In het kader van ‘EARLY MUSIC — LAST MINUTE’:

Zo 8 okt. 2023 — 16u30
Sint-Petrus en Pauluskerk te Middelburg (Maldegem, BE)

COMO MÚSICA DEL CIELO

Een hemels elixir van
ALON SARIEL (mandoline)
& BART STOUTEN (presentator en dichter)

Eén van ’s werelds beste mandolisten, méér dan 1000 concerten in 35 landen/ ontroerend-mooie BACH-bewerkingen (CD ‘plucked Bach’) met de ONGEËVENAARDE CHACONNE (CD-release, winter 2024); betoverende eigen compositie; ook TELEMANN en ALBENIZ’ dansante ASTURIAS / Voorprogramma ‘EEN HEMELS ELIXIR’ door BART STOUTEN, meesterlijk auteur en voormalig radioproducent & -presentator bij de VRT (Klara)

PROGRAMMA

UNIEK CONCERT: OORSTRELENDE VERTROOSTING EN VREUGDE

in de Sint-Petrus en Pauluskerk te 9992 Middelburg (Maldegem, BE)

COMO MÚSICA DEL CIELO

Een hemels elixir van ALON SARIEL (mandoline) &
BART STOUTEN (presentator en dichter)

Ontroerend-mooie BACH-bewerkingen (CD ‘Plucked Bach’) met de ongeëvenaarde CHACONNE (CD-release,
winter 2024), naast Alon Sariels betoverende EIGEN COMPOSITIE, maar ook een verrassend-verfrissende TELEMANN en ALBENIZ’ ongelofelijk dansante ASTURIAS.
 

Voorprogramma ‘EEN HEMELS ELIXIR’ door BART STOUTEN, auteur en voormalig radioproducent & -presentator bij de VRT (Klara).

 

Op zondag 8 oktober om 16u30 zijn twee meesters, een meester van de mandoline en een meester van het woord, te gast in de SINT-PETRUS EN PAULUSKERK te MIDDELBURG (9992 Maldegem, BE). ALON SARIEL (Israël), één van ’s werelds meest virtuoze mandoline spelers, samen met niemand minder dan BART STOUTEN, die jaren voor de VRT en Klara werkte, schenken u EEN HEMELS ELIXIR van troost en vreugde 

Bart Stouten is een groot liefhebber en kenner van muziek en voelt zich aangetrokken door auteurs en dichters die zelf iets doen met de muziek in hun werk (Beckett, Proust, Celati, Barthes, Eliot, Powell, Bernlef, Cendrars, Hellman, Waugh, Maeterlinck, Musil, Pasolini, Yeats, Mishima, Cocteau). 

Het is een UNIEKE KANS Alon Sariël te kunnen uitnodigen in Middelburg in het kader van EARLY MUSIC — LAST MINUTE nu hij de avond voordien in Nederland speelt in het kader van het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen, het grootste festival klassieke muziek in Zeeland, met de Kölner Akademie en sopraan Lore Binon. 

De afgelopen tien jaar heeft mandolist en multi-instrumentalist Alon Sariel de mandoline nieuw leven ingeblazen en zowel critici als publiek geïnspireerd met zijn aanstekelijke muzikaliteit en vlekkeloze techniek, waardoor hij gewaardeerd wordt als één van ’s werelds beste hedendaagse mandolisten. 

Alon Sariel is één van de meest veelzijdige vertolkers van zijn generatie. 

Als solist, kamermusicus en artistiek leider gaf Alon al meer dan 1000 concerten in 35 landen. Zijn vele geprezen opnames van renaissance- en barokwerken hebben hem stevig in de publieke belangstelling geplaatst als specialist voor oude muziek. Met zijn album “Telemandolin” (Berlin Classics) is hij de eerste mandolist die een OPUS KLASSIK heeft ontvangen (2018). Zijn samenwerkingen met internationale solisten en ensembles zoals Maurice Steger, Andreas Scholl, Lautten Compagney, de Noorse Barokksolistene en vele anderen getuigen van zijn reputatie. Maar Alon houdt er eveneens van om bestaande composities nieuw leven in te blazen, maar ook om volledig nieuwe werken creëren.  

