De Bezige Bij. Het boek bevat Stoutens muzikale herinneringen en werd in Nederland bekroond met de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013 
2015: Bidden om verboden vruchten – Uitgeverij Vrijdag. Stoutens eerste roman over zijn jeugdjaren in Borgloon en Oostende. 
2017: Het huilt voor jou – Uitgeverij Vrijdag. Stoutens Syriëroman. 
2017: Over Bach – Uitgeverij Vrijdag. Literair essay. Waarin we Bach leren kennen zoals Stouten hem kent en bemint.  
2019: Liefde en andere overvloed – Uitgeverij Vrijdag. Roman over een stalking en het lot van een Oegandese vluchteling. 
2021: Over Proust en Beckett – Uitgeverij Vrijdag. Literair essay. Met elementen uit Stoutens jarenlange correspondentie met Becketts maîtresse Barbara Bray. 
2022: Lissabon, een droomwandeling – Uitgeverij Vrijdag. Slotdeel van de essay-trilogie. Een apologie van de poëzie in een droomtekst vol verbeelding, die ook een ‘droomwandeling’ door Lissabon is.  
2023: De stem van Adriaen – Uitgeverij Roer. Polyfonist Adriaen Willaert blikt vooruit naar zijn reputatie en toekomst. (Project in samenwerking met het Klein Seminarie, Roeselare). 
2024: Haydn, het Al en ik - Uitgeverij Stockmans. Stoutens libretto bij de ‘Zeven laatste woorden’ van Joseph Haydn, met een uitgebreide inleiding over religie en spiritualiteit in zijn leven. (Project in samenwerking met l’Heure de Musique’). 

De prachtige vijver van Residentie Ten Eeckhoute, gelegen in hartje Brugge, op enkele honderd meter van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, waarvan men ook vanuit de parktuin de sierlijke toren kan bewonderen.

Mijn woorden, déze woorden, zijn als rimpelingen in de vijver.  

Dat zijn de dromen die mijn bewustzijn even verstoren, en dan weer wegebben in mijn herinnering.

Ze interfereren met wie ik ben, ze willen me veranderen.

Ik wil weten waar de wind vandaan kwam. De wind die het water in beweging bracht.

— Bart Stouten in ‘Autocue voor lockdown’ —  

‘Stouten durft zijn taal te laten stromen en lardeert het geheel met trefzekere beelden.’

DE HOUTEN GONG —  

In deze jongst-geboren roman ZONDE VAN DE HEMEL – een uiterst subtiele en sprankelende AUTOBIOGRAFICTIE boordevol troost – vervlecht Bart Stouten weer eens meesterlijk meerdere verhaallijnen. Er is EEN VERTELLER – wiens stem hij ‘wordt’ – die een brief schrijft, waarin hij terugblikt, op het verrassende en verborgen leven van de overleden DAKLOZE JAPANNER YASUJIRO.

Het leidt de verteller naar de wedergeboorte van het oude visioen waaruit zijn LIEFDE VOOR JAPAN geboren werd. Liefde zélf wordt een Noh-voorstelling met goede en kwade krachten.

Deze tekst leest als een eerbetoon aan een andere, beroemdere Yasujiro: de GROTE REGISSEUR ACHTER HET VISIOEN, YASUJIRO OZU. Rondlopend door beelden die zijn overgebleven uit zijn jeugd, gaat de verteller in deze autobiografictie recht naar de roots van een fascinatie voor zijn eigen medium: radio.

Yasujiro Ozu was een beroemde Japanse regisseur. Hij behandelde het thema van de dood op een subtiele en ingetogen manier in zijn films, vaak door middel van alledaagse gebeurtenissen en eenvoudige beelden. In films zoals “Tokyo Story” en “An Autumn Afternoon” gebruikt Ozu de dood niet als dramatisch hoogtepunt, maar als een natuurlijk onderdeel van het leven. Zijn kenmerkende “tatami shots” en “pillow shots” – korte, stille beelden van landschappen of objecten – bieden momenten van reflectie en benadrukken de vergankelijkheid van het bestaan. Ozu’s benadering van de dood is vaak melancholisch en contemplatief, waarbij hij de nadruk legt op de impact van verlies op de achterblijvers en de stille, onopvallende manier waarop het leven doorgaat.

Zonde van de hemel
Auteur: Bart Stouten/ Uitgeverij: Pelckmans
Verschijningsdatum: half oktober 2024

Achterflap

Een verteller schrijft een brief aan de overleden dakloze Japanner Yasujiro. Hij blikt terug op zijn kennismaking met de gamer, als twintiger, in een kartonnen optrekje in het centrum van Tokio. Van daaruit ontdekte hij een onbekende wereld. Niets was zoals het leek: Yasujiro bietste stiekem een bestaan als dj en onderhield een relatie met de hermafrodiete Noh-actrice Akemi, die ook een verborgen leven leidde als jonge vroedvrouw.

De daad van het ter wereld komen is voor de verteller vooral een wedergeboorte van het oude visioen waaruit zijn liefde voor Japan geboren werd. Liefde zélf wordt een Noh-voorstelling met goede en kwade krachten.

