In het kader van ‘EARLY MUSIC — LAST MINUTE’:
Zondag 9 februari 2025 – 17u
CONCERT OPGENOMEN DOOR DE NEDERLANDSE CONCERTZENDER
In de Koepelkerk van het Engels Klooster
Carmersstraat 83b te Brugge (BE)
DE 9 MUZEN & ARIA’S VAN APOLLO
16u15 voorprogramma:
interview door Bart Stouten met prof. K. Jonckheere.
Exclusief te Brugge, na première in INNSBRUCKER ABENDMUSIK; de virtuoze PHILIPP LAMPRECHT wekt in 4 ARIA’S van G.F. Händel, APOLLO tot leven; hij improviseert op HISTORISCHE PERCUSSIE-INSTRUMENTEN bij dansante Suites van J.C.F. Fischer gewijd aan de 9 MUZEN, vertolkt door de gerenommeerde prof. PETER WALDNER (60 CD’s) op klavecimbel (collectie Claviarte)/ de NEDERLANDSE CONCERTZENDER neemt op/ VOORPROGRAMMA: INTERVIEW met PROF. JONCKHEERE rond “INSTAGRAMMABLE. KUNST, BEELD EN SOCIALE MEDIA” (uitg. Hannibal Books), door BART STOUTEN, gekend van KLARA.
PROGRAMMA
CONCERT OPGENOMEN DOOR DE NEDERLANDSE CONCERTZENDER
Koepelkerk
van het Engels Klooster
Carmersstraat 83b (8000 Brugge, BE)
17u DE 9 MUZEN & ARIA’S VAN APOLLO.
Exclusief, na première in INNSBRUCKER ABENDMUSIK.
De virtuoze PHILIPP LAMPRECHT zingt als APOLLO, ARIA’S van G.F. HÄNDEL. Hij IMPROVISEERT ook op HISTORISCHE PERCUSSIE-INSTRUMENTEN bij dansante SUITES (J.C.F. FISCHER) gewijd aan de 9 MUZEN, meesterlijk vertolkt door klavecinist PROF. PETER WALDNER (reeds 60 CD’s op zijn naam).
De NEDERLANDSE CONCERTZENDER neemt op.
VOORPROGRAMMA om 16u15 (tot 16u40) met BART STOUTEN & PROF. KOENRAAD JONCKHEERE, auteur van «INSTAGRAMMABLE. KUNST, BEELD EN SOCIALE MEDIA.» (Deuren open om 16u, vrije toegang op vertoon concertticket.)
Nadien volgt een MEET-AND-GREETS en een gezellige MEET-AND-EAT* in Restaurant ‘t Huidevettershuis voor wie dat wenst.
Graag nodigen wij u uit op zondag 9 februari om 17u voor een UNIEK CONCERT, dat na de PREMIÈRE enkele dagen voordien in het kader van de prachtige concertreeks INNSBRUCKER ABENDMUSIK, EXCLUSIEF TE BRUGGE zal weerklinken!
Als uitvoerend kunstenaar wil hij vooral zijn publiek ontroeren en boeien. Zijn motto is dan ook ontleend aan de woorden van C.P.E. Bach:
“Aus der Seele muss man spielen, und nicht wie ein abgerichteter Vogel” (men moet spelen vanuit de ziel en niet als een afgerichte vogel).
— Prof. Peter Waldner —
***
Dit adembenemende concert is een samenwerking met Innsbrucker Abendmusik, waar op 2 februari in de barokke Staatszaal te Hall de première doorgaat.
Twee INTERNATIONAAL GEWAARDEERDE MUSICI, PHILIPP LAMPRECHT & PROF. PETER WALDNER wekken op meesterlijke wijze APOLLO EN ZIJN 9 MUZEN tot leven! En dat vindt plaats in de prachtig BESCHILDERDE 18DE-EEUWSE KOEPELKERK van het ENGELS KLOOSTER te BRUGGE, Carmersstraat 83b. Het concert wordt OPGENOMEN door de NEDERLANDSE CONCERTZENDER
De muurschilderingen in de prachtige laat-barokke Koepelkerk van het Engels Klooster werden in de 19de eeuw (1870) aangebracht door Emile Hirsch.
In de absis worden de goddelijke deugen afgebeeld: Geloof (kruis), Hoop (anker) & Liefde (hart)
In het Engels Klooster leeft een gemeenschap van kanunnikessen. Ze volgen de regel van Sint-Augustinus. De congregatie van de reguliere kanunnikessen van Sint-Augustinus is genoemd naar het eerste klooster van Windesheim, gesticht in 1387 in Nederland. De zusters zorgden voor armen en zieken. In 1412 ontstaat de ‘Congregatie van Windesheim’, die een vereniging is van de kloosters uit Noord en Zuid. Tijdens de vervolgingen in Engeland (16e eeuw) ontving het klooster van de kanunnikessen Sinte-Ursula in Leuven zoveel Engelse roepingen dat daar in 1609 een eerste ‘Engels klooster’ is gesticht. In 1629 kwamen 5 zusters uit Leuven naar Brugge. Tot 1973 was opvoeding (meisjesinternaat) de belangrijkste taak van de communauteit en van de congregatie, zowel in Engeland als in België en Zwitserland. Het archief van het Engels Klooster herbergt handschriften van Guido Gezelle, Albrecht Rodenbach en Hugo Verriest.
De Christelijke kunst is beeldtaal van de Goden, die terugkomt in de Christelijke beeldtaal.
In het schitterende koepelgewelf van de Kerk wordt de heilige Augustinus opgenomen in de hemelse glorie.
Om 17u voert de VIRTUOZE PERCUSSIONIST EN ZANGER PHILIPP LAMPRECHT, u mee met zijn gezang in de innerlijke emotionele wereld van APOLLO, de leider van de muzen, met ARIA’S uit APOLLO E DAFNE van Georg Friedrich HÄNDEL.
In de PAKKENDE ARIA’S van deze wereldlijke cantate Apollo e Dafne HWV 122 schuift een scala aan emoties voorbij.
Philipp Lamprecht & prof. Peter Waldner,
twee internationaal gerenommeerde musici, wekken Apollo en zijn 9 muzen tot leven.
Philipp vertelt over deze vier aria’s van Apollo:
Naast de negen suites gewijd aan de negen Muzen, willen we ook de leider van de Muzen, Apollo, presenteren. In zijn wereldlijke cantate Apollo e Dafne HWV 122 brengt Georg Friedrich Händel, de emoties van Apollo, de god van de kunsten, rijkelijk tot uitdrukking.
Eerst zien Apollo als een man die tot over zijn oren verliefd is, dan uitbundig, vol vertrouwen op de overwinning, bijna oorlogszuchtig. Later bezingt hij zijn voormalige geliefde als een ongelukkige minnaar en toch barst hij aan het eind weer van kracht en zelfvertrouwen.
Philipp Lamprecht schenkt ons ook begeesterende improvisaties op tal van historische percussie-instrumenten.
PHILIPP LAMPRECHT IMPROVISEERT op zijn HISTORISCHE PERCUSSIE-INSTRUMENTEN en accentueert het RITMISCH-DANSANTE KARAKTER van J.C.F. FISCHERS MUSICALISCHER PARNASSUS. In deze 9 SUITES, gewijd aan de 9 MUZEN, laat de GERENOMMEERDE PROF. PETER WALDNER (60 CD’s op zijn naam) hen op betoverende wijze op de toetsen van zijn klavecimbel (COLLECTIE CLAVIARTE) herleven. Peter Waldner kreeg voor deze CD-OPNAME een 10 VOOR INTERPRETATIE van het Belgische CRESCENDO MAGAZINE.
Peter Waldner volgde onder meer lessen aan de ‘Schola Cantorum Basiliensis’, als leermeesters had hij onder andere Gustav Leonhardt, William Christie, Hans Van Nieuwkoop, Kees van Houten… Masterclasses woonde hij bij in heel Europa zoals bij Luigi Ferdinando Tagliavini, Jean-Claude Zehnder, Kenneth Gilbert, Harald Vogel, Pierre Hantaï, Daniel Roth…
Peter Waldner trouve la juste voie entre rigueur de la construction et sensibilité, entre caractérisation et fluidité du phrasé.
