In het kader van ‘EARLY MUSIC — LAST MINUTE’:
Zo 26 mei 2024 - 16u30
UITZONDERLIJK CONCERT
In de Begijnhofkerk Sint Elisabeth (Brugge, BE)
ITALIAANSE TRIOSONATES MET SIGISWALD KUIJKEN.
Bart Stouten (presentator & dichter).
VIOLIST en DIRIGENT van WERELDFORMAAT, méér dan 160 CD’s/ ITALIAANSE TRIOSONATES: ontdekkingsreis van CORELLI, over TELEMANN, GOLDBERG en BACH… naar VIVALDI’s opzwepende LA FOLLIA/ Sigiswald Kuijken speelt VIOLONCELLO DA SPALLA met MUSICI van LA PETITE BANDE/ BART STOUTEN, voormalig radioproducent en -presentator bij KLARA, serveert een korte & warme TOELICHTING.
PROGRAMMA
UITZONDERLIJK CONCERT
in de Begijnhofkerk Sint Elisabeth (Brugge, BE)
ITALIAANSE TRIOSONATES
met Sigiswald Kuijken (violoncello da spalla),
Luis Corral (viool), Marieke De Jonghe (viool & altviool) & Mario Sarrechia (klavecimbel).
Bart Stouten (presentator & dichter).
SIGISWALD KUIJKEN, VIOLIST en DIRIGENT van WERELDFORMAAT, voert u mee op ontdekkingsreis door het verrukkelijke landschap van ITALIAANSE TRIOSONATES: van CORELLI, over TELEMANN, GOLDBERG en BACH… naar VIVALDI’s opzwepende LA FOLLIA.
Sigiswald Kuijken speelt VIOLONCELLO DA SPALLA met MUSICI van LA PETITE BANDE.
BART STOUTEN, voormalig radioproducent en -presentator bij KLARA, auteur van 22 boeken, serveert een korte & warme TOELICHTING.
Gezellig samen-zijn in restaurant ’t Huidevettershuis volgt, voor wie dat wenst.
UNIEK CONCERT. Wees erbij op ZONDAG 26 MEI OM 16U30 als niemand minder dan SIGISWALD KUIJKEN, in de BEGIJNHOFKERK te BRUGGE speelt. Deze BAROKKE KERK, opgedragen aan Sint Elisabeth, is geklasseerd als WERELDERFGOED van de UNESCO, en is een maestro als Sigiswald Kuijken waardig…
(…) De ‘affectenleer’ was een sterk ontwikkeld geheel van precepten, waarmee de componist — en evenzo de uitvoerder — de luisteraar wist te ‘beroeren’. (…) zo ook trekt de muziek de welwillende luisteraar mee in een soort fictieve emotionele reis. Na de veelvuldigheid van de ‘aandoeningen’ die hij aldus mag beleven wordt de reiziger ten slotte weer veilig terug gebracht in zijn thuishaven, waar hij in gedachten nog mag nagenieten van zijn voorbije trip.
— Sigiswald Kuijken —
(Bron: Troost in muziek. Red.: Hendrik Opdebeeck. Uitgeverij Pelckmans Pro, Kalmthout ,2017. p. 28)
Onze Vlaamse VIOLIST en DIRIGENT van WERELDFORMAAT heeft reeds MÉÉR DAN 160 CD’S op zijn naam. Zijn laatste CD SIGISWALD KUIJKEN SOLO, uitgebracht in februari 2024 voor zijn 80ste VERJAARDAG, is ondertussen ook al genomineerd voor de prestigieuze PREIS DER DEUTSCHEN SCHALLPLATTENKRITIK.
De nieuwste CD SIGISWALD KUIJKEN — SOLO,
uitgebracht speciaal ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag op 16 februari, waarbij hij ook op Klara in de bloemetjes werd gezet, is pas genomineerd voor de PREIS DER DEUTSCHEN SCHALLPLATTENKRITIK.
De CD werd vorig jaar in juni in de Kerk van Tielt opgenomen op verschillende van zijn prachtige strijkinstrumenten (renaissance viool, barok viool, viola da gamba, violoncello da spalla)… maar voor de ‘leukigheid’ zoals Sigiswald het zelf uitdrukte ook op een clavichord van Joris Potvlieghe! Een uitdaging die hij op vraag van verschillende mensen waaronder zijn echtgenote Marleen en ook Joris voor het plezier aanvaard heeft… Een opname van onder andere de subliem vertolkte Passacaglia van Biber, Rosary sonata n° 16, bewegingen uit de 2e partita voor viool van Bach, ook uit de 3e cello suite van Bach… naast Diego Ortiz (verrukkelijk de 4e Recercada), naast Baltzer en C. F. Abel…
***
MUSICA DEO PROXIMA EST
Muziek is God nabij
Het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ met witgeschilderde gevels en verstilde kloostertuin werd gesticht in 1245. In dit stukje werelderfgoed leefden vroeger begijnen, geëmancipeerde vrouwen die weliswaar leek waren, maar er toch een vroom en celibatair leven op na hielden. Al eeuwenlang wordt het Brugse begijnhof ononderbroken bewoond. Vandaag wonen er enkele zusters van de Orde van Sint-Benedictus, enkele zuster van de Orde Sint Vincentius A Paulo en alleenstaande Brugse vrouwen.