Zonde van de hemel leest als een eerbetoon aan een andere, beroemdere Yasujiro: de grote regisseur achter het visioen, Yasujiro Ozu. Flanerend door beelden die zijn overgebleven uit zijn jeugd gaat de verteller in deze autofictieve vertelling recht naar de roots van een fascinatie voor zijn eigen medium: radio.

Bron: website Bart Stouten

Enkele zinnen hierbij: 

Het lijkt, Yasujiro, alsof ik mezelf hoor praten tegen jou, die bewuste middag in Atami die straks wel terugkomt. De dag komt altijd terug, overal. Ik heb de dag op zak, als een ouderwets horloge. 

Toch weet ik niet waarover ik een bovennatuurlijke macht wil uitoefenen. Geesten worden verdreven, Yasujiro-san, ik ken ze niet en heb ze nooit eerder opgemerkt. Ze bevolken een wereld die ik dacht te kennen, hun invloed is onzichtbaar gebleven. In de woorden gaan ze aan het dansen, dan komen de krachten die hen belagen, de herinneringen waarin ze zich verstopt hebben. 

Als schrijver moet ik hen regisseren in mijn brief aan jou, Yasujiro-san. Je verschijnt op een podium, hel verlicht door de maan, een podium midden in een bos. Krekels voeren hun ritmische muziek naar een oorverdovend hoogtepunt. De wit gegrimeerde personages schrijden weg naar het verleden dat hen onderdak biedt. Hier begint het verhaal dat ze kennen, waar ze zelf een hand in hebben. 

— Bart Stouten in ‘Zonde van de hemel’ —

MÉÉR NOG! In aansluiting bij zijn boek onthult Bart Stouten, op deze HOOGDAG van ALLERHEILIGEN, ook ‘Japanse’ BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST, zoals de ANIMISTISCH GEÏNSPIREERDE DODENHERDENKING IN JAPAN en al het ‘leven in de dood’ in de JAPANSE POËZIE EN LITERATUUR.

Hij vertelt u over ‘zingende krekels’ en over de prachtige films van de beroemde Japanse regisseur Yasujiro Ozu natuurlijk… hij slaat bruggen onder andere naar het Japonisme bij Marcel Proust, naar Noh-theater bij Keats en Beckett… Heel veel dingen boordevol ‘troost’, hoewel de aanleiding ‘de dood’ is… waarbij ook al het LEVEN dat hij genereert (via de herinnering) uit de dakloosheid van die dode jongen ook een bron van troost is.

Als solo instrument kan de gamba als geen ander de luisteraar
binnenzuigen in een intieme wereld van donkere klankkleuren, fijne versieringen en wijdse verbeelding.

In dit solo-programma laat Thomas Baeté, ook zijn gamba
zingen, dansen en grommen
op de tonen
van Tobias Hume, Mr. de Sainte-Colombe…

Belgian gambist Thomas Baeté (…) plays with gallant style and supple phrasing, making the most of his instrument’s sensual, almost human quality.

— The Ottawa
Citizen Nov. 3th 2014 —

***

On accordera une mention spéciale à Thomas Baeté dont la basse de viole est essentielle pour établir ce climat de chaleur et d’allégresse: prenant aussi sa part de chant, l’artiste possède une voix au diapason de son instrument: un régal pour l’oreille !

— Daniel Gilson à propos du disque Sefarad de La Roza Enflorese —  

Ook zal, speciaal in het kader van deze EERSTE NOVEMBER, de INTERNATIONAAL GERENOMMEERDE THOMAS BAETÉ u met zijn MIDDELEEUWSE VEDELS, VIOLA DA GAMBA en met zijn STEM, verder laten reizen in de Oude Muziek die de Westerse wereld al eeuwen TROOST SCHENKT.

The moment you play or sing music from a distant past back to life, two things happen: you make an instant, personal connection with that past, and at the same time you create something completely new and unique to that very moment.

— Thomas Baeté —

***

The meeting of these seemingly opposite currents form the waves Thomas Baeté rides when he performs, researches, teaches and directs early music.

 His instruments are the viola da gamba and the medieval fiddles, which he also uses to accompany his singing.  

He always seems to be looking for poetry in music and music in poetry.

Op 1 november om 16u30 vertolkt Thomas een EXQUISITE SELECTIE van ICONISCHE WERKEN die zweven tussen leven en dood, van de Egidiusklachten uit het BRUGSE GRUUTHUSEHANDSCHRIFT over TOBIAS HUME’S LIFE&DEATH tot de adembenemende beroemde Tombeau LES REGRETS van MR. DE SAINTE-COLOMBE. Een brug naar Waar alles met Alles verbonden is. Dit concert wordt opgenomen en naderhand uitgezonden door de NEDERLANDSE CONCERTZENDER.

Thomas Baeté vertelt over het programma:

Zes jaar geleden stierf na een slepende ziekte Eriko Semba, studiegenote, collega gambiste, vriendin. Ik heb toen van dichtbij meegemaakt hoe Japanse mensen omgaan met de dood. Het opvallendste en ontroerendste daarbij is hoe, via tekens en dromen, de communicatie met het hiernamaals open blijft en de overledene dichtbij.