In COMO MÚSICA DEL CIELO, een 7de concert in het kader van EARLY MUSIC — LAST MINUTE, vertolkt ALON SARIEL adembenemende en diep-gevoelige transcripties van JOHANN SEBASTIAN BACH (1685 – 1750), zoals de ‘prelude’ uit Bachs 5de CELLO SUITE (CD ‘Plucked Bach’), alsook een TOCCATA en FUGA in D Minor. Die vrijheid om bewerkingen te maken, sluit perfect aan bij de barok, de tijd waarin Bach leefde. J.S. Bach herwerkte vaak composities van eigen hand, of ontleende noten aan het werk van collega’s als Vivaldi, Marcello en vele anderen. Bach schreef vaak transcripties, ook van bijvoorbeeld Italiaanse concerti, voor orgel solo, waarbij hij flexibel met de bezetting omging… 

CD PLUCKED BACH

Het concert opent in Middelburg met de prachtige ‘prelude’ uit BACHS 5de CELLO SUITE, die ook hier op YouTube te beluisteren is, en die opgenomen werd op Alon Sariels laatst-verschenen CD ‘Plucked Bach’ (uitgebracht bij PENTATONE), met onder meer bewerkingen van een aantal Cello Suites van Johann Sebastian Bach in ontroerend-mooie en diepgaande nieuwe arrangementen op verschillende mandolines en luiten, de barokgitaar en de oud. 

CD TELEMANDOLIN 

Met zijn album “Telemandolin” (Berlin Classics) is Sariel de eerste mandolist die een OPUS KLASSIK heeft ontvangen. 

Was für eine wunderbare Telemann-Hommage! Der israelische Lautenist Alon Sariel hat sich aus dem riesigen Oeuvre des vor genau 250 Jahren verstorbenen Musik-Giganten einiges herausgesucht, das er elegant auf die Mandoline münzen konnte. Mit seinem Ensemble Concerto Foscari drapiert er dazu zeitgenössische Weggefährten des Hamburger Universalmusikdirektors wie Carl Philipp Emanuel Bach, Carl Friedrich Abel und Johann Friedrich Fasch. Entstanden ist mit Telemandolin ein Album, das so viel Lebensfreude, Energie und Feinsinnigkeit versprüht, dass es fast schon apothekenpflichtig ist. Auch im Leisen kann viel Zunder liegen. Alon Sariel und seine Freunde beweisen es.” 

(Bron:  Jens Voskamp, Nürnberger Nachrichten, July 4,  2017) 

Hier vindt u Alon Sariels volledige discografie. 

Alon brengt verder een verfrissend-prikkelende Fantasia van GEORG PHILIPP TELEMANN (1681 – 1767) alsook een eerste eigen betoverende compositie naar Bach, waarvan ik de YOUTUBE video van Alons prélude bijvoeg omdat hij die ook gaat spelen op 8 oktober! 

In ISAAC ALBENIZ’ (1860 – 1909) vreugdevolle en legendarische ASTURIAS klinkt dan weer de heerlijke ANDALUSISCHE FLAMENCO-TRADITIE door, die Alon als geen ander op een dansante en levendige manier laat weerklinken! Asturias staat bekend om de delicate, ingewikkelde melodie van het middendeel en de abrupte dynamische veranderingen. 

 

Ongeëvenaard HOOGTEPUNT is Bachs iconische CHACONNE, het vijfde en laatste deel uit de Partita no. 2 in d-klein (BWV 1004) in een diep-ontroerende transcriptie voor mandoline (CD-release, winter 2024, bij het label PENTATONE). Een kwartier hemelse muziek is het, geschreven voor de vier snaren van één instrument, de viool, in een machtige transcriptie van Alons hand voor de vier snaren van de mandoline! 

COMO MÚSICA DEL CIELO is een hemels elixir van oorstrelende muzikaliteit en
woord, die de snaren van ieders hart zal weten te raken. 

 De Sint-Petrus en Pauluskerk te Middelburg (Maldegem, BE) op een zomerse avond.  

Middelburg werd gesticht in 1448 door Pieter Bladelin, die eerst in Brugge één van de 3 renaissance paleizen liet bouwen die Brugge rijk is, het Hof Bladelin, en daarna zijn kasteel en deze Kerk in Middelburg. In de Kerk hangt een kopie van de Bladelintriptiek geschilderd door Rogier van der Weyden, alsook een kopie van dit drieluik geschilderd in 1631 door Jan Ricx. 

Hier leest u er meer over: https://www.meetjesland.be/klein-kerkje-middelburg-verrast-met-vlaamse-meester 

“ Hoewel ik mijn instrumenten soms op mijn rug draag, zijn zij eigenlijk degenen die mij voorgaan en mij naar fascinerende plaatsen en betoverende momenten leiden. Ik zie mijn instrumenten graag als vleugels waarmee
ik kan vliegen. ”

ALON’S PRIZES & AWARDS: 