À la fois piquant et suggestif, le Rigaudon d’Uranie prodigue un des multiples exemples de cette interprétation parfaitement équilibrée entre tension du discours et souplesse de la manière.
Suffisamment d’autorité pour servir la hauteur du propos, suffisamment de douceur pour laisser s’épanouir la ligne de chant.
— Christophe Steyne, Crescendo Magazine —
Lees hier de volledige recensie in Crescendo Magazine
waar deze dubbel CD een 10 voor interpretatie kreeg.
JOHANN CASPAR FERDINAND FISCHER
(1662 — 1746)
MUSICALISCHER PARNASSUS
SUITES FROM LES PIÈCES DE CLAVECIN – MUSICALISCHES BLUMEN-BÜSCHLEIN
Peter Waldner – Harpsichord/Cembalo
(Ioannes Ruckers, 1624 — Musée Unterlinden, Colmar)
Hier ziet en hoort u de Chaconne uit de Suite Euterpe opgenomen tijdens deze CD-opname, die ook zal gespeeld worden op 9 februari.
***
Deze Suite II uit Musicalisches Blumen-Büschlein, ook van J.C.F. Fischer, ook opgenomen op deze dubbele CD, vertolkte hij op april 2023 te Lutry (CH) op een kopie naar de klavecimbel te Colmar.
ALLE MUZEN worden in de MUSICALISCHER PARNASSUS op betoverende wijze door JOHANN CASPAR FERDINAND FISCHER (1662 – 1746) met klank geschilderd, en door Peter Waldner meesterlijk tot leven gewekt. MAGISCHE, MAAR OOK ZO VERSCHILLENDE ONTMOETINGEN zijn het met ERATO – de muze van de liefdeslyriek, met EUTERPE – de muze van de lyrische poëzie en het fluitspel, met KALLIOPE – de muze van het het heroïsch epos, met KLEIO – de muze van de geschiedschrijving, met MELPOMENE – de muze van de tragedie, met POLYHYMNIA – de muze van gewijde liederen, met TERPSICHORE – de muze van de dans, en met THALEIA – de muze van de komedie.
Over het programma:
(…) een tocht naar de berg Parnassus van de muzen. De berggids is de god Apollo zelf, die in de Griekse mythologie bekend staat als Musagetes, de leider van de muzen. Prof. Peter Waldner heeft de taak om de negen muzen te introduceren in de muzikale vorm van de prachtige Frans geïnspireerde klavecimbelsuites van de barokke klaviermeester Johann Caspar Ferdinand Fischer; deze zeer gevarieerde suites bestaan uit een opeenvolging van zeer verschillende dansen.
Philipp Lamprecht, een meesterpercussionist uit Oostenrijk met een internationale reputatie en grote expertise op het gebied van oude muziek, zorgt voor de dansritmes.
Hij is ook zanger en kruipt in de huid van de god Apollo. Tal van componisten uit de 17de en 18de eeuw schreven aria’s waarin deze lichtende figuur verschijnt of gethematiseerd wordt. Net als Fischer in zijn muziek, hebben Philipp Lamprecht en Peter Waldner waarschijnlijk op zijn minst één oog op Parijs gericht, of liever Versailles, het hof van Louis XIV, aangezien de Zonnekoning bijzonder dol was op dansen in de rol van de god Apollo.
PETER WALDNER, geboren in 1966 in Mals im Vinschgau (Zuid-Tirol, Italië), is een zeer VEELZIJDIG MUSICUS en wereldwijd GEWAARDEERD KENNER van HISTORISCHE KLAVIERINSTRUMENTEN en de bijbehorende historische uitvoeringspraktijk, met een focus op Renaissance- en Barokmuziek.
Hij doceert aan de UNIVERSITEIT MOZARTEUM te Innsbruck en aan het TIROLER LANDESKONSERVATORIUM. Tevens is hij de oprichter en artistiek DIRECTEUR van de prachtige concertreeks voor Oude Muziek INNSBRUCKER ABENDMUSIK (voorheen Abendmusic – Lebensmusik). Vaak werkt hij samen met erkende ensembles voor Oude Muziek zoals La Capella Reial de Catalunya & Le Concert des Nations (Jordi Savall), Atalanta Fugiens Milano, La Venexiana enz. Zijn toch wel INDRUKWEKKENDE BIOGRAFIE kan u wat verder op deze pagina lezen.
Aan Peter Waldners heruitgebrachte CD ‘Goldberg Variations’ van J.S. Bach wijdde Sara Schneider, gekend van haar radio-programma ‘Early Music Now’ in de V.S., deze uitzending, ter gelegenheid van Bachs verjaardag in maart 2022.
Een aantal van Peter Waldners meest recente CD’s, uit zijn inmiddels 60 titels tellende discografie, werden besproken in het Belgische Crescendo Magazine, waarbij hij ‘voor interpretatie’ vaak een 10 kreeg en ook een Joker Absolu.
***
Bekijk hier de YouTube video waarin Peter Waldner samen met Rebeka Russo de ‘Sonata for Viola da Gamba and Harpsichord in G minor’ BWV 1029 op levendige wijze vertolkt, een video die sinds 13 november 2024 al meer dan 100.000 views heeft en al 3.900 keer geliked werd.
PAS UITGEBRACHT:
LASST UNS DAS KINDLEIN WIEGEN
WEIHNACHTSMUSIK AN VIER SÜDTIROLER BAROCKORGELN VON IGNAZ FRANZ WÖRLE
Peter Waldner
De lovende recensie van deze pas verschenen CD leest u hier in Crescendo Magazine.
Hier, op de website van Peter Waldner, vindt u tal van zijn oorstrelende CD’s en kan u luisteren naar geluidsfragmenten.
Een UITGEBREIDE CONCERTAGENDA bracht Peter Waldner reeds OVER GANS EUROPA waar hij te gast was op vele festivals voor Oude Muziek. Zo ook is hij jaarlijks te gast IN BELGIË, waarvan al 2 keer in samenwerking met de Oostenrijkse Ambasade, voor orgelinspelingen, voor Bach-festivals, maar ook was hij in 2022 de vierde klavecinist in 20 jaar, die naast Bob Van Asperen, Skip Sempé en Christophe Rousset, de toelating kreeg van het Brusselse Muziekinstrumenten Museum (MIM) om er een CD op te nemen op de enig speelbare klavecimbel van Ioannes Couchet (1646). Ook speelde hij reeds in Museum Vleeshuis te Antwerpen op de klavecimbel van Joannes Daniël Dulcken (Antwerpen, 1747).
De klavecimbel voor het concert op 9 februari komt uit de collectie CLAVIARTE HISTORICAL KEYBOARDS, van Christophe Bursens.
Het is een prachtig Vlaams/Frans dubbelmanualig klavecimbel gebouwd door Andreas Kilström, naar de Ruckers/Blanchet (petit ravallement) in het Château de Versailles.
CLAVIARTE
Christophe is reeds vele jaren actief als klavecimbelbouwer, verhuurder, hersteller, restaurateur, intonateur en stemmer.
Beroemde historische instrumenten van grote waarde die door hem werden geherintoneerd zijn:
Mattia di Gand uit 1685 (Tagliavinicollectie Bologna, Italië)
Ioannes Couchet uit 1646 (Muziek Instrumenten Museum Brussel)
Joannes Daniël Dulcken 1747 (Museum Vleeshuis Antwerpen)
De klavierinstrumenten die hij gedurende zijn carrière heeft verzameld, worden sinds de oprichting van Claviarte bespeeld op de grote nationale en internationale podia: Bozar Brussel, deSingel Antwerpen, Concertgebouw Brugge, Concertgebouw Amsterdam, de Bijloke Gent, Flagey Brussel, MAfestival Brugge, Laus Polyphoniae, Festival van Vlaanderen, Klarafestival, Opera Ballet Vlaanderen, Beethovenfest Bonn, Elbphilharmonie Hamburg, Kölner Philharmonie, KKL Luzern, Philharmonie de Paris, Midis Minimes Brussel etc.
PHILIPP LAMPRECHT WERKT regelmatig samen met componisten van OVER DE HELE WERELD en dat voor uitvoeringen van werken voor ORFF-INSTRUMENTEN, MULTI-PERCUSSIE EN NIET-EUROPESE INSTRUMENTEN.