Ook bij ons, in de westerse wereld, leefden de mensen vroeger echt ‘met de doden’. In de muziek uit die tijd zien we dat vertaald in tombeaus, déplorations en elegieën. Muziek die troost moet brengen aan de achtergeblevenen, maar ook door aflijvige oren opgevangen kan worden.

Thomas Baeté speelt en zingt een selectie van die iconische stukken die zweven tussen leven en dood, van de Egidiusklachten uit het Brugse Gruuthusehandschrift over Tobias Hume’s Life&Death tot de beroemde Tombeau ‘Les Regrets’ van Mr. de Sainte-Colombe.

Thomas Baeté werkte reeds mee aan MEER DAN 30 CD’s, is WERELDWIJD een graag geziene gast op OUDE MUZIEKFESTIVALS. Hij speelde reeds met erg veel UITMUNTENDE ENSEMBLES zoals Mala Punica, Capilla Flamenca, La Fonte Musica, Graindelavoix, Collegium Vocale, La Petite Bande, La Roza Enflorese en Toronto Consort, naast vele anderen.

Met zijn collega’s van de ensembles THE SPIRIT OF GAMBO en HATHOR CONSORT deelt hij een passie voor zeventiende-eeuwse vioolconsortmuziek.

JOHN JENKINS. Consort Music for Viols in Five Parts

The Spirit of Gambo / Freek Borstlap

That’s the Spirit

I was a very young viol player, still half stuck in the school benches, when I first got invited to join The Spirit of Gambo.

Somewhere during my first rehearsal with this adventurous Dutch viol consort, a certain **click** was heard.

I guess they thought I was a bit young, but promising, I guess I thought they were a bit old but still good fun.

That was back in 2005, and this initial click set of a collaboration that still lasts today!

We got to know each other rather well, over the years, both musically and personally. This layering and ripening of musicianship and friendship, only possible over lots of time, and with lots of love and care, is absolutely priceless!

The composer that got a lot of facetime from the Spirit is John Jenkins (1592 – 1678). We vowed at least 3 CD’s to his oeuvre, of which the last one is JUST OUT!

Bron website Thomas Baeté

Vanuit zijn passie voor 14de-eeuwse polyfonie richtte hij in 2010 het ensemble CLUBMEDIÉVAL op:
een eigen internationaal ensemble van jonge specialisten in laat-middeleeuwse polyfonie. Hun eerste CD met nooit eerder opgenomen muziek van de 14de-eeuwse abt PAOLO DA FIRENZE, werd door de pers op erg lovende kritieken onthaald.

Paolo da Firenze / Amor, tu solo’l sai / Ballate e Madrigali

ClubMediéval / Thomas Baeté

In ClubMediéval leidt vedelspeler Thomas Baeté een collectief van sterke muzikale persoonlijkheden.

Hun gedeelde passie ligt in de muziek van de late Middeleeuwen en in het tot leven brengen van deze fascinerende wereld van symbolen, poëzie en politiek.

De optredens van ClubMediéval zijn vaak zeer authentiek genoemd, wat zeker de vrucht is van hun constante zoektocht naar historische accuratesse om tot een bezielde uitvoering te komen.

Met ClubMediéval was hij reeds te gast op bekende festivals zoals Laus Polyphoniae in Antwerpen, Festival Oude Muziek Utrecht, Tage Alter Musik Regensburg, Festival de Musique Ancienne Ribeauvillé en in prestigieuze concertzalen zoals in Concertgebouw Brugge, BOZAR Brussel.

Bron: website Thomas Baeté

(…) On est impressionné par la manière dont Baeté parvient à donner un souffle passionné à cette suite de ballades et madrigaux, au fil d’un choix judicieux dans la succession des morceaux. On ne peut s’empêcher de penser au Dichterliebe de Schubert. Cela apporte une dimension dramatique supplémentaire à l’album. Baeté et son ensemble parviennent à remarquablement exprimer les vibrations colorées de ce répertoire raffiné.

TRANSPORTS PUBLICS is de naam van zijn ensemble voor barokmuziek waarmee hij onbekende 17de-eeuwse muziek aan het licht brengt.

ANTHONY POOLE – Sonata, Divisions & Dances

TRANSPORTS PUBLICS / Thomas Baeté

Not quite the usual company, Transport Publics’ main business is importing unknown baroque music into our time and taking audiences back into the past.

Transports Publics moves people, and by means of musical transportation, the public travels fast and far.

Bron: website Thomas Baeté

Hier kan u luisteren naar een fragment uit deze inspirerende CD, de eerste opname ooit, die volledig aan Anthony Poole gewijd werd.

THE DUARTE CIRCLE – Antwerp 1640

Korneel Bernolet/ TRANSPORTS PUBLICS / Thomas Baeté

Hier kan u lezen waarom deze CD bekroond werd met 5 diapasons.

Naast optredens wereldwijd en CD-opnames werkt hij als leraar viola da gamba en docent middeleeuwse muziek in Brussel en Leuven (België). Thomas is ook de auteur van de veelgeprezen vioolmethode ‘The Natural Violist’ (Walhall Editions). Zijn lessen zijn voortdurend geïnspireerd door zowel zijn werk op het podium als zijn beoefening van yoga en krijgskunst (kinomitchi).