  • Finalist at the Maestro Competition for young artists, Tel Aviv 2000 
  • The Edna and Albert Sarney Award at the Beersheba Conservatory, 2001 & 2003 
  • Study grants from the America-Israel Cultural Foundation, since 2002 
  • “Extraordinary Musician” status given by the Ministry of Education, Israel 2004 
  • Invitation to represent Israel at the Middle-Eastern Summit of Jeunesses Musicales, Cyprus 2005 
  • Special Recognition at the national Ben Haim Competition for contemporary Israeli music, 2006 
  • First Prize at the Competition for String Instruments at the Jerusalem Academy of Music, 2006 
  • Third Prize winner at the European Mandolin Award held by EGMA (the European Guitar and Mandolin Association), Patras (GR) 2007 
  • Second Prize (no first prize given) at the International Calace Competition in Pignola di Potenza (IT) 2007 
  • First Prize at the Chamber Music Competition of the Jerusalem Academy of Music, 2008 
  • First Prize at the Conductor’s Competition on the name of Chana Avni-Yaddor 2008 
  • Excellence Grant from the Chais Familiy Foundation at the Jerusalem Music Academy, 2009 
  • Audience Prize at the Aviv Competitions of the America-Israel Cultural Foundation 2009 
  • First prize at the International Bloch Competition in London, 2009 
  • Second Prize at the Israeli Music Competition in London, 2009 
  • The Schröder Prize at the Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover, 2010 
  • Second Prize at the Haverhill Sinfonia Soloist Competition, 2011 
  • Special grant from Zfunot Tarbut (Zfunot Culture), Israel 2011 & 2014 
  • First Prize at the Biber Competition with PRISMA, St. Florian 2015 
  • Eeemerging Audience Prize with PRISMA at the Ambronay Festival 2016 
  • Finalist at the Concert Artists Guild competition in New York City, 2017 

Om 16u30 is er het VOORPROGRAMMA ‘EEN HEMELS ELIXIR’ van BART STOUTEN, meesterlijk auteur en voormalig radioproducent & -presentator (meer dan 10.000 uitzendingen) bij de VRT (Klara). Met de grootste subtiliteit, zal hij het licht laten schijnen op de VERTROOSTING en VREUGDE die muziek kan schenken, geïnoculeerd met enkele eigen gedichten over Bach, Albeniz… 

Het wordt om Bart Stouten te citeren « een diamantje van woord, héél ‘open’, toegankelijk en sereen, fijne ideeën » met onder andere voorbeelden van de wijze waarop de door Alon Sariel te spelen componisten inderdaad onder meer dichters en schrijvers hebben beïnvloed. 

Dichter, schrijver én welluidende radiostem Bart Stouten drukte met zijn ongeëvenaarde stijl en poëtische taalvirtuositeit een grote stempel op zijn geliefde radionet, Klara.  

Op 31 augustus nam hij afscheid in Klassiek Leeft, maar op 2 oktober 2021 keerde hij terug. Niet om ‘nostalgisch lagrimant’ terug te blikken, maar om een paar rake dingen te vertellen over wat zijn radiowerk en vooral de muziek met hem gedaan heeft.

Herbeluister hier het inspirerende gesprek tussen Bart Stouten en Katelijne Boon. 

 

WAT RAAKT MIJ…? 

Herbeluister hier het interview van Friedl Lesage in ‘Touché’ (op Radio 1) 

Bart Stouten was werkzaam als copywriter en bij het RUCA in Antwerpen. In 1990 werd hij bij Radio 1 van de toenmalige BRT aangesteld als producent bij de Dienst Hoorspelen. Hij heeft er de Beckett-hoorspelen vertaald en gerealiseerd in een Nederlandse versie samen met regisseur Martine Ketelbuters. Hij leidde ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio, zoals van Harold Pinter, Peter Handke en Tom Stoppard

Bart is vooral bekend en erg geliefd bij alle liefhebbers van klassiek muziek, als de voormalige warmhartige stem bij ontelbare presentaties en zijn legendarische ‘Klassiek Leeft’ op Klara, herinneringen die iedereen nog steeds met heimwee in zijn hart koestert. Bart is ook een erg graag gezien
en gelezen
auteur van talrijke, bijzondere, fantastisch-mooie dichtbundels en van uniek proza. Daarom werd hij vroeger ook alDe Bard van
Klara
’ genoemd. 

¹(Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_Stouten)

Lees er zeker ook hieronder Bart Stoutens indrukwekkende lijst met verrukkelijk poëzie- en prozarepertoire op na!!! En… een unieke buitenkans!!! Van elke titel stelt hij na het concert een tweetal exemplaren ter beschikking “om oprecht geïnteresseerde toehoorders van dienst te zijn” zoals hij het zelf zo mooi verwoordt. En natuurlijk zal Bart persoonlijk uw boeken met vreugde signeren!!! 

Enkele foto’s van covers: een paar smaakmakers alvast! Als u graag één of meerdere boeken wil reserveren mag u dat ook op voorhand al laten weten per mail, dat kan onder andere via een mailtje naar earlymusic@passionbeyondbach.com
We geven uw vraag prompt aan BART door! 