Als LID VAN de ENSEMBLES CHROMOSON (Italië), LA PETITE ÉCURIE (Nederland), CONTINU:UM BERLIN (Duitsland), DUO ENßLE-LAMPRECHT (Oostenrijk) en als regelmatig gastmusicus bij de ensembles Meitar (Israël) en risonanze erranti (Duitsland), is hij voornamelijk actief op het vlak van de hedendaagse en historische kamermuziek, en daarnaast realiseert hij zijn eigen solo- en educatieve projecten.
Van 2015 tot 2021 was Lamprecht docent voor percussie-instrumenten aan de Mozarteum Universiteit. Sinds 2018 is hij artistiek leider van het Internationale ‘Paul Hofhaymer Gesellschaft Salzburg’. In 2019 ontving hij samen met Tenor Benedikt Kristjánsson en cembaliste Elina Albach, de ‘Opus Klassik’ Prijs (Duitsland) in de categorie ‘Most Innovative Concert of the Year’ voor het project ‘Johannes Passion for three’.
Philipp Lamprecht werkt momenteel samen met BLOKFLUITISTE ANNE-SUSE ENßLE aan een volledige UITVOERING van de werken van de anonieme Salzburgse minnezanger MONK OF SALZBURG.
De fascinerende en ongrijpbare figuur van de monnik van Salzburg, wiens echte naam we waarschijnlijk nooit zullen kennen, wordt verrijkt met nog een werk. Een Passie toonzetting die gelinkt kan worden aan het apocriefe Evangelie van Nicodemus en die het Enßle-Lamprecht duo sensueel en poëtisch tot leven brengt met hun ongeëvenaarde virtuositeit en een verbazingwekkend arsenaal aan middeleeuwse instrumenten.
CD-OPNAMES van Lamprecht zijn te vinden bij de labels ARCANA (Outhere Music), AUDAX RECORDS, sumtone… met onder meer de Johannespassion (2019), tesserae (2017), jeuX (2013), …bald ist mir nimmer kalt (2011), Points of Contact (2010), la simila pintura (2008), new generation (2007)…
Met zijn ensemble LA PETITE ÉCURIE was Philipp Lamprecht ook al te gast op Podium Witteman, waarvan deze opname uit 2022 getuigt.
DE NIEUWSTE CD MET PHILIPP LAMPRECHT
No Strings Attached. Concertos. Overture and Sonatas for Oboe Band.
LA PETITE ÉCURIE
Label Arcana
Het concert op 9 februari wordt ook terug live OPGENOMEN en naderhand uitgezonden door de NEDERLANDSE CONCERTZENDER (website), die in 2024 BEKROOND werd met de prestigieuze Nederlandse radioprijs de ZILVEREN REISZMICROFOON!
De verschillende Oude Muziekprogramma’s van de NEDERLANDSE CONCERTZENDER waarvan LEO AUGUST DE BOCK de productie en/of presentatie doet zijn onder meer Nuove Musiche en L’Esprit Baroque.
Hier kan u luisteren naar de radio-uitzending Nuove Musiche op 19 december 2024 uitgezonden op de Nederlandse Concertzender, waarin de dubbele CD ‘Stile Nuovo’ met Peter Waldner werd uitgelicht.
Voor het programma CONCERTZENDER LIVE neemt Leo De Bock concerten op in Nederland en België.
Luister zeker ook naar deze uitzending van CONCERTZENDER LIVE met 2 concerten, opgenomen op 25 augustus en 22 september, in het kader van onze reeks Early Music — Last Minute, dankzij Leo August De Bock. Met respectievelijk het adembenemende UTOPIA ENSEMBLE en de virtuoze barokvioliste JIN KIM, met onze allergrootste dank aan de uitvoerenden!
Alle themakanalen Oude Muziek van de Nederlandse Concertzender vindt u hier.
Leo De Bock maakte reportages voor Terloops en NV De Wereld. Verschillende van zijn documentaires werden internationaal bekroond. Voor zijn reportage over ‘De Doem van de Dam’, over de menselijke en milieugevolgen van de bouw van de Drieklovendam op de Yangtzerivier in China, werd hij wereldwijd tien keer onderscheiden. Leo De Bock werd daarna achtereenvolgens netmanager van Canvas en Ketnet, hoofdredacteur van de televisienieuwsdienst van de VRT, hij leidde een productiehuis en was ook woordvoerder van de Minister van Justitie in de woelige periode van het Fortis débacle. Hij richtte in 2004 COMmMEDIA op, een vennootschap gespecialiseerd in communicatie en media. Leo De Bock is ook professioneel fotograaf.
Woorden en muziek. Altijd op zoek naar de ultieme symbiose.
— Bart Stouten —
BART STOUTEN is bekend als AUTEUR (23 bundels) en werkte mee aan meer dan 10.000 UITZENDINGEN als RADIOPRODUCENT & -PRESENTATOR voor de VRT en Klara. Hij is erg geliefd bij alle liefhebbers van klassieke muziek, vooral als de voormalige warmhartige stem van het dagelijkse vooravondprogramma DE TUIN VAN EDEN (2000-2010) en van zijn legendarische, voormiddag vullende, KLASSIEK LEEFT (2013-2021) op Klara.
MÉÉR NOG! Op 9 februari om 16u15 (tot 16u40, vrije toegang op vertoon concertticket) INTERVIEWT BART STOUTEN (gekend van zijn tijd bij KLARA) ook PROF. KOENRAAD JONCKHEERE (prof. Kunstgeschiedenis UGent), auteur van het pas verschenen KUNSTBOEK “INSTAGRAMMABLE. KUNST, BEELD EN SOCIALE MEDIA.” (uitg. HANNIBAL BOOKS).
KOENRAAD JONCKHEERE studeerde geschiedenis en kunstwetenschappen in Leuven.
Sinds 2009 is hij PROFESSOR RENAISSANCE EN BAROKKUNST AAN DE UGENT.
Hij is naast INSTAGRAMMABLE. KUNST, BEELD EN SOCIALE MEDIA, ook auteur van de bestseller ANOTHER HISTORY OF ART – 2.500 JAAR EUROPESE KUNSTGESCHIEDENIS.
Hij onderzoekt de economische, maatschappelijke en emotionele impact van kunst ten tijde van Brueghel en Rubens. In het bijzonder de beeldenstorm die veroorzaakt werd door religieuze, politieke en sociale commotie draagt zijn interesse weg.
Het boek INSTAGRAMMABLE legt op onthullende wijze de LINK met de OOGSTRELENDE MUURSCHILDERINGEN IN DEZE KERK — met de allegorieën en de Ten Hemel Opneming van de Heilige Augustinus in de Koepel — en het MUZIKALE PROGRAMMA rond APOLLO EN ZIJN NEGEN MUZEN, een thema dat heel vaak aan bod kwam in de beeld- en schilderkunst.
INSTAGRAMMABLE — Kunst, beeld en sociale media
KOENRAAD JONCKHEERE
Wat heeft de Heilige Drievuldigheid te maken met sociale media? Waarom zijn we zo dol op kleurenfilters? Wat maakt hashtags zo krachtig? En waarom beleven we digitale beelden anders dan analoge?
In Instagrammable – Kunst, beeld en sociale media duikt Koenraad Jonckheere diep in de verrassende verbanden tussen 2.500 jaar Europese kunstgeschiedenis en onze moderne beeldcultuur op sociale media. Hij onthult hoe eeuwenoude ideeën over observatie, registratie en verbeelding ook nu nog onze omgang met digitale beelden beïnvloeden.
Met scherpe inzichten ontrafelt Jonckheere de paradox van ‘kijken zonder te zien en zien zonder te kijken’ in een wereld vol likes, hashtags en filters. Dit boek biedt een fascinerende blik op de kracht én de valkuilen van visuele communicatie in het digitale tijdperk.
Koenraad Jonckheere is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent en auteur van de bestseller Another History of Art – 2.500 jaar Europese kunstgeschiedenis.