Om 16u30 voert SIGISWALD KUIJKEN u mee door het florissante en weidse landschap van de ITALIAANSE TRIOSONATES. Een betoverende levendige ONTDEKKINGSREIS: van de verrukkelijke CORELLI (met de Ciaccona in G groot), over Duitse meesters zoals TELEMANN, GOLDBERG en BACH die de gangbare italiaanse stijl elk op hun manier gebruikten… naar VIVALDI’s vurig-opzwepende LA FOLLIA!
Vang reeds een glimp op
van een opname uit 2011 in Japan, van Vivaldi’s ‘La Follia’ in d klein, RV63, met Sigiswald Kuijken op de violoncello da spalla!
In het geheel van de kamermuziek uit de barokperiode neemt de SONATE voor 2 VIOLEN en BASSO CONTINUO een zeer ruime plaats in. Dankzij CORELLI werd de triosonate vanaf 1700 het genre bij uitstek waarin alle jonge componisten zich moesten bewijzen, door zowel hun melodische talenten als hun contrapuntische vaardigheden te demonstreren.
***
The trio sonata was the perfect meeting ground for the rival claims of the old vocal music and the new instrumental style, and could adapt the old ideas of polyphony to the new concept of accompanied melody.
— Christopher Hogwood —
The Trio Sonata, 1979
Vanuit Italië VEROVERDE deze bezetting en dit genre geleidelijk aan GEHEEL EUROPA. Er is een rijke verscheidenheid van stemming, poëtische nuances, verfijndheid en levendigheid.
Deze kamermuziek, die Sigiswald voor u zal brengen, is WARM & INTIEM, en is vooral ontworpen voor de huiskamer… VANDAAR OOK DE KEUZE VOOR dit bijzondere kader van de INTIEME BEGIJNHOFKERK te BRUGGE.
Sigiswald Kuijken, hier met zijn violoncello da spalla, waarmee hij een revelerende opname maakte van de Cello Suites van Bach in 2009.
Sigiswald Kuijken speelt VIOLONCELLO DA SPALLA (schoudercello) — het gangbare bas-strijkinstrument tot rond 1750 — met MUSICI, zoals MARIEKE DE JONGHE, die samen spelen in de schoot van het wereldberoemde LA PETITE BANDE. LUIS CORRAL en MARIO SARRECHIA spelen daarnaast ook als zelfstandig barok musicus over gans Europa en daarbuiten.
Hier kan u ook de website bezoeken van La Petite Bande.
Het internationaal gerenommeerde ensemble vierde in 2022 zijn 50-jarig bestaan!
Het barokorkest La Petite Bande werd in 1972 opgericht door Sigiswald Kuijken, op verzoek van de platenfirma Harmonia Mundi (Duitsland), om Lully’s Le Bourgeois Gentilhomme op te nemen onder leiding van Gustav Leonhardt. De orkestbezetting en de naam werden ontleend aan het orkest van Lully zelf aan het hof van Lodewijk de XIV. Ondermeer door authentieke instrumenten te gebruiken en de oude speelwijze in ere te herstellen wordt er naar gestreefd deze muziek, zowel qua interpretatie als qua klankbeeld, zo getrouw mogelijk te laten herleven, zonder daarbij in een strak academisme te vervallen.
Ook een wisselende bezetting, dus geen vaste orkestleden, maar telkens de meest ‘geschikte’ muzikant voor een welbepaald repertoire, draagt bij tot die speciale interpretatie van Sigiswald Kuijken.
Het succes van de plaatopnamen was zo groot dat de groep geregeld concerten ging geven. Na een eerste periode, waarin het accent vooral lag op de Franse barokmuziek (Lully, Campra, Muffat) werd ook het Italiaanse repertoire aangevat (Corelli, Vivaldi e.a.). Daarna kwam als vanzelfsprekend ook het oeuvre van J.S. Bach aan de beurt. Het orkest heeft zich ook vaak laten opmerken door zijn veelgeprezen interpretaties van de klassieke meesters (Mozart, Haydn).