 Hier ontdekt u de adembenemende website en wereld van Bart Stouten en kan u natuurlijk ook rechtstreeks met hem contact nemen!!! 

2013: Grote Inktslaaf Literatuurprijs voor Kersen eten om middernacht 

2021: Op zondag 7 november kreeg Bart Stouten in Roeselare de Zilveren Rodenbachpen uitgereikt. Deze pen is een onderscheiding van de Stad Roeselare waarmee men voorname dichters wil eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen.

Bart Stouten

POËZIE 
1988: Het Engram, over de sporen van een liefde in het geheugen, zoals ze blijven en weer gewist worden.
1992: Elegie van de Transkaroo, geschreven tijdens een reis dwars door Zuid-Afrika, na een ontmoeting met enkele van de laatste San. 
2002: Sapporo blues – kimi ga hoshii (ill. Rainier Boidin). Een poëtische zandloper. Zand van woorden stroomt van verleden naar heden in een zoektocht naar volmaakte liefde. 
2004: De wijsheid van de wind, een spirituele terugblik op de vroege dood van Stoutens vader. 
2006: Happy Christmas, Happy New York, een poëtisch dagboek met kleine valstrikjes. 
2009: Een Boek van Tijd, waarin Stouten afscheid neemt van de halve eeuw die achter hem ligt. 
2011: Tussen dood en herleven, poëzie in de stijl van een filmscenario, met veel dood verborgen in het leven. 
2012: Offenes Herz. World Internet Books. Leben. Die Schichten einer Zwiebel pellen. Saure Tränen heulen und den Täter suchen.  
2013: Ongehoorde Vragen, vol bang makende, intimiderende, destabiliserende vragen waarop een taboe rust. 
2013: Liefdespijn van Starbucks tot rotswoestijn- Uitgeverij De Contrabas. De onherbergzaamheid van de Namib-woestijn uitgespeeld tegen het spiritueel vacuüm in het (ooit rijke, maar nu verarmde) Avondland. 
2015: Van fooi tot bankgeheim, rond de vraag: hoe ziet je innerlijke wereld eruit als er in termen van winst en verlies wordt gedacht?  
2016: Middelheim live, bundel over de complexe relatie tussen beelden en verzen. 
2018: Onder de avondklok van de liefde, een handgeplukte selectie van meer dan vijftien jaar dichterschap, met een afdeling nieuwe gedichten: Mobieltje met kapitein Haddock 
2020: Redding nabij, een bundel met muziekgedichten. 
2021: Bunkers, een prozagedicht waarin verleden, heden, droom en werkelijkheid elkaar ontmoeten rond een lockdown en heelkundige ingreep. 
2023: Autocue voor lockdown, een prozagedicht waarin het bewustzijn zichzelf en het geweten begluurt. 
 

PROZA 
1980: Eenvoud en essentie. Over de magie van een akkoord, de teloorgang van geluk, de onvermoede kracht van kunst. 
1990: Nachtboek. Dagboek van een jonge academicus, waarin deze terugblikt op zijn problematische jeugd  
2009: Het ware Eden – Uitgeverij Averbode. Een spiritueel dagboek. 
2010: Beminde Eilanden – Uitgeverij Averbode. Hierin verkent Stouten met literaire teksten door hem geliefde verre eilanden. 
2013: Kersen eten om middernacht – Uitgeverij De Bezige Bij. Het boek bevat Stoutens muzikale herinneringen en werd in Nederland bekroond met de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013 
2015: Bidden om verboden vruchten – Uitgeverij Vrijdag. Stoutens eerste roman over zijn jeugdjaren in Borgloon en Oostende. 
2017: Het huilt voor jou – Uitgeverij Vrijdag. Stoutens Syriëroman. 
2017: Over Bach – Uitgeverij Vrijdag. Literair essay. Waarin we Bach leren kennen zoals Stouten hem kent en bemint.  
2019: Liefde en andere overvloed – Uitgeverij Vrijdag. Roman over een stalking en het lot van een Oegandese vluchteling. 
2021: Over Proust en Beckett – Uitgeverij Vrijdag. Literair essay. Met elementen uit Stoutens jarenlange correspondentie met Becketts maîtresse Barbara Bray. 
2022: Lissabon, een droomwandeling – Uitgeverij Vrijdag. Slotdeel van de essay-trilogie. Een apologie van de poëzie in een droomtekst vol verbeelding, die ook een ‘droomwandeling’ door Lissabon is.  
2023: De stem van Adriaen – Uitgeverij Roer. Polyfonist Adriaen Willaert blikt vooruit naar zijn reputatie en toekomst. (Project in samenwerking met het Klein Seminarie, Roeselare). 