Recensies — Wat kunstgeschiedenis ons vertelt over sociale media
‘De onverwachte lijn tussen oude kunsten en sociale media. Plots snap je de 2500 jaar aan beeldcultuur net dat ietsje beter. En laat je je minder rap vangen door de trucjes die appmakers overgenomen hebben van de oude kunsten. Warm aanbevolen.’
— De Morgen
‘Influencers en fans van Instagram hanteren dezelfde mechanismen als de oude meesters. Jonckheere toont heel precies aan hoe sterk de hedendaagse beeldcultuur en de kunst van oude meesters gelieerd zijn. Beelden die wij fotogeniek noemen en die goed scoren op sociale media – die dus instagrammable zijn – gaan terug op eeuwenoude mechanismen.’
— De Standaard
In zijn nieuwste werk INSTAGRAMMABLE. KUNST, BEELD EN SOCIALE MEDIA schrijft prof. Koenraad Jonckheere bovendien onder meer ook over Louis XIV, die ook graag zelf in de rol van Apollo naar buiten kwam.
J.C.F. FISCHER, uit wiens MUSICALISCHER PARNASSUS Peter Waldner dansen vertolkt, waarop ook Philipp Lamprecht improviseert met percussie, was bijna gans zijn leven Kapelmeester aan het hof van de ‘Markgraf’ van Baden-Baden, een neef van Louis XIV, en tussen deze 2 laatsten heerste een enorme rivaliteit.
De Markgraf imiteerde in alles Louis XIV, gans zijn hof was ‘verfranst’ en Fischer componeerde volledig in de stijl van de ‘Lully-sten’.
Hier kan je een interview lezen met auteur Koenraad Jonckheere in ‘COLLECT kunst antiek design’ over een ander baanbrekend werk van hem, ‘Another History of Art’.
Uitgebracht bij uitgeverij Hannibal Books
Sinds het impressionisme is kunst een heelal dat steeds maar uitdijt.
— Koenraad Jonckheere —
“Het uitgeven is een oud vak, met een lange traditie en een rijke geschiedenis. Denk aan Bruegel, die in de zestiende eeuw met zijn uitgever, de Antwerpenaar Hieronymus Cock, gravures maakte om ervoor te zorgen dat zijn werk verder kon reiken dan die ene koper van dat ene schilderij. Wij doen vandaag niets anders. Een kunstboek is een perfect product. Het combineert kijken en lezen. Geniaal in zijn eenvoud.”
— Gautier Platteau,
in Zaal Z, het magazine van het KMSKA —
Kunstboeken van Hannibal Books zijn er niet alleen voor verzamelaars en professionals, maar voor iedereen die de schoonheid en het belang van visuele kunst wil begrijpen, waarderen en beleven. (…)
De muurschilderingen werden in de 19de eeuw (1870) aangebracht door Emile Hirsch.
In het koepelgewelf wordt de heilige Augustinus opgenomen in de hemelse glorie.
In het Engels Klooster leeft een gemeenschap van kanunnikessen. Ze volgen de regel van Sint-Augustinus. In 1629 gesticht.
Voor de Hemelvaart-varianten waren er reeds allerlei varianten bij de Keizers en in mythes,
waarbij een menselijk iemand vanuit de dood werd omhoog gedragen.
In de kleurrijke pendentieven van de koepel van de Kerk van het Engels Klooster, ziet men naast de 4 kerkvaders, van links naar rechts, de hoofddeugden: Rechtvaardigheid (palm), Sterkte (leeuw), Matigheid (duif) en Voorzichtigheid (slang).
Volgens het ontwerp van Hendrik Pulinx werd tussen 1736 en 1739 een koepelkerk opgetrokken. Deze eenbeukige kerk is laatbarok of vroegclassicistisch. De koepel steunt op pendentieven.
De zijwanden van de koepel zijn langs de vier zijden doorbroken door ovale vensters. (Het princiepe van de Pendentiefkoepel is oorspronkelijk in de Byzantijnse architectuur ontwikkeld).
Rond 18u40 volgt een MEET-AND-GREETS waarbij SCHITTERENDE CD’s te verkrijgen zijn, waaronder ook CD’s van het label TASTENFREUDEN die exclusief bij Peter Waldner zelf te verkrijgen zijn, waarmee u uzelf gelukkig maakt en de musici hun levenswerk ook steunt! Daarnaast is er ook een selectief aanbod van de meesterlijke BOEKEN van KOENRAAD JONCKHEERE en BART STOUTEN.
Wie dat wenst kan nog langer nagenieten tijdens de altijd GEZELLIGE MEET-AND-EAT* in aanwezigheid van PHILIPP LAMPRECHT, PETER WALDNER, KOENRAAD JONCKHEERE & BART STOUTEN in RESTAURANT ‘T HUIDEVETTERSHUIS, Huidenvettersplein 10 (op 1000 m). Een restaurant, verzorgd, met klassieke schotels in een sfeervol kader, gelegen op één van de mooiste plekjes van Brugge. Reserveer vóór 4/2 per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com
*Alle consumpties zijn voor eigen rekening.
Restaurant ’t Huidevettershuis, herbouwd in zijn huidige vorm in 1680/ Heerlijke Vlaamse keuken
’t Huidevettershuis
Reeds in 1302 was deze aangename plaats gekend als de ‘hudewettersdam’, waar de huidevetters afspraken maakten…
De huidevetters waren lid van het rijke en invloedrijke gilde van de leerlooiers. Ze woonden niet enkel in het grootste huis van het plein, maar ze hadden ook het gebruik van het ganse pleintje tot in 15de eeuw.
Vroeger konden de twee ingangen van het pleintje afgesloten worden door twee solide poorten, maar de stadsautoriteiten namen deze weg om de macht van de huidevetters in te tomen.
Nu zijn daar nog enkele sporen van overgebleven. Het blasoen bevindt zich in het midden van het pleintje: twee leeuwen en een weegschaal die dienden om de vellen te wegen. Het ambachtshuis van de huidevetters dateert van 1450. De rijke huidevetters verwerkten er de dierenhuiden tot veel gevraagd leder. Het werd herbouwd tot zijn huidige vorm in 1680.
Niemand zag de wereld ooit zoals hij was.
— Bart Stouten —
Bart Stoutens 23 BUNDELS werden enthousiast ontvangen door de pers, met lovende kritieken, en meerdere werden BEKROOND. Zo werd hem in 2013 voor zijn bundel ‘Kersen eten om middernacht‘ de GROTE INKTSLAAF LITERATUURPRIJS uitgereikt. In Roeselare mocht hij in 2021 de ZILVEREN RODENBACHPEN voor zijn gehele oeuvre in ontvangst nemen, een onderscheiding waarmee men voorname dichters wil eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen!
Eind oktober werd ook zijn jongste roman ZONDE VAN DE HEMEL geboren!
Een uiterst subtiele en sprankelende AUTOBIOGRAFICTIE boordevol troost, waarin Bart Stouten weer eens meesterlijk meerdere verhaallijnen vervlecht.
***
Lees hier
Guus Bauwers indrukwekkende recensie over ‘Zonde van de hemel’, recent verschenen in TZUM.
***
De boeiende bespreking van Jooris Van Hulle over Bart Stoutens laatstgeboren geesteskind vind je hier.
— Jooris Van Hulle —
POËZIE
1988: Het Engram, over de sporen van een liefde in het geheugen, zoals ze blijven en weer gewist worden.
1992: Elegie van de Transkaroo, geschreven tijdens een reis dwars door Zuid-Afrika, na een ontmoeting met enkele van de laatste San.
2002: Sapporo blues – kimi ga hoshii (ill. Rainier Boidin). Een poëtische zandloper. Zand van woorden stroomt van verleden naar heden in een zoektocht naar volmaakte liefde.
2004: De wijsheid van de wind, een spirituele terugblik op de vroege dood van Stoutens vader.
2006: Happy Christmas, Happy New York, een poëtisch dagboek met kleine valstrikjes.
2009: Een Boek van Tijd, waarin Stouten afscheid neemt van de halve eeuw die achter hem ligt.
2011: Tussen dood en herleven, poëzie in de stijl van een filmscenario, met veel dood verborgen in het leven.
2012: Offenes Herz. World Internet Books. Leben. Die Schichten einer Zwiebel pellen. Saure Tränen heulen und den Täter suchen.