De 18–delige CD reeks met Cantates van J.S. Bach, doorheen het kerkelijk jaar, is sinds februari 2014 volledig. In deze opnames past Sigiswald Kuijken de bevindingen van recent Bach-onderzoek toe: geen koor, enkel een vocaal kwartet, en ook een minimale instrumentale bezetting. Hierdoor komt het fijne muzikale weefsel van deze Cantates veel beter (en natuurlijker) tot zijn recht. La Petite Bande maakte opnames voor Accent, Challenge, Deutsche Harmonia Mundi, Denon, Seon/Virgin en Hyperion.
Het ensemble trad op in talrijke festivals en op de grote internationale podia, zowel in Europa, als in Japan, China, Australië en Zuid-Amerika.
Van 1997 tot 2018 was La Petite Bande in residentie in de Stad Leuven.
Triosonates met Sigiswald Kuijken (violoncello da spalla),
Sigiswald Kuijken vertelt over het programma:
In het geheel van de kamermuziek uit de barokperiode neemt de sonate voor 2 violen en basso continuo een zeer ruime plaats in. Vanuit Italië veroverde deze bezetting en dit genre geleidelijk aan geheel Europa. Mettertijd (tot midden 18de eeuw) kwamen ook meerdere varianten in gebruik waarbij blaasinstrumenten (blokfluit, dwarsfluit, hobo) de rol van één of van beide violen gaan overnemen. De Basso Continuo is de harmonische basis, de laagste partij, die meestal op klavecimbel wordt uitgevoerd en waarbij de speler in de rechterhand de vaak slechts met cijfers aangeduide harmonie kunstig en zinvol moet realiseren. Deze baspartij werd vaak verdubbeld door een laag strijkinstrument; in bepaalde gevallen gaat deze lage strijker een min of meer onafhankelijke rol spelen naast het klavecimbel, met een meer solistisch aspect dat aansluit en dialogeert met de beide bovenstemmen, en dan ontstaat het zogenaamde “quadro”, toch werd vaak de benaming “triosonate” aangehouden, òòk bij deze gevallen…
Het programma van vandaag geeft een staalkaart van dit trio-genre, beginnend met Corelli en afsluitend met Vivaldi; Telemann, Bach en de minder bekende Stölzel gebruiken de gangbare Italiaanse stijl elk op hun manier…
Als bas-strijkinstrument hoort u in dit programma de Violoncello (“da spalla”, dus schoudercello): tot bijna in het midden der 18de eeuw werd dit instrument (schoudercello) bedoeld wanneer specifiek “Violoncello” werd voorgeschreven in de partituur (zoals het geval is bij Stölzels “Quadro”) in de plaats van de algemene term “basso” of “fondamento” waarbij de uitvoerder kon kiezen welk basinstrument men wilde inzetten (Violone, Viola da Gamba, Fagot, Violoncello…)
LUIS CORRAL zijn muzikale activiteit behelst repertoire van de Renaissance (met historische instrumenten) tot het 21e-eeuwse repertoire met verschillende orkesten en ensembles zoals La Petite Bande, BachPlus, Le Pavillon de Musique, Terra Nova Collective, The New Baroque Times, Ensemble La Française, Florilegium Musicum, Belgian National Orchestra, I Musici Brucellensis, Divino Sospiro en anderen, in landen als België, Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Portugal en Spanje.
Sinds 2021 is hij eerste viool van het Vestigio Quartet, een strijkkwartet met historische instrumenten dat zich specialiseert in het zogenaamde romantische repertoire uit de eerste helft van de 19e eeuw.
MARIEKE DE JONGHE studeerde in 2023 met onderscheiding af aan het conservatorium van Gent in de klas van Olga Zolotareva. Ze volgde masterclasses bij gerenommeerde musici als Priya Mitchell, Lilia Umnova, Dirk Mommertz, Johannes Meissl, Hrachya Avanesyan. Gepassioneerd door kamermuziek, vormt ze een vast duo met de Japanse pianiste Saya Endo en is ze lid van het Sint-Anna Duo samen met Mikhaïl Bezverkhni. Ze studeert barokviool bij Ann Cnop en neemt geregeld lessen bij Sigiswald Kuijken. Intussen speelt ze regelmatig mee in barokorkesten zoals Concert Royal Köln. In combinatie met haar studie aan het conservatorium, studeerde ze geneeskunde aan de UGent. Voor de combinatie van beide studies mocht ze in 2019 de prijs D.L. Clement van de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen in ontvangst nemen. Haar uitgesproken brede interesseveld bracht haar dit jaar bij een opleiding filosofie van cultuur en bestuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
We zijn dwergen op de schouders van reuzen.
— Mario Sarrechia —
MARIO SARRECHIA trad na zijn afstuderen toe tot het wereldberoemde barokorkest La Petite Bande. Met dit ensemble heeft hij talloze optredens als continuospeler en solist verzorgd, met tournees door heel Europa en Japan.
Één van de verschillende opnames die Mario Sarrechia met La Petite Bande deed, betreft deze adembenemende klavecimbelconcerten van Bach, in oktober 2022 uitgebracht bij ACCENT, waarbij hij als solist te horen is.