‘De Stem van Adriaen’ 

Bij uitgeverij Roer verscheen de tekst van een causerie die ik hield in het Klein Seminarie van Roeselare, op 7 mei j.l., in samenwerking met leerlingen van de school. Ik ‘werd’ de grote polyfonist Adriaen Willaert en blikte vooruit naar de wezenstrekken en toekomst van mijn muziek. Educatief-pedagogisch geschraagd prozagedicht, gelardeerd met speciaal voor de gelegenheid geschreven poëzie.

(Bron: https://www.bart-stouten.eu/blog/) 

COMO MÚSICA DEL CIELO is een zevende concert in het kader van EARLY MUSIC — LAST MINUTE dat vooral verbondenheid wil creëren rond Oude Muziek, in samenwerking met de ‘Middelburgse concerten’. 

 

Met het unieke concert van Alon met Bart Stouten wensen we met Passion beyond Bach ook bewust een hand te reiken naar alle mensen die verdriet dragen, om hen wat extra troost, licht en vreugde te schenken, omdat zij in onze samenleving maar al te vaak alleen staan, of zich alleen voelen… Dit concert van 8 oktober vormt een tweeluik, samen met de lezing op 1 november 2023 om 16u30 van onze gerenommeerde violist SIGISWALD KUIJKEN, die één (of twee) CANTATE(‘S) zal bespreken van BACH, waaronder waarschijnlijk BWV 27, met ter illustratie de CD-opname van zijn La Petite Bande, dat vorig jaar zijn 50-jarig bestaan vierde. Ter afsluiting van deze immens boeiende en niet te missen meditatieve lezing door Sigiswald Kuijken, zal (zullen) de cantate(‘s) nog eens integraal te beluisteren zijn. 

Het is bijzonder dat COMO MÚSICA DEL CIELO kan doorgaan, ook omwille van het thema, in de Kerk te Middelburg, die met zijn barokke en ook van later daterende ornamenten, aansluit bij de tijdsgeest van de muziek, en bovendien ook akoustisch ideaal is voor ‘mandoline’. 

PROGRAMMA OVERZICHT

Zo 8 oktober 2023
Sint-Petrus en Pauluskerk te Middelburg (Maldegem, BE)

16u30 COMO MÚSICA DEL CIELO — Een hemels elixir van ALON SARIEL (mandoline) & BART STOUTEN (presentator en dichter) 

Het concert begint om 16u30 met het VOORPROGRAMMA: EEN HEMELS ELIXIR van BART STOUTEN. Bart Stouten is een meesterlijk auteur en voormalig radioproducent & -presentator (meer dan 10.000 uitzendingen) bij de VRT (Klara). Met de grootste subtiliteit, laat hij het licht schijnen op de VERTROOSTING en VREUGDE die muziek kan schenken, geïnoculeerd met enkele eigen gedichten over Bach, Albeniz… 

Aansluitend vertolkt ALON SARIEL adembenemende transcripties van J.S. Bach, zoals de ‘prelude’ uit Bachs 5de

Cello Suite (CD ‘Plucked Bach’), alsook een Toccata en Fuga in D Minor. Alon brengt een verfrissend-prikkelende Fantasia van Telemann en een eigen betoverende compositie naar Bach. In Albeniz’ dansante Asturias klinkt de heerlijke Andalusische flamenco-traditie door. Ongeëvenaard hoogtepunt is Bachs iconische Chaconne, in een virtuoze transcriptie voor mandoline (CD-release, winter 2024), die de snaren van ieders hart zal raken! 

18u15 MEET-AND-GREETS 

Na het concert is er een MEET-AND-GREETS met Alon Sariel en Bart Stouten. Alons mandoline kan van dichtbij worden bewonderd, maar ook zal er een rijkelijk inspirerend aanbod van (gesigneerde) boeken zijn, van de hand van Bart Stouten! Al zijn reeds verschenen boeken zal hij voor je meebrengen en graag signeren! Een unieke buitenkans!!! Lees er zeker hoger op deze website Bart Stoutens indrukwekkende lijst hoogst-verrukkelijke publicaties op na!  

18u30 MEET-AND-EAT 

Langer nagenieten kan tijdens de gezellige MEET-AND-EAT* in restaurant Artisan in aanwezigheid van Alon Sariel en Bart Stouten. Zij kijken er naar uit dit samen met u te mogen delen. (Aub tijdig reserveren voor het restaurant, zeker voor donderdag 05/10 a.u.b. met een mailtje naar earlymusic@passionbeyondbach.com) 

*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening 

We kijken er enorm naar uit u te mogen verwelkomen om dit bijzondere concert met maestro Alon Sariel en met ‘meester van het woord’ Bart Stouten, samen met u te mogen be-LEVEN, in grote verbondenheid met elkaar en deze twee virtuoze meesters! Ze schenken u samen een hemels elixir van troost en vreugde! 