Een prachtig spel van licht in het park van Residentie Ten Eeckhoute

Residentie Ten Eeckhoute, Garenmarkt 10, is gelegen in het historische centrum van Brugge, nabij de Grote Markt en het winkelcentrum en op een paar passen van het Minnewater. In de salons en het restaurant creëren vorm en kleur een gezellige, warme en klassieke sfeer. En ook de appartementen stralen rust en klasse uit. In het 1,2 hectare grote park – het grootste private park van de stad – staan prachtige honderdjarige bomen.

Website residentie Ten Eeckhoute

Het concert op 1 november wordt ook terug live OPGENOMEN en naderhand uitgezonden door de NEDERLANDSE CONCERTZENDER (website), die recent GENOMINEERD werd voor de prestigieuze Nederlandse radioprijs de ZILVEREN REISZMICROFOON!

De verschillende Oude Muziekprogramma’s van de NEDERLANDSE CONCERTZENDER waarvan LEO AUGUST DE BOCK de productie en/of presentatie doet zijn onder meer Nuove Musiche en L’Esprit Baroque.

Hier kan u een uitzending van CONCERTZENDER LIVE beluisteren met Thomas Baeté als één van de vier gambisten van het gerenommeerde THE SPIRIT OF GAMBO. Zo ook was er dit boeiend Documento op de Nederlandse Concertzender over de prachtige CD PAOLO DA FIRENZE die Thomas Baeté opnam met zijn ensemble CLUBMEDIÉVAL.

Voor het programma CONCERTZENDER LIVE neemt Leo De Bock concerten op in Nederland en België.

Alle themakanalen Oude Muziek van de Nederlandse Concertzender vindt u hier.

Leo De Bock maakte reportages voor Terloops en  NV De Wereld. Verschillende van zijn documentaires werden internationaal bekroond. Voor zijn reportage over ‘De Doem van de Dam’, over de menselijke en milieugevolgen van de bouw van de Drieklovendam op de Yangtzerivier in China, werd hij wereldwijd tien keer onderscheiden. Leo De Bock werd daarna achtereenvolgens netmanager van Canvas en Ketnet, hoofdredacteur van de televisienieuwsdienst van de VRT, hij leidde een productiehuis en was ook woordvoerder van de Minister van Justitie in de woelige periode van het Fortis débacle. Hij richtte in 2004 COMmMEDIA op, een vennootschap gespecialiseerd in communicatie en media. Leo De Bock is ook professioneel fotograaf.

Nadien volgt een MEET-AND-DRINK* & SIGNEERSESSIE ter plekke in Residentie Ten Eeckhoute door BART STOUTEN waarbij zijn NIEUWSTE ROMAN ‘ZONDE VAN DE HEMEL’ te verkrijgen is, maar ook een selectief aanbod van zijn andere begeesterende bundels.

Er zijn prachtige CD’s van THOMAS BAETÉ. MARIE CLAIRE DESMEDT biedt u met sierlijke kleinoden een voorsmaakje van de feestelijke heropening van haar Japanse winkel/galerie IKI.

*Eén glas per persoon.

Bamboe ikebana-mandjes

Bamboe ikebana-mandjes

Chawan (theekom) met tomobako (houten kistje).

winkel/galerie IKI — Marie Claire Desmedt
Gaat terug open rond half oktober. U bent er van harte welkom!

IKI
specifieke geishasfeer: sierlijk en wat brutaal, nonchalante/
sobere elegantie, elegante eenvoud, oog voor detail, geraffineerd
maar niet blasé, een bepaalde “chic”, onschuldig maar niet naïef

Wie dat wenst kan nog langer nagenieten tijdens de altijd GEZELLIGE MEET-AND-EAT** in aanwezigheid van Bart Stouten & Thomas Baeté in RESTAURANT ‘T HUIDEVETTERSHUIS, Huidenvettersplein 10 (op 350 m). Een restaurant, verzorgd met klassieke schotels en meer verfijnde gerechten in een sfeervol kader, gelegen op één van de mooiste plekjes van Brugge. Reserveer vóór 26/10 per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com

**Alle consumpties zijn voor eigen rekening.

Restaurant ’t Huidevettershuis / Heerlijke Vlaamse keuken

’t Huidevettershuis 

Reeds in 1302 was deze aangename plaats gekend als de ‘hudewettersdam’, waar de huidevetters afspraken maakten… 

De huidevetters waren lid van het rijke en invloedrijke gilde van de leerlooiers. Ze woonden niet enkel in het grootste huis van het plein, maar ze hadden ook het gebruik van het ganse pleintje tot in 15de eeuw. 

Vroeger konden de twee ingangen van het pleintje afgesloten worden door twee solide poorten, maar de stadsautoriteiten namen deze weg om de macht van de huidevetters in te tomen. 

Nu zijn daar nog enkele sporen van overgebleven. Het blasoen bevindt zich in het midden van het pleintje: twee leeuwen en een weegschaal die dienden om de vellen te wegen. Het ambachtshuis van de huidevetters dateert van 1450. De rijke huidevetters verwerkten er de dierenhuiden tot veel gevraagd leder. Het werd herbouwd tot zijn huidige vorm in 1680. 