2013: Ongehoorde Vragen, vol bang makende, intimiderende, destabiliserende vragen waarop een taboe rust.
2013: Liefdespijn van Starbucks tot rotswoestijn – Uitgeverij De Contrabas. De onherbergzaamheid van de Namib-woestijn uitgespeeld tegen het spiritueel vacuüm in het (ooit rijke, maar nu verarmde) Avondland.
2015: Van fooi tot bankgeheim, rond de vraag: hoe ziet je innerlijke wereld eruit als er in termen van winst en verlies wordt gedacht?
2016: Middelheim live, bundel over de complexe relatie tussen beelden en verzen.
2018: Onder de avondklok van de liefde, een handgeplukte selectie van meer dan vijftien jaar dichterschap, met een afdeling nieuwe gedichten: Mobieltje met kapitein Haddock
2020: Redding nabij, een bundel met muziekgedichten.
2021: Bunkers, een prozagedicht waarin verleden, heden, droom en werkelijkheid elkaar ontmoeten rond een lockdown en heelkundige ingreep.
2023: Autocue voor lockdown, een prozagedicht waarin het bewustzijn zichzelf en het geweten begluurt.
PROZA
1980: Eenvoud en essentie. Over de magie van een akkoord, de teloorgang van geluk, de onvermoede kracht van kunst.
1990: Nachtboek. Dagboek van een jonge academicus, waarin deze terugblikt op zijn problematische jeugd
2009: Het ware Eden – Uitgeverij Averbode. Een spiritueel dagboek.
2010: Beminde Eilanden – Uitgeverij Averbode. Hierin verkent Stouten met literaire teksten door hem geliefde verre eilanden.
2013: Kersen eten om middernacht – Uitgeverij De Bezige Bij. Het boek bevat Stoutens muzikale herinneringen en werd in Nederland bekroond met de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013
2015: Bidden om verboden vruchten – Uitgeverij Vrijdag. Stoutens eerste roman over zijn jeugdjaren in Borgloon en Oostende.
2017: Het huilt voor jou – Uitgeverij Vrijdag. Stoutens Syriëroman.
2017: Over Bach – Uitgeverij Vrijdag. Literair essay. Waarin we Bach leren kennen zoals Stouten hem kent en bemint.
2019: Liefde en andere overvloed – Uitgeverij Vrijdag. Roman over een stalking en het lot van een Oegandese vluchteling.
2021: Over Proust en Beckett – Uitgeverij Vrijdag. Literair essay. Met elementen uit Stoutens jarenlange correspondentie met Becketts maîtresse Barbara Bray.
2022: Lissabon, een droomwandeling – Uitgeverij Vrijdag. Slotdeel van de essay-trilogie. Een apologie van de poëzie in een droomtekst vol verbeelding, die ook een ‘droomwandeling’ door Lissabon is.
2023: De stem van Adriaen – Uitgeverij Roer. Polyfonist Adriaen Willaert blikt vooruit naar zijn reputatie en toekomst. (Project in samenwerking met het Klein Seminarie, Roeselare).
2024: Haydn, het Al en ik - Uitgeverij Stockmans. Stoutens libretto bij de ‘Zeven laatste woorden’ van Joseph Haydn, met een uitgebreide inleiding over religie en spiritualiteit in zijn leven. (Project in samenwerking met l’Heure de Musique’).
2024: Zonde van de hemel – Uitgeverij Pelckmans. Brief aan een jonggestorven dakloze in Tokio, die Stouten terugvoert naar de roots van zijn fascinatie voor Japan.
Bart is ook een erg graag gezien en gelezen auteur van talrijke, bijzondere, fantastisch-mooie dichtbundels en van uniek proza. Daarom werd hij vroeger ook al ‘De Bard van Klara’ genoemd.
Peter Waldner, ter gelegenheid van zijn recital in het kader van Bachfest Leipzig.
Bron: Bach Magazin, heft 42, Herbst/Winter 2023, p. 34
“DE 9 MUZEN & ARIA’S VAN APOLLO” op zondag 9 februari is een 19de cultureel event in het kader van EARLY MUSIC — LAST MINUTE dat vooral verbondenheid wil creëren rond Oude Muziek, en wat extra licht en meer vrede in deze wereld wil brengen…
PROGRAMMA OVERZICHT
Zondag 9 februari 2025
Koepelkerk van het Engels Klooster
Carmersstraat 83b (8000 Brugge, BE)
17u DE 9 MUZEN & ARIA’S VAN APOLLO.
16u15 Voorprogramma met Bart Stouten & prof. Koenraad Jonckheere. (Deuren open om 16u, vrije toegang op vertoon concertticket, tot 16u40)
EXCLUSIEF TE BRUGGE, op zondag 9 februari, na de PREMIÈRE IN INNSBRUCKER ABENDMUSIK. Twee INTERNATIONAAL GEWAARDEERDE MUSICI wekken op meesterlijke wijze APOLLO EN ZIJN 9 MUZEN tot leven! En dat in de PRACHTIG BESCHILDERDE 18DE-EEUWSE KOEPELKERK van het ENGELS KLOOSTER te BRUGGE, Carmersstraat 83b. Het concert wordt OPGENOMEN door de NEDERLANDSE CONCERTZENDER.
Om 17u voert de VIRTUOZE PERCUSSIONIST EN ZANGER PHILIPP LAMPRECHT, u mee met zijn gezang in de innerlijke emotionele wereld van APOLLO, de leider van de muzen, met ARIA’S uit APOLLO E DAFNE van HÄNDEL. Hij IMPROVISEERT op zijn HISTORISCHE PERCUSSIE-INSTRUMENTEN en accentueert het RITMISCH-DANSANTE KARAKTER van J.C.F. FISCHERS MUSICALISCHER PARNASSUS. In deze 9 SUITES, gewijd aan de 9 MUZEN, laat de GERENOMMEERDE PROF. PETER WALDNER (60 CD’s op zijn naam) hen op betoverende wijze op de toetsen van zijn klavecimbel (COLLECTIE CLAVIARTE) herleven. Peter Waldner kreeg voor deze CD-OPNAME een 10 VOOR INTERPRETATIE van het Belgische CRESCENDO MAGAZINE.
De vraag naar verdere verdieping “in woord” is er, maar er is ook de vraag dat “het muzikale gedeelte op zich” gedegusteerd kan worden… vandaar dat u vanaf nu zelf kan kiezen om erbij te zijn voor het VOORPROGRAMMA om 16u15 of pas voor het CONCERT om 17u. Tussen 16u40 en 17u is er een korte pauze en dan kunnen ook alle concertgangers binnen komen.
Om 16u15 (tot 16u40, vrije toegang op vertoon concertticket) INTERVIEWT BART STOUTEN (gekend van zijn tijd bij KLARA) PROF. KOENRAAD JONCKHEERE (prof. Kunstgeschiedenis UGent), auteur van het pas verschenen KUNSTBOEK “INSTAGRAMMABLE. KUNST, BEELD EN SOCIALE MEDIA.” (uitg. HANNIBAL BOOKS). Het legt op onthullende wijze de link met de OOGSTRELENDE MUURSCHILDERINGEN IN DEZE KERK en het MUZIKALE PROGRAMMA.
18u40 MEET-AND-GREETS
Nadien volgt een MEET-AND-GREETS waarbij prachtige CD’s te verkrijgen zijn, naast een selectief aanbod van boeken van KOENRAAD JONCKHEERE en BART STOUTEN.
Vanaf 18u40 MEET-AND-EAT*
Wie dat wenst kan gezellig langer nagenieten tijdens de MEET-AND-EAT* in aanwezigheid van de musici, van Koenraad Jonckheere & Bart Stouten in Restaurant ‘t Huidevettershuis (op 1000 m). Reserveer vóór 4/2 per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com
*Alle consumpties (drank of/ en maaltijd) zijn voor eigen rekening.
We kijken er naar uit u te mogen verwelkomen om dit 19de event ”DE 9 MUZEN & ARIA’S VAN APOLLO” samen met u te delen en te be-LEVEN! Reserveer zeker tijdig uw tickets (beperkt aantal plaatsen).