Hieronder vindt u het volledige concertprogramma, COMO MÚSICA DEL CIELO, dat in het kader van het thema ‘troost’ staat: muziek die ‘vertroosting, licht en vreugde’ schenkt. Voor de indrukwekkende biografie van Alon Sariel en Bart Stouten hoeft u enkel nog wat meer naar beneden te scrollen. 

CONCERTPROGRAMMA

COMO MÚSICA DEL CIELO

ALON SARIEL, mandoline

Transcripties voor mandoline en een eigen compositie voor mandoline 

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) 

Cello Suite no. 5: Prelude [& Fugue] 

Georg Philipp Telemann (1681 – 1767) 

Fantasia no. 10 

Isaac Albeniz (1860 – 1909) 

Asturias

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

Toccata & Fuga in D Minor

Alon Sariel (°1986)  

Partita no.1 for solo mandolin 

Prelude – Allemande – Courante – Sarabande – Menuett I+II – Gigue 

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) 

Partita no. 2: Chaconne 

BIOGRAFIEËN

BIOGRAFIE ALON SARIEL

Mijn naam is Alon, ik bespeel allerhande soorten tokkelinstrumenten zoals mandolines en luiten in verschillende maten en vormen.

Hoe ik mijn specifieke pad gevonden heb? Of misschien, hoe het mij heeft gevonden?

Ik ben geboren en getogen in de stad Beersheba, in het zuiden van Israël. Toen ik 8 jaar oud was, zochten mijn goede ouders een middagactiviteit voor mij, en na allerlei gymlessen geprobeerd te hebben (die totaal niets voor mij waren!) werd mij gevraagd welk muziekinstrument ik zou willen bespelen. Als jongste in een gezin van vijf broers en zussen, allemaal tieners van de jaren 90, was rock & popmuziek iets heel gewoons in huis. Mijn antwoord was dus glashelder: elektrische gitaar!

Op het plaatselijke conservatorium vonden ze me echter te jong en boden ze me in plaats daarvan de mandoline aan. "Het is net een gitaar" zeiden ze, "bovendien zul je het geweldig vinden, we hebben een briljant orkest!". Wat helemaal waar bleek te zijn, aan het Beersheba Mandolin Orchestra heb ik absoluut mijn muzikale basisopleiding te danken en daar beleefde ik ook enorm veel plezier!

De jaren gingen voorbij en mijn tijd was gekomen om in dienst te gaan bij de IDF voor de verplichte dienst van drie jaar. Op dat moment kreeg ik een speciale erkenning van het Ministerie van Onderwijs waardoor ik academische studies kon combineren met de ontwikkeling van mijn muzikale carrière tijdens mijn militaire dienst.

Op de geestverruimende plek die de Jerusalem Academy of Music heet, met een dansfaculteit en afdelingen voor zowel westerse als oosterse muziek, ging ik ook orkestdirectie studeren en met een genereuze beurs van het Erasmus Mundusproject kwam ik al snel terecht in de luitklas van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. De tijd in Jeruzalem en Brussel was erg belangrijk voor mij, ik heb verschillende internationale prijzen en competities gewonnen, en ik heb een aantal van de meest invloedrijke mensen in mijn leven ontmoet. Onder de Israëlische stichtingen die mij op mijn weg hebben gesteund, ben ik vooral de America-Israel Cultural Foundation, Zefunot Culture (Geheimen van Cultuur), de Chais Family Foundation en de Edna Sarny Foundation dankbaar.

Europa ontdekken was (en is nog steeds) een geweldige ervaring. Ik had het geluk dat ik werd uitgenodigd om deel uit te maken van Daniel Barenboim’s West-Eastern Divan voor een aantal uitgebreide tournees en ik ben ook daarna nog een aantal jaren nauw betrokken gebleven bij dit fantastische project. Sindsdien heb ik mijn basis naar Duitsland verplaatst en ben ik afgestudeerd aan de Hannover University for Music, Theater and Media (hmtmh), terwijl ik actief ben in andere sociaal-muzikale projecten zoals Live Music Now (Yehudi Menuhin) en Rhapsody in School (Lars Vogt). Ik heb ook een tijdje de historische harp gevolgd aan de afdeling oude muziek van de Hochschule für Künste (HfK) in Bremen.

Ik probeer een artistiek evenwicht te vinden tussen mijn solocarrière als instrumentalist, dirigeeropdrachten, activiteiten als continuospeler in verschillende barokformaties, mijn interesse in muziekeducatie en mijn passie voor verschillende soorten wereldmuziek, vooral in dialoog met verschillende culturen en religies.