(Bron: website ‘t Huidevettershuis) 

Taal is troost.
Omdat ze benoemt.
Omdat ze uitdrukking geeft aan dingen die er zijn, maar soms ook niet zijn.
Taal maakt aanwezig.
Taal is wondere evocatie.


Omdat ze de verbeelding een stem geeft. En in die stem veel intenser klinkt,
Echter, geloofwaardiger, dan in de kreten van de werkelijkheid die ons omringt.

— Bart Stouten in ‘Autocue voor Lockdown’ —  

Bart Stouten neemt graag mensen op sleeptouw naar zijn wereld van spirituele, muzikale en dichterlijke beleving.

Hij wist het hart van de lezer te raken in dertien dichtbundels, een essay-trilogie en tien romans en biografische teksten, waaronder het in 2013 in Nederland bekroonde ‘Kersen eten om middernacht’ (De Bezige Bij).

Bron: website van Bart Stouten

***

CONTACT

Het begint met een blik.

Een blik in een wereld waarin iedereen steeds maar wegkijkt,
bang om niet anoniem te blijven.

Mensen laten hun blik vallen op de grond en rapen hem niet op.
Ik kijk mensen aan.

En soms glimlach ik, als de kust veilig is.

Want ik geloof in de glimlach.  

Ik wil contact.

— Bart Stouten —

Bart is ook een erg graag gezien en gelezen auteur van talrijke, bijzondere, fantastisch-mooie dichtbundels en van uniek proza. Daarom werd hij vroeger ook al ‘De Bard van Klara’ genoemd. 

Hier ontdekt u de adembenemende website en wereld van Bart Stouten & kan u rechtstreeks met hem contact nemen!

GEDICHTEN

Poëzie overkomt je.

Mensen ontmoeten en hun eigen habitat schilderen, waardevolle of cruciale elementen daarvan observeren – zoals die aan de toog opduiken, of gewoon in hun lichaamstaal op straat – het maakt allemaal deel uit van het schrijfproces, dat veel en veel meer is dan een brouwsel van eigen verbeelding.

Momenteel voel ik me eerder een soort monnik in zijn klooster. Niks mis daarmee, natuurlijk. Maar de inspiratie komt langs andere wegen. Via brieven, dagboekfragmenten, boeken, via herinneringen en foto’s.

Veel meer via het verleden. Ik heb in mijn leven veel gereisd, en al die exotische plekken zijn er continu. Hoor ik de postbode bellen, word ik onmiddellijk gekatapulteerd naar een zen-klooster op Hokkaido, waar het belletje net zo klonk. (…)

— Bart Stouten —

Schoonheid in de tuin van Residentie Ten Eeckhoute

“BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST: THOMAS BAETÉ & BART STOUTEN zijn NIEUWSTE JAPAN-ROMAN.op vrijdag 1 november is een 17de cultureel event in het kader van EARLY MUSIC — LAST MINUTE dat vooral verbondenheid wil creëren rond Oude Muziek, en wat extra licht en meer vrede in deze wereld wil brengen…

PROGRAMMA OVERZICHT

Vrijdag 1 november 2024
In Residentie Ten Eeckhoute
Garenmarkt 10 (Brugge, BE)

Vrijdag 1 november 2024
In Residentie Ten Eeckhoute
Garenmarkt 10
(Brugge, BE)

16u30 BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST: THOMAS BAETÉ & BART STOUTEN zijn NIEUWSTE JAPAN-ROMAN.

Op vrijdag 1 november om 16u30 is er een EXCLUSIEVE CONCERTANTE BOEKLANCERING in RESIDENTIE TEN EECKHOUTE BRUGGE! Niemand minder dan BART STOUTEN, gekend van zijn tijd bij KLARA, zal u op betoverende wijze meevoeren in zijn NIEUWSTE VERRASSENDE JAPAN-ROMAN. Een LEVENDIG 23ste GEESTESKIND, geboren uit zijn warme liefde voor Japan, met als ‘naam’: ZONDE VAN DE HEMEL (verwacht rond half oktober 2024, uitgeverij Pelckmans).

In deze AUTOBIOGRAFICTIE boordevol troost, vervlecht Stouten weer eens meesterlijk meerdere verhaallijnen van EEN VERTELLER, van de overleden DAKLOZE JAPANNER YASUJIRO, maar ook is het een eerbetoon aan de GROTE JAPANSE REGISSEUR YASUJIRO OZU. Het leidt de verteller naar de wedergeboorte van het oude visioen waaruit zijn LIEFDE VOOR JAPAN geboren werd. Verschillende bundels van Bart Stouten werden reeds bekroond.

MÉÉR NOG! In aansluiting bij zijn boek onthult hij, op deze HOOGDAG, ook ‘Japanse’ BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST, zoals de ANIMISTISCH GEÏNSPIREERDE DODENHERDENKING in Japan en al het ‘leven in de dood’ in de JAPANSE POËZIE EN LITERATUUR. De INTERNATIONAAL GERENOMMEERDE THOMAS BAETÉ (meer dan 30 CD’s) zal u met zijn MIDDELEEUWSE VEDELS, VIOLA DA GAMBA en met zijn STEM, verder laten reizen in de Oude Muziek die de Westerse wereld al eeuwen TROOST SCHENKT, met ICONISCHE WERKEN uit het BRUGSE GRUUTHUSEHANDSCHRIFT, van TOBIAS HUME & de beroemde MR. DE SAINTE-COLOMBE. Een brug naar Waar alles met Alles verbonden is. Dit concert wordt opgenomen en naderhand uitgezonden door de NEDERLANDSE CONCERTZENDER.