Hieronder vindt u de beschrijving van het oorstrelende concert DE 9 MUZEN & ARIA’S VAN APOLLO dat Philipp Lamprecht & prof. Peter Waldner zullen spelen. De dag van het concert krijgt u het programma in detail ook op papier. Als u nog verder naar beneden scrollt, kan u daar de biografie van beide musici lezen, alsook deze van Koenraad Jonckheere en Bart Stouten.
PROGRAMMA
DE 9 MUZEN & ARIA’S VAN APOLLO.
Philipp Lamprecht (zang en historische percussie-instrumenten)
& prof. Peter Waldner (klavecimbel).
Philipp Lamprecht & Peter Waldner voeren u mee op ‘een tocht naar de berg Parnassus van de muzen. De berggids is de god Apollo zelf, die in de Griekse mythologie bekend staat als Musagetes, de leider van de muzen. Prof. Peter Waldner heeft de taak om de negen muzen te introduceren in de muzikale vorm van de prachtige Frans geïnspireerde klavecimbelsuites van de barokke klaviermeester Johann Caspar Ferdinand Fischer; deze zeer gevarieerde suites bestaan uit een opeenvolging van zeer verschillende dansen.
Philipp Lamprecht, een meesterpercussionist uit Oostenrijk met een internationale reputatie en grote expertise op het gebied van oude muziek, zorgt voor de dansritmes.
Hij is ook zanger en kruipt in de huid van de god Apollo. Tal van componisten uit de 17de en 18de eeuw schreven aria’s waarin deze lichtende figuur verschijnt of gethematiseerd wordt. Net als Fischer in zijn muziek, hebben Philipp Lamprecht en Peter Waldner waarschijnlijk op zijn minst één oog op Parijs gericht, of liever Versailles, het hof van Louis XIV, aangezien de Zonnekoning bijzonder dol was op dansen in de rol van de god Apollo.’ (Bron Innsbrucker Abendmusik)
Philipp Lamprecht wekt de innerlijke emotionele wereld van de leider van de Muzen, Apollo, tot leven in de wereldlijke cantate Apollo e Dafne HWV 122 waarin G.F. Händel, de gemoedsstemmingen, van deze god van de kunsten, rijkelijk tot uitdrukking brengt. Eerst zien we hem als een man die tot over zijn oren verliefd is, dan uitbundig, vol vertrouwen op de overwinning, bijna oorlogszuchtig. Later bezingt hij zijn voormalige geliefde als een ongelukkige minnaar en toch barst hij aan het eind weer van kracht en zelfvertrouwen.
Johann Caspar Ferdinand Fischer (1662 — 1746)
Suite Clio (Kleio — Muze van de geschiedschrijving)
Praeludium harpeggiato – Allemande – Courante –
Sarabande – Balet Anglois – Menuet – Gigue
Georg Friedrich Händel (1685 — 1759)
Come rosa su la spina
Aria van Apollo uit de cantate Apollo e Dafne HWV 122
Johann Caspar Ferdinand Fischer
Suite Calliope (Kalliope — Muze van het heroïsch epos)
Ouverture – Balet Anglois – Gigue – Bourrée
Johann Caspar Ferdinand Fischer
Suite Melpomene (Muze van de tragedie)
Praeludium – Passepied – Rondeau –
Chaconne – Menuet I & II
Georg Friedrich Händel
Spezza l’arco e getta l’armi
Aria van Apollo uit de cantate Apollo e Dafne HWV 122
Johann Caspar Ferdinand Fischer
Suite Thalia (Thaleia — Muze van de komedie)
Toccatina – Balet – Gigue
— Interview van de musici door Bart Stouten —
Johann Caspar Ferdinand Fischer
Suite Erato (Muze van de liefdeslyriek)
Praeludium – Chaconne – Gavotte
Johann Caspar Ferdinand Fischer
Suite Euterpe (Muze van de lyrische poëzie en het fluitspel)
Praeludium – Bourrée – Chaconne
Georg Friedrich Händel
Cara pianta
Aria van Apollo uit de cantate Apollo e Dafne HWV 122
Johann Caspar Ferdinand Fischer
Suite Terpsichore (Muze van de dans)
Tastada – Rigaudon – Rondeau
Johann Caspar Ferdinand Fischer
Suite Polymnia (Polyhymnia — Muze van de gewijde liederen)
Harpeggio – Marche – Combattement – Air des Triomphans
Georg Friedrich Händel
Recitativo
Pende il ben dell’universo
Aria van Apollo uit de cantate Apollo e Dafne HWV 122
Johann Caspar Ferdinand Fischer
Suite Uranie (Urania — Muze van de sterrenkunde)
Rigaudon – Passacaglia
Biografieën
BIOGRAFIE PHILIPP LAMPRECHT
Percussionist Philipp Lamprecht, geboren in 1984 in Merano, Italië, begon zijn studie in 2003 bij Prof. Dr. Peter Sadlo aan de Mozarteum Universiteit in Salzburg. Verdere specialisaties verwierf hij in de jaren 2011/12 aan de ‘International Ensemble Modern Academy’ (Frankfurt am Main, Duitsland) op het gebied van hedendaagse muziek en in 2020/21 tijdens zijn postdoctorale studie ‘Historische Uitvoeringspraktijk’ bij Prof. Reinhard Goebel.
Regelmatige samenwerkingen met componisten van over de hele wereld en uitvoeringen van werken voor Orff-instrumenten, multi-percussie en niet-Europese instrumenten kenmerken Lamprechts muziekleven. Als lid van de ensembles chromoson (Italië), La Petite Écurie (Nederland), Continu:um Berlin (Duitsland), Duo Enßle-Lamprecht (Oostenrijk) en als regelmatig gastmusicus bij de ensembles Meitar (Israël) en risonanze erranti (Duitsland), is hij voornamelijk actief op het vlak van de hedendaagse en historische kamermuziek, en daarnaast realiseert hij zijn eigen solo- en educatieve projecten. Philipp Lamprecht werkt momenteel samen met blokfluitiste Anne-Suse Enßle aan een volledige uitvoering van de werken van de anonieme Salzburgse minnezanger “Monk of Salzburg”.
Van 2015 tot 2021 was Lamprecht docent voor percussie-instrumenten aan de Mozarteum Universiteit. Sinds 2018 is hij artistiek leider van het Internationale ‘Paul Hofhaymer Gesellschaft Salzburg’. In 2019 ontving hij samen met Tenor Benedikt Kristjánsson en cembaliste Elina Albach, de ‘Opus Klassik’ Prijs (Duitsland) in de categorie ‘Most Innovative Concert of the Year’ voor het project ‘Johannes Passion for three’.
Opnames van Lamprecht zijn te vinden bij de labels ARCANA (Outhere Music), audax records, sumtone…
Bezoek de website van Philipp Lamprecht
Bezoek de website van La Petite Écurie
Bezoek de website Duo Enssle-Lamprecht
Bezoek de website van het Internationale Paul Hofhaymer Gesellschaft
BIOGRAFIE PROF. PETER WALDNER
Peter Waldner, geboren in 1966 in Mals im Vinschgau (Zuid-Tirol, Italië), is een zeer veelzijdig musicus en internationaal gewaardeerd kenner van historische klavierinstrumenten en de bijbehorende historische uitvoeringspraktijk, met een focus op Renaissance- en Barokmuziek, in het bijzonder de werken van Johann Sebastian Bach.
Hij studeerde musicologie alsook Duitse taal- en letterkunde aan de Leopold-Franzens-Universiteit in Innsbruck. Daarnaast studeerde hij klavecimbel, orgel en piano aan het Tiroler Landeskonservatorium bij Reinhard Jaud en Bojidar Noev. Met behulp van een beurs van de deelstaat Tirol en het federale ministerie van onderwijs en kunst specialiseerde hij zich in de interpretatie van Oude Muziek op historische klavierinstrumenten. Hij studeerde onder andere bij Gustav Leonhardt, William Christie, Hans van Nieuwkoop, Kees van Houten, ook bij Jean-Claude Zehnder aan de Schola Cantorum Basel; hij volgde ook masterclasses in heel Europa zoals bij Luigi Ferdinando Tagliavini, Jean-Claude Zehnder, Jesper Christensen, Kenneth Gilbert, Harald Vogel, Pierre Hantaï en Daniel Roth.