Hoewel ik mijn instrumenten soms op mijn rug draag, zijn zij eigenlijk degenen die mij voorgaan en mij naar fascinerende plaatsen en betoverende momenten leiden. Ik zie mijn instrumenten graag als vleugels waarmee ik kan vliegen. Zo kwam ik op één van de hashtags die ik gebruik: #pluckerswings. (Op een gegeven moment heb ik gemerkt dat het vooral leidt naar een bepaald Amerikaans restaurant dat kippenvleugels aanbiedt, wat voor mij - als activist voor dierenrechten - een totale nachtmerrie was. Een reden te meer om me eraan te houden, denk ik!)

De website van Alon Sariel: www.alon-sariel.com

BIOGRAFIE BART STOUTEN

Bart Stouten is dichter. Hij was jarenlang presentator bij KLARA, waar hij tot eind september 2021 met veel succes dagelijks het programma Klassiek Leeft presenteerde. 

Stouten, gouden regeringsmedaille aan het Koninklijk Atheneum Sint-Truiden, winnaar van de opstelwedstrijd 1974 van de Alliance Française, was in de jaren tachtig werkzaam als copywriter en bij de Universiteit Antwerpen.

De dynamiek van radio als kunstmedium daagde hem o.a. bij het beluisteren van de heruitzending, op de langegolf, van de oorspronkelijke hoorspelen van Samuel Beckett n.a.v. diens 80e verjaardag in 1986. In 1990, toen hij bij Radio1 werd aangesteld als producent bij de dienst Hoorspelen van de VRT, heeft hij die Beckett-juweeltjes integraal vertaald en gerealiseerd in een Nederlandstalige versie, samen met regisseur Martine Ketelbuters. Later leidde hij ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio met exclusief werk van o.a. Tom Stoppard, Harold Pinter en Peter Handke.

Voor Zegge en Schrijve, het literair magazine van Radio3, verzorgde Stouten in het midden van de jaren negentig poëtische sfeerbeelden met interview en discursieve introductie. Drie jaar lang presenteerde hij het dagelijkse Pak van Sjaalman (1998-2000) waarin hij samen met Gudrun de Geyter en Johan Van Cauwenberge inzoomde op aspecten van hedendaagse literatuur en filosofie. 

Bij Klara werkte hij mee aan het literair magazine Volgeboekt en presenteerde meer dan tien jaar lang het spitsprogramma De Tuin van Eden (een poëtische mix van klassiek, jazz, wereld- en filmmuziek). Nadien was er Stouten op Zondag (2010-2013) en het lunchprogramma Bellevue (2011-2013).

Van 2013 tot aan zijn pensioen in 2021 presenteerde Bart Stouten elke weekdag bij Klara het klassieke muziekprogramma Klassiek Leeft. 

Op 2 oktober 2021 blikte hij terug op zijn carrière bij Katelijne Boon in het programma De Liefhebber.

Op 19 december 2021 was hij in gesprek over zijn carrière en leven bij Friedl Lesage in Touché op Radio1.  

Op vraag van Klara was hij, tijdens zijn pensioen, vanaf 9 oktober 2021 tot 24 juni 2022 wekelijks op vrijdagavond, presentator van een one-off reeks die de terugkeer markeerde van De Tuin van Eden. 

Als dichter heeft hij zijn stijl langzaam laten rijpen in wat hij zijn 'goudmijn van dertig gekartonneerde Griekse schriftjes' noemt, literaire dagboekaantekeningen die hij dagelijks maakte (sedert het overlijden van zijn ouders en tweelingszus in een tragisch ongeval midden in zijn puberteit) zonder te weten welke definitieve vorm ze later zouden krijgen. 

Bart Stouten is een groot liefhebber en kenner van muziek en voelt zich aangetrokken door auteurs en dichters die zelf iets doen met de muziek in hun werk (Beckett, Proust, Celati, Barthes, Eliot, Powell, Bernlef, Cendrars, Hellman, Waugh, Maeterlinck, Musil, Pasolini, Yeats, Mishima, Cocteau). 

Na een aantal 'obscure' uitgaven waaraan hij 'warme herinneringen' bewaart, hoewel hij er zich nu niet langer in thuisvoelt, publiceerde hij tot hiertoe twaalf 'officiële' bundels en een negental romans en proza-teksten.

Stoutens poëzie is een zoektocht naar vrijheid, ver weg van de 'makkelijke expressie'. Hij vertrouwt erop dat de woorden zélf naar hem toekomen, zegt hij, en daarom kan hij hen ook beminnen. Hoewel hij vanuit een streng disciplinegevoel schrijft, laat hij zich niet de ijzers aanbinden door voorschriften inzake vorm en genre. De rake toon is alles, voor Stouten. En daar blijft hij koortsachtig naar op zoek.