18u15 MEET-AND-DRINK* & SIGNEERSESSIE in Residentie Ten Eeckhoute

Nadien volgt een MEET-AND-DRINK* & SIGNEERSESSIE door BART STOUTEN waarbij zijn NIEUWSTE ROMAN te verkrijgen is. Er zijn CD’s van THOMAS BAETÉ. MARIE CLAIRE DESMEDT biedt u een voorsmaakje van de heropening van haar Japanse winkel/galerie IKI.

*Eén glas per persoon.

Vanaf 18u15 MEET-AND-EAT**

Wie dat wenst kan gezellig langer nagenieten tijdens de MEET-AND-EAT** in aanwezigheid van Bart Stouten & Thomas Baeté in Restaurant ’t Huidevettershuis (op 350 m). Reserveer vóór 26/10 per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com

**Alle consumpties zijn voor eigen rekening.

We kijken er naar uit u te mogen verwelkomen om deze unieke concertante boeklancering «BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST: THOMAS BAETÉ & BART STOUTEN zijn NIEUWSTE JAPAN-ROMAN.» samen met u te delen en te be-LEVEN! Reserveer zeker tijdig uw tickets (erg beperkt aantal plaatsen).

Hieronder vindt u de beschrijving van het oorstrelende programma, dat Thomas Baeté zal spelen. De dag van het concert krijgt u het programma in detail op papier. Als u nog verder naar beneden scrollt, kan u daar de biografie van Thomas Baeté lezen, alsook deze van Bart Stouten.

PROGRAMMA

BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST met THOMAS BAETÉ.

Middeleeuwse vedels, viola da gamba en zang

Thomas Baeté vertelt over het programma:

Zes jaar geleden stierf na een slepende ziekte Eriko Semba, studiegenote, collega gambiste, vriendin. Ik heb toen van dichtbij meegemaakt hoe Japanse mensen omgaan met de dood. Het opvallendste en ontroerendste daarbij is hoe, via tekens en dromen, de communicatie met het hiernamaals open blijft en de overledene dichtbij.

Ook bij ons, in de westerse wereld, leefden de mensen vroeger echt ‘met de doden’. In de muziek uit die tijd zien we dat vertaald in tombeaus, déplorations en elegieën. Muziek die troost moet brengen aan de achtergeblevenen, maar ook door aflijvige oren opgevangen kan worden.

Thomas Baeté speelt en zingt een selectie van die iconische stukken die zweven tussen leven en dood, van de Egidiusklachten uit het Brugse Gruuthusehandschrift over Tobias Hume’s Life&Death tot de beroemde Tombeau ‘Les Regrets’ van Mr. de Sainte-Colombe.

Biografieën

BIOGRAFIE THOMAS BAETÉ

Thomas Baeté (°1978) werd opgeleid als koorknaap en violist in zijn geboortestad Oostende, België.

Na het zien van de film Tous les Matins du Monde (op 16-jarige leeftijd), begon hij als autodidact met het spelen van de viola da gamba, en studeerde vervolgens in Brussel en Barcelona bij Wieland Kuijken, Jordi Savall en Sophie Watillon.

Hij volgde masterclasses bij Paolo Pandolfo.

Als speler van viola da gamba en middeleeuwse vedel trad Thomas op met ensembles als Mala Punica (Pedro Memelsdorff), Capilla Flamenca (Dirk Snellings), La Roza Enflorese, The Toronto Consort en Graindelavoix (Björn Schmelzer).

Thomas is lid van trio Osuna, waarmee hij het mediterrane en het centraal-Aziatisch traditionele repertoire exploreert.

Met zijn collega’s van de ensembles The Spirit of Gambo en Hathor Consort deelt hij een passie voor zeventiende-eeuwse vioolconsortmuziek. De afgelopen vijftien jaar heeft hij met deze groepen zo’n dertig cd’s opgenomen en zijn optredens brachten hem van Stockholm tot Napels, en verder naar de VS en Canada, Peru, Colombia en Marokko.

Thomas werkte mee aan dansproducties van ROSAS (Anne Teresa De Keersmaeker) en Les ballets C de la B (Sidi Larbi Cherkaoui).

In 2010 richtte Thomas Baeté ClubMediéval op: een eigen internationaal ensemble van jonge specialisten in laat-middeleeuwse polyfonie. Hun eerste cd met nooit eerder opgenomen muziek van de 14de-eeuwse abt Paolo da Firenze, werd door de pers op erg lovende kritieken onthaald.

Transports Publics is de naam van zijn ensemble voor barokmuziek en The Shuffle Season is een Canadees-Brits-Belgisch trio dat zich toelegt op het willekeurig mixen van vintage songs uit heden en verleden.