In 1989 ontving Peter Waldner een beurs van het pianobedrijf Bösendorfer uit Wenen, in 1991 de muziekprijs van de Tiroler Sparkassen en in 1994 de Jacob Stainer-prijs van de deelstaat Tirol voor zijn verwezenlijkingen in verband met de interpretatie van Oude Muziek op historische klavier-instrumenten. In 2022 kreeg hij van de Stad Innsbruck ook een ereteken voor zijn jarenlange inzet op het vlak van de Oude Muziek mede met zijn concertreeks Innsbrucker Abendmusik.
Peter Waldner is sinds 1988 organist van de Mariahilf-kerk in Innsbruck. Momenteel doceert hij klavecimbel, orgel en basso continuo-spel aan het Tiroler Landeskonservatorium en aan de Universiteit Mozarteum in Innsbruck. Hij is ook de oprichter en tevens artistiek directeur van de concertreeks voor Oude Muziek Innsbrucker Abendmusik (voorheen Abendmusic – Lebensmusik).
In 1999 riep hij het Tiroolse ensemble voor Oude Muziek vita & anima in het leven, waarmee hij al prachtige cd-opnames maakte. Daarnaast werkte hij vaak samen met erkende ensembles voor Oude Muziek zoals La Capella Reial de Catalunya & Le Concert des Nations (Jordi Savall), Atalanta Fugiens Milano, La Venexiana, Prihsna Ensemble, Les Sacqueboutiers de Toulouse, Piccolo Concerto Wien en Oni Wytars.
Een uitgebreide concertagenda bracht hem reeds over gans Europa waar hij te gast was op vele festivals voor Oude Muziek. In 2022 speelde hij ook op het oudste orgel ter wereld (1435) in de Basiliek van Valère te Sion (CH), waar hij in juli 2025 opnieuw is uitgenodigd en ook een CD-opname gaat doen. In maart 2024 vertolkte hij in het prestigieuze Bach-Archiv Leipzig (DE), de Partita’s uit Clavier-Übung I van Johann Sebastian Bach. In 2023 speelde hij ook in het Altes Rathaus van Leipzig, Bachs Werke für Lautenclavier, in het kader van de gerenommeerde Bachfest Leipzig.
Zijn ongeveer 60 titels tellende discografie en vele radio-opnamen (ORF, RAI, Nederlandse radio-omroep KRO) documenteren zijn veelzijdigheid. Zijn beide CD’s “Orgellandschaft Ritten I & II” werden bekroond met de Pasticcio-prijs van de Oostenrijkse radio Ö1. In 2021 ontving hij tweemaal een nominatie voor de prestigieuze Preis der deutschen Schallplatenkritik, eerst voor de CD “LIFE PICTURES – Scenes from the Life of King Christian IV” (Tastenfreuden 8) en vervolgens voor zijn CD “Charakterklänge – Orgelmusik der Renaissance”. Van deze laatstgenoemde CD, opgenomen op het Hans Schwarzenbach orgel (1599) en hetApfelregal (1506), is er ook een YouTube video die inmiddels al meer dan 436.000 keer bekeken werd. Zijn uitverkochte CD “Goldberg Variations” van J.S. Bach werd in 2022 ook heruitgebracht. In 2022 nam hij een CD op (Tastenfreuden 12) op de klavecimbel van Ioannes Couchet (1646) in het Muziekinstrumentenmuseum te Brussel (BE), waar hij de vierde klavecinist was in 20 jaar die, naast Bob Van Asperen, Skip Sempé en Christophe Rousset, de toelating hiervoor kreeg. Recent verschenen CD’s van zijn hand, zijn onder meer een dubbele CD opgenomen op de Ioannes Ruckers Klavecimbel (1624) in het Museum Unterlinden te Colmar met werk van J.C.F. Fischer, naast 2 nieuwe orgel CD’s waaronder de dubbele CD “Historische Orgeln der Steiermark” (Tastenfreuden 13) en de CD “Italiani & Oltremontani”opgenomen op historische orgels in Zuid-Tirol.
Voor de musicus Peter Waldner is onderzoek en studie van het repertoire en de instrumenten een belangrijke drijfveer, maar uiteindelijk wil hij als uitvoerend kunstenaar zijn publiek ontroeren en boeien. Zijn motto is dan ook ontleend aan de woorden van Carl Philipp Emanuel Bach: Aus der Seele muss man spielen, und nicht wie ein abgerichteter Vogel [men moet spelen vanuit de ziel en niet als een afgerichte vogel].
Op zijn uitgebreide en boeiende website vindt u naast luisterfragmenten uit zijn CD’s, ook video’s onder meer over de CD’s uitgebracht onder zijn label Tastenfreuden.
BIOGRAFIE PROF. DR. KOENRAAD JONCKHEERE
Koenraad Jonckheere is hoogleraar Noordelijke Renaissance en Barokkunst aan de Universiteit Gent. Hij studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis in Leuven en promoveerde in 2005 aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de kunstmarkten van de 17de en 18de eeuw, evenals op de 16de-eeuwse Antwerpse geschiedenis en portretschilderkunst. Hij publiceerde onder meer De veiling van schilderijen van koning Willem, Adriaen Thomasz. Key en Willem Key, Antwerpse kunst na de Beeldenstorm en Een andere kunstgeschiedenis.
In 2013 cureerde hij een tentoonstelling over de 16de-eeuwse romancier Michiel Coxcie in Museum M in Leuven. Jonckheere ontving de Jan van Gelderprijs voor kunstgeschiedenis, is laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten van België, was lid van de Jonge Akademie en is lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen.
Van 2014 tot 2019 was hij Directeur Publicaties bij het Centrum Rubenianum, waar hij toezicht hield op het Corpus Rubenianum-project. Zijn nieuwste boek Instagrammable onderzoekt wat de kunstgeschiedenis ons kan leren over sociale media, en hij legt momenteel de laatste hand aan zijn manuscript Rubens’ Questies: Religion, paragone and the ontology of painting dat in 2025 zal verschijnen.
Bron, waar je meer kan lezen over zijn projecten en publicaties
BIOGRAFIE BART STOUTEN
Bart Stouten is dichter. Hij was jarenlang presentator bij KLARA, waar hij tot eind september 2021 met veel succes dagelijks het programma Klassiek Leeft presenteerde.
Stouten, gouden regeringsmedaille aan het Koninklijk Atheneum Sint-Truiden, winnaar van de opstelwedstrijd 1974 van de Alliance Française, was in de jaren tachtig werkzaam als copywriter en bij de Universiteit Antwerpen.
De dynamiek van radio als kunstmedium daagde hem o.a. bij het beluisteren van de heruitzending, op de langegolf, van de oorspronkelijke hoorspelen van Samuel Beckett n.a.v. diens 80e verjaardag in 1986. In 1990, toen hij bij Radio1 werd aangesteld als producent bij de dienst Hoorspelen van de VRT, heeft hij die Beckett-juweeltjes integraal vertaald en gerealiseerd in een Nederlandstalige versie, samen met regisseur Martine Ketelbuters. Later leidde hij ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio met exclusief werk van o.a. Tom Stoppard, Harold Pinter en Peter Handke.
Voor Zegge en Schrijve, het literair magazine van Radio3, verzorgde Stouten in het midden van de jaren negentig poëtische sfeerbeelden met interview en discursieve introductie. Drie jaar lang presenteerde hij het dagelijkse Pak van Sjaalman (1998-2000) waarin hij samen met Gudrun de Geyter en Johan Van Cauwenberge inzoomde op aspecten van hedendaagse literatuur en filosofie.
Bij Klara werkte hij mee aan het literair magazine Volgeboekt en presenteerde meer dan tien jaar lang het spitsprogramma De Tuin van Eden (een poëtische mix van klassiek, jazz, wereld- en filmmuziek). Nadien was er Stouten op Zondag (2010-2013) en het lunchprogramma Bellevue (2011-2013).
Van 2013 tot aan zijn pensioen in 2021 presenteerde Bart Stouten elke weekdag bij Klara het klassieke muziekprogramma Klassiek Leeft.
Op 2 oktober 2021 blikte hij terug op zijn carrière bij Katelijne Boon in het programma De Liefhebber.