Op zondag 7 november 2021 kreeg Bart Stouten in Roeselare de Zilveren Rodenbachpen uitgereikt. Deze pen is een onderscheiding van de Stad Roeselare waarmee men voorname dichters wil eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen.

De website van Bart Stouten: www.bart-stouten.eu

TICKETS

Een inspirerend radiospotje waarin je reeds een glimp opvangt van ‘COMO MÚSICA DEL CIELO’ en dat te horen is op alle zenders van de VBRO.

KAARTEN

€20 CONCERT in VVK (€25 aan de Kassa op 8 okt.) 

€30 STEUNKAART CONCERT (plaats vooraan) 

KAARTVERKOOP CONCERT

  • Boekhandel Raaklijn — Kuipersstraat 1, 8000 Brugge
  • Per overschrijving naar: Passion Beyond Bach
    — BE90 0018 6264 5732
    — met vermelding van: concert + na(a)m(en) + aantal (steun)kaart(en) 
 

* Open van Ma tot Za van 10 tot 13u, en van 14u tot 17u,
Zo van 10u tot 14u.
** Telefonisch enkel bereikbaar van Ma tot Vrij van 14u tot 17u.

PROGRAMMA OVERZICHT

Zo 8 oktober 2023
Sint-Petrus en Pauluskerk te Middelburg (Maldegem, BE)

16u30 COMO MÚSICA DEL CIELO — Een hemels elixir van ALON SARIEL (mandoline) &  BART STOUTEN (presentator
en dichter)
 

Eén van ’s werelds beste mandolisten, méér dan 1000 concerten in 35 landen/ ontroerend-mooie BACH-bewerkingen (CD ‘Plucked Bach’) met de ONGEËVENAARDE CHACONNE (CD-release, winter 2024); betoverende eigen compositie; ook TELEMANN en ALBENIZ’ dansante ASTURIAS / Voorprogramma EEN HEMELS ELIXIR door BART STOUTEN, auteur en voormalig radioproducent & -presentator bij de VRT (Klara) 

18u30 MEET-AND-EAT*

In restaurant Artisan in aanwezigheid van Alon Sariel en Bart Stouten.

Reserveren per mail voor donderdag 05/10 naar earlymusic@passionbeyondbach.com 

*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.

VOOR ALLE INFO

Ook voor reservaties voor de Meet-and-eat* in restaurant Artisan (zeker reserveren voor donderdag 05/10 a.u.b.) 
earlymusic@passionbeyondbach.com 

Rond de Sint-Petrus en Pauluskerk (gekend voor Bladelintriptiek) te 9992 Middelburg (Maldegem, BE), kan je gratis parkeren. De Kerk is ook goed toegankelijk voor mensen die moeilijker te been zijn, zonder trappen en met brede toegangsdeuren. Onder ‘PRAKTISCH’ leest u meer. 

PRAKTISCH

WAAR

Om 16u30: 

Sint-Petrus en Pauluskerk 
Middelburgse Kerkstraat 
9992 Middelburg (Maldegem, België) 

Vanaf 18u30: 

Restaurant Artisan
Moerhuizestraat 50
9990 Maldegem (BE)

 

BEREIKBAARHEID

De mooie Sint-Petrus en Pauluskerk, waar onder meer een kopie hangt van de Bladelintriptiek van Rogier van der Weyden,
is gekend voor haar uitmuntende akoustiek. 
 

De Kerk is ook goed toegankelijk voor mensen die moeilijker te been zijn, zonder trappen en met brede toegangsdeuren.

MET DE AUTO 

De Kerk is heel goed bereikbaar met de wagen. Er kan gratis en dichtbij geparkeerd worden in alle straten rondom de Kerk.  

MET DE FIETS 

Met de fiets is het een uurtje fietsen vanuit Brugge. 

CONTACT

VOOR ALLE INFO 

(ook voor reservaties voor de Meet-and-eat* in het restaurant: te reserveren voor donderdag 05/10) 
earlymusic@passionbeyondbach.com 

 

EARLY MUSIC — LAST MINUTE 
wil uitwisseling & verbondenheid creëren met een hart voor Oude Muziek, voor historisch erfgoed, voor elkaar,
maar ook voor het milieu en zeker voor U!
 

ORGANISATIE MET DANK AAN

Organisatie: PASSION BEYOND BACH
+32 (0) 475 84 00 84
earlymusic@passionbeyondbach.com
www.passionbeyondbach.com
BE 0724. 987. 502

TERUGBLIK