Naast optredens en CD-opnames werkt hij als leraar viola da gamba en docent middeleeuwse muziek in Brussel en Leuven (België) en wordt hij regelmatig uitgenodigd voor coaching van het samenspel van oude-muziekensembles.

Bezoek de website van Thomas Baeté

BIOGRAFIE BART STOUTEN

Bart Stouten is dichter. Hij was jarenlang presentator bij KLARA, waar hij tot eind september 2021 met veel succes dagelijks het programma Klassiek Leeft presenteerde. 

Stouten, gouden regeringsmedaille aan het Koninklijk Atheneum Sint-Truiden, winnaar van de opstelwedstrijd 1974 van de Alliance Française, was in de jaren tachtig werkzaam als copywriter en bij de Universiteit Antwerpen.

De dynamiek van radio als kunstmedium daagde hem o.a. bij het beluisteren van de heruitzending, op de langegolf, van de oorspronkelijke hoorspelen van Samuel Beckett n.a.v. diens 80e verjaardag in 1986. In 1990, toen hij bij Radio1 werd aangesteld als producent bij de dienst Hoorspelen van de VRT, heeft hij die Beckett-juweeltjes integraal vertaald en gerealiseerd in een Nederlandstalige versie, samen met regisseur Martine Ketelbuters. Later leidde hij ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio met exclusief werk van o.a. Tom Stoppard, Harold Pinter en Peter Handke.

Voor Zegge en Schrijve, het literair magazine van Radio3, verzorgde Stouten in het midden van de jaren negentig poëtische sfeerbeelden met interview en discursieve introductie. Drie jaar lang presenteerde hij het dagelijkse Pak van Sjaalman (1998-2000) waarin hij samen met Gudrun de Geyter en Johan Van Cauwenberge inzoomde op aspecten van hedendaagse literatuur en filosofie. 

Bij Klara werkte hij mee aan het literair magazine Volgeboekt en presenteerde meer dan tien jaar lang het spitsprogramma De Tuin van Eden (een poëtische mix van klassiek, jazz, wereld- en filmmuziek). Nadien was er Stouten op Zondag (2010-2013) en het lunchprogramma Bellevue (2011-2013).

Van 2013 tot aan zijn pensioen in 2021 presenteerde Bart Stouten elke weekdag bij Klara het klassieke muziekprogramma Klassiek Leeft

Op 2 oktober 2021 blikte hij terug op zijn carrière bij Katelijne Boon in het programma De Liefhebber.

Op 19 december 2021 was hij in gesprek over zijn carrière en leven bij Friedl Lesage in Touché op Radio1.  

Op vraag van Klara was hij, tijdens zijn pensioen, vanaf 9 oktober 2021 tot 24 juni 2022 wekelijks op vrijdagavond, presentator van een one-off reeks die de terugkeer markeerde van De Tuin van Eden. 

Als dichter heeft hij zijn stijl langzaam laten rijpen in wat hij zijn ‘goudmijn van dertig gekartonneerde Griekse schriftjes’ noemt, literaire dagboekaantekeningen die hij dagelijks maakte (sedert het overlijden van zijn ouders en tweelingszus in een tragisch ongeval midden in zijn puberteit) zonder te weten welke definitieve vorm ze later zouden krijgen. 

Bart Stouten is een groot liefhebber en kenner van muziek en voelt zich aangetrokken door auteurs en dichters die zelf iets doen met de muziek in hun werk (Beckett, Proust, Celati, Barthes, Eliot, Powell, Bernlef, Cendrars, Hellman, Waugh, Maeterlinck, Musil, Pasolini, Yeats, Mishima, Cocteau). 

Na een aantal ‘obscure’ uitgaven waaraan hij ‘warme herinneringen’ bewaart, hoewel hij er zich nu niet langer in thuisvoelt, publiceerde hij tot hiertoe twaalf ‘officiële’ bundels en een negental romans en proza-teksten.

Stoutens poëzie is een zoektocht naar vrijheid, ver weg van de ‘makkelijke expressie’. Hij vertrouwt erop dat de woorden zélf naar hem toekomen, zegt hij, en daarom kan hij hen ook beminnen. Hoewel hij vanuit een streng disciplinegevoel schrijft, laat hij zich niet de ijzers aanbinden door voorschriften inzake vorm en genre. De rake toon is alles, voor Stouten. En daar blijft hij koortsachtig naar op zoek.

Op zondag 7 november 2021 kreeg Bart Stouten in Roeselare de Zilveren Rodenbachpen uitgereikt. Deze pen is een onderscheiding van de Stad Roeselare waarmee men voorname dichters wil eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen.

Bezoek de website van Bart Stouten

TICKETS

Mis dit niet! Het radiospotje biedt je reeds een heerlijk voorproefje van ‘VIOOL-VIRTUOZE JIN KIM & YEHUDI MENUHIN. Met Bart Stouten & prof. em. Guido Vanheeswijck.’ Het is tot zondag 22 september ook te horen op alle radiozenders van de VBRO.

KAARTEN

€22 CONCERT in VVK (€25 aan de kassa op 1 nov.)