Op 19 december 2021 was hij in gesprek over zijn carrière en leven bij Friedl Lesage in Touché op Radio1.
Op vraag van Klara was hij, tijdens zijn pensioen, vanaf 9 oktober 2021 tot 24 juni 2022 wekelijks op vrijdagavond, presentator van een one-off reeks die de terugkeer markeerde van De Tuin van Eden.
Als dichter heeft hij zijn stijl langzaam laten rijpen in wat hij zijn ‘goudmijn van dertig gekartonneerde Griekse schriftjes’ noemt, literaire dagboekaantekeningen die hij dagelijks maakte (sedert het overlijden van zijn ouders en tweelingszus in een tragisch ongeval midden in zijn puberteit) zonder te weten welke definitieve vorm ze later zouden krijgen.
Bart Stouten is een groot liefhebber en kenner van muziek en voelt zich aangetrokken door auteurs en dichters die zelf iets doen met de muziek in hun werk (Beckett, Proust, Celati, Barthes, Eliot, Powell, Bernlef, Cendrars, Hellman, Waugh, Maeterlinck, Musil, Pasolini, Yeats, Mishima, Cocteau).
Na een aantal ‘obscure’ uitgaven waaraan hij ‘warme herinneringen’ bewaart, hoewel hij er zich nu niet langer in thuisvoelt, publiceerde hij tot hiertoe twaalf ‘officiële’ bundels en een negental romans en proza-teksten.
Stoutens poëzie is een zoektocht naar vrijheid, ver weg van de ‘makkelijke expressie’. Hij vertrouwt erop dat de woorden zélf naar hem toekomen, zegt hij, en daarom kan hij hen ook beminnen. Hoewel hij vanuit een streng disciplinegevoel schrijft, laat hij zich niet de ijzers aanbinden door voorschriften inzake vorm en genre. De rake toon is alles, voor Stouten. En daar blijft hij koortsachtig naar op zoek.
Op zondag 7 november 2021 kreeg Bart Stouten in Roeselare de Zilveren Rodenbachpen uitgereikt. Deze pen is een onderscheiding van de Stad Roeselare waarmee men voorname dichters wil eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen.
TICKETS
KAARTEN
€25 CONCERT in VVK (€30 aan de kassa op 9 feb.)
€35 STEUNKAART CONCERT (plaats vooraan op naam)
KAARTVERKOOP CONCERT
- In & Uit [Concertgebouw]1
— ’t Zand 34, 8000 Brugge
— www.ticketsbrugge.be
— Tel.2 078 15 20 20
- Boekhandel Raaklijn
— Kuipersstraat 1, 8000 Brugge
- Per overschrijving naar Passion Beyond Bach
— BE90 0018 6264 5732
— met vermelding van: event + na(a)m(en) + aantal (steun)kaart(en)
1Open van Ma tot Za van 10 tot 13u, en van 14u tot 17u, Zo van 10u tot 14u.
2Telefonisch enkel bereikbaar van Ma tot Vrij van 14u tot 17u.
PROGRAMMA OVERZICHT
Zondag 9 februari 2025
Koepelkerk van het Engels Klooster
Carmersstraat 83b (8000 Brugge, BE)
17u DE 9 MUZEN & ARIA’S VAN APOLLO.
16u15 Voorprogramma met Bart Stouten & prof. K. Jonckheere. (Deuren open om 16u, vrije toegang op vertoon concertticket, tot 16u40)
Exclusief, na première in INNSBRUCKER ABENDMUSIK; virtuoze PHILIPP LAMPRECHT zingt als APOLLO, ARIA’S van G.F. HÄNDEL; IMPROVISEERT op HISTORISCHE PERCUSSIE bij dansante SUITES (J.C.F. FISCHER) gewijd aan de 9 MUZEN, meesterlijk vertolkt door klavecinist PROF. PETER WALDNER (reeds 60 CD’s)/ de NEDERLANDSE CONCERTZENDER neemt op/ Om 16u15 VOORPROGRAMMA: INTERVIEW door BART STOUTEN met PROF. KOENRAAD JONCKHEERE, auteur van “INSTAGRAMMABLE. KUNST, BEELD EN SOCIALE MEDIA.” (uitg. Hannibal Books)
18u40 MEET-AND-GREETS
Nadien volgt een MEET-AND-GREETS waarbij prachtige CD’s te verkrijgen zijn, naast een selectief aanbod van boeken van KOENRAAD JONCKHEERE en BART STOUTEN.
Vanaf 18u40 MEET-AND-EAT*
Gezellig nagenieten kan tijdens de MEET-AND-EAT* in aanwezigheid van de musici, van Koenraad Jonckheere & Bart Stouten in Restaurant ‘t Huidevettershuis (op 1000 m). Reserveer vóór 4/2 per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com
*Alle consumpties zijn voor eigen rekening.
VOOR ALLE INFO
Ook voor reservaties voor de Meet-and-eat* in Restaurant ‘t Huidevettershuis (zeker reserveren vóór 4/2 a.u.b.)
earlymusic@passionbeyondbach.com
De Koepelkerk van het Engels Klooster is bereikbaar met de wagen, het is mogelijk om iemand aan de ingang te laten uitstappen.
Onder ‘PRAKTISCH’ leest u meer.
PRAKTISCH
WAAR
Om 17u (en om 16u15 voor het voorprogramma)
Koepelkerk van het Engels Klooster
Ingang: Carmersstraat 83b
8000 Brugge
Vanaf 18u40 (reservatie per mail vereist naar earlymusic@passionbeyondbach.com):
Restaurant ‘t Huidevettershuis
(op 1000 m van het Engels Klooster, 15 minuutjes te voet)
Huidenvettersplein 10
8000 Brugge
BEREIKBAARHEID
MET DE AUTO
De Koepelkerk van het Engels Klooster is direct bereikbaar met de wagen, het is mogelijk om iemand voor de ingang te laten uitstappen. In de Carmersstraat en omliggende straten kan geparkeerd worden, maar er is maar een beperkt aantal plaatsen.
De dichtstbijzijnde parking, op 900 m (9 minuutjes loopafstand), is de publieke Parking Langestraat, Predikherenrei 4, 8000 Brugge.
MET HET OPENBAAR VERVOER
De gratis centrumshuttle rijdt elke dag tot 19u. Elke halte wordt om de 25 minuten bediend. Hij vertrekt aan de halte Kiss&Ride station. Op zijn route ligt de halte Molenbrug. De halte is gelegen op 700m van het Engels Klooster.
CONTACT
VOOR ALLE INFO
earlymusic@passionbeyondbach.com
EARLY MUSIC — LAST MINUTE
wil uitwisseling & verbondenheid creëren met een hart voor Oude Muziek, voor historisch erfgoed, voor elkaar, maar ook voor het milieu en zeker voor U!
ORGANISATIE MET DANK AAN
Organisatie: PASSION BEYOND BACH
+32 (0) 475 84 00 84
earlymusic@passionbeyondbach.com
www.passionbeyondbach.com
BE 0724. 987. 502
IN SAMENWERKING MET/ MET GROTE DANK AAN
Org. Passion Beyond Bach in samenwerking en met grote dank aan aan Doppia Vu — Branding&Web; team SUR; Caerels Jef — Boekhouding; VBRO; boekhandel Raaklijn — Brugge; Davidsfonds in’t Brugsche; Davidsfonds; Sacred Books; Odevaere — Charming Guesthouses — Bruges; In & Uit Brugge; hifihome — Audiovisual Solutions — Brugge; Villa Rozerood — Respijts- en ontspanningsverblijf met zorg — De Panne; Coffeebar Adriaan — Brugge; Oud Huis Deman — Koekjes/ Handmade in Bruges since 1880; Claviarte BV — Historische Klavierinstrumenten — Christophe Bursens; Nederlandse Concertzender; Professor Zonnebloem — Bloemen-/ plantenspeciaalzaak — Westkapelle; Klassiek Centraal; De Bourgondiër — Delicatessen — Damme; Restaurant ‘t Huidevettershuis — Brugge; Cookies & Cloud — Business — ICT; Garage Peugeot De Backer — Adegem; Innsbrucker Abendmusik; Hannibal Books