€27 CONCERT & RECEPTIE* in VVK

€30 STEUNKAART CONCERT (plaats vooraan op naam)

€35 STEUNKAART CONCERT & RECEPTIE*

KAARTVERKOOP CONCERT

  • In & Uit [Concertgebouw]1
    — ’t Zand 34, 8000 Brugge
    www.ticketsbrugge.be
    — Tel.2 078 15 20 20
  • Boekhandel Raaklijn
    — Kuipersstraat 1, 8000 Brugge
  • Per overschrijving naar Passion Beyond Bach
    — BE90 0018 6264 5732
    — met vermelding van: event + na(a)m(en) + aantal (steun)kaart(en) 

1Open van Ma tot Za van 10 tot 13u, en van 14u tot 17u, Zo van 10u tot 14u.  

2Telefonisch enkel bereikbaar van Ma tot Vrij van 14u tot 17u. 

PROGRAMMA OVERZICHT

Vrij 1 november 2024
In Residentie Ten Eeckhoute
Garenmarkt 10 (Brugge, BE)

16u30 BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST: THOMAS BAETÉ & BART STOUTEN zijn NIEUWSTE JAPAN-ROMAN.

UNIEKE CONCERTANTE BOEKLANCERING/ BART STOUTEN, gekend van KLARA, MEESTERLIJK AUTEUR (23 boeken), brengt NIEUWSTE JAPAN-ROMAN: ZONDE VAN DE HEMEL/ voor 1 november: BRUGGEN NAAR EEUWIGE TROOST/ INTERNATIONAAL GERENOMMEERDE THOMAS BAETÉ (meer dan 30 CD’s) en zijn MIDDELEEUWSE VEDELS, VIOLA DA GAMBA en STEM: ICONISCHE WERKEN uit de oude muziek/ concert opgenomen door NEDERLANDSE CONCERTZENDER

18u15 MEET-AND-DRINK* & SIGNEERSESSIE

Nadien volgt een MEET-AND-DRINK* & SIGNEERSESSIE door BART STOUTEN waarbij zijn NIEUWSTE ROMAN te verkrijgen is. Er zijn CD’s van THOMAS BAETÉ. MARIE CLAIRE DESMEDT biedt u een voorsmaakje van de heropening van haar Japanse winkel/galerie IKI.

*Eén glas per persoon.

Vanaf 18u15 MEET-AND-EAT**

Wie dat wenst kan gezellig nagenieten tijdens de MEET-AND-EAT** in aanwezigheid van de gasten in Restaurant ’t Huidevettershuis (op 350 m). Reserveer vóór 26/10 per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com

**Alle consumpties zijn voor eigen rekening.

VOOR ALLE INFO

Ook voor reservaties voor de Meet-and-eat** in Restaurant ’t Huidevettershuis (zeker reserveren voor 26/10 a.u.b.)
earlymusic@passionbeyondbach.com

Residentie Ten Eeckhoute is ook goed toegankelijk voor mensen die moeilijker te been zijn, zonder trappen en met brede toegangsdeuren.
Onder ‘PRAKTISCH’ leest u meer.

PRAKTISCH

WAAR

Om 16u30:

Residentie Ten Eeckhoute
Garenmarkt 10
8000 Brugge

Vanaf 18u15 (reservatie per mail vereist naar earlymusic@passionbeyondbach.com):

Restaurant t’Huidevettershuis
(op 350 m van Residentie Ten Eeckhoute, 5 minuutjes te voet)
Huidenvettersplein 10
8000 Brugge

website Restaurant ‘t Huidevettershuis

BEREIKBAARHEID

Residentie Ten Eeckhoute is ook goed toegankelijk voor mensen die moeilijker te been zijn, zonder trappen en met brede toegangsdeuren.

MET DE AUTO 

Residentie Ten Eeckhoute is direct bereikbaar met de wagen, het is mogelijk om iemand vlak voor de ingang te laten uitstappen. 

Aan de Garenmarkt en aan de Nieuwe Gentweg kan geparkeerd worden.

De dichtstbijzijnde parking is de Publieke Parking Pandreitje, Gevangenisstraat 10, 8000 Brugge.

website parking Pandreitje >

MET HET OPENBAAR VERVOER  

De gratis centrumshuttle rijdt elke dag tot 19u. Elke halte wordt om de 25 minuten bediend. Hij vertrekt aan de halte Kiss&Ride station

Op zijn route ligt de halte Garenmarkt. De halte is gelegen net voorbij residentie Ten Eeckhoute, ter hoogte van huisnummer 13.

website Shuttlebus Brugge >

 

Bussen van De Lijn stoppen ook aan de Garenmarkt:

website De Lijn Garenmarkt >

CONTACT

VOOR ALLE INFO 

earlymusic@passionbeyondbach.com 

 EARLY MUSIC — LAST MINUTE 
wil uitwisseling & verbondenheid creëren met een hart voor Oude Muziek, voor historisch erfgoed, voor elkaar, maar ook voor het milieu en zeker voor U! 

ORGANISATIE MET DANK AAN

Organisatie: PASSION BEYOND BACH
+32 (0) 475 84 00 84
earlymusic@passionbeyondbach.com
www.passionbeyondbach.com
BE 0724. 987. 502