Naast zijn betrokkenheid bij La Petite Bande, is Mario Sarrechia ook een veelgevraagd continuospeler en heeft hij samengewerkt met gerenommeerde ensembles en musici, waaronder het Orkest van de Achttiende Eeuw, Orkester Nord, Cappella Amsterdam, La Sorpresa, La Sfera Armoniosa, RedHerring, Nederlands Kamerkoor en Eik en Linde. Hij heeft ook samengewerkt met musici als Enrico Onofri, Ann Hallenberg, Ryo Terakado, François Fernandez, Patrick Denecker en Mike Fentross.
Als solist heeft Sarrechia recitals gegeven in binnen- en buitenland, waarbij hij een breed repertoire bestrijkend van de 16e tot de 19e eeuw op klavecimbel en orgel ten gehore heeft gebracht. In 2020 heeft hij in samenwerking met Museum Vleeshuis een solo-cd opgenomen met muziek gerelateerd aan de beroemde Antwerpse familie van klavecimbelbouwers “Ruckers”, uitgebracht door Etc’etera in 2022.
Op het moment dat de poorten van het drukbezochte Begijnhof openen, zoals elke ochtend, heerst er nog de volmaakte rust en sereniteit… die pas terugkeert als ’s avonds de poorten terug sluiten…
Meer prachtige sfeerfoto’s en uitleg vind je op www.visitbruges.be.
Al in de 13de eeuw bewoonden begijnen het Prinselijk Begijnhof ‘Ten Wijngaarde’.
Ongehuwde dames leefden er samen in een gesloten gemeenschap en leidden er een vrij zelfstandig en geëmancipeerd leven.
In 1998 erkende UNESCO het Brugse begijnhof, samen met 12 andere Vlaamse begijnhoven, als UNESCO werelderfgoed. Vandaag worden de witte huizen rond de charmante binnentuin nog steeds bewoond door enkele zusters en door vrouwen die kiezen voor een serene levensstijl.
Je kan dit unieke stukje werelderfgoed vrij bezoeken, maar bij valavond sluiten nog steeds onherroepelijk de poorten.
Bron: website www.visitbruges.be.
Méér nog: niemand minder dan BART STOUTEN, serveert u een HARTVERWARMENDE GESERREERDE TOELICHTING: discursief ‘al dente’, helemaal ‘op smaak’ zoals alleen hij dat kan. « C’est le ton qui fait la musique. »
STOUTEN is bekend als AUTEUR (22 bundels) en werkte mee aan meer dan 10.000 UITZENDINGEN als RADIOPRODUCENT & -PRESENTATOR voor de VRT en Klara. Hij is erg gekend en nog meer geliefd bij alle liefhebbers van klassieke muziek, vooral als de voormalige warmhartige stem van het dagelijkse vooravondprogramma DE TUIN VAN EDEN (2000-2010) en van zijn legendarische, voormiddag vullende, KLASSIEK LEEFT (2013-2021) op Klara.
Ter afsluiting volgt een MEET-AND-GREETS waarbij CD’s te verkrijgen zijn, naast een selectief aanbod van Bart Stoutens inspirerende bundels.
In 2013 werd zijn bundel ‘Kersen eten om middernacht‘ bekroond met de ‘Grote Inktslaaf Literatuurprijs’. In Roeselare mocht hij in 2021 de ‘Zilveren Rodenbachpen‘ in ontvangst nemen. Deze pen is een onderscheiding van de Stad Roeselare waarmee men voorname dichters wil eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen!
Taal is altijd al muziek geweest.
Taal heeft muziek altijd opgezocht om herinnerd te blijven.
De vroegste liederen van de troubadours zochten al een eenheid van gedicht en melodie en imiteerden in de muziek de indruk van beweging in de natuurlijk gesproken taal.
Ritme, klank en melodie waren niet alleen de basisingrediënten van de oudste muziek, maar ook van de vroegste poëzie.
— Bart Stouten, in zijn boek ‘Over Bach’ —
Langer nagenieten kan tijdens de GEZELLIGE MEET-AND-EAT* in aanwezigheid van de musici & Bart in RESTAURANT ‘T HUIDEVETTERSHUIS, Huidenvettersplein 10 (op 1 km). Een restaurant, verzorgd met klassieke schotels en meer verfijnde gerechten in een sfeervol kader, gelegen op één van de mooiste plekjes van Brugge.
Hier kan u reeds een blik werpen op de menu.
’t Huidevettershuis
Reeds in 1302 was deze aangename plaats gekend als de ‘hudewettersdam’, waar de huidevetters afspraken maakten…
De huidevetters waren lid van het rijke en invloedrijke gilde van de leerlooiers. Ze woonden niet enkel in het grootste huis van het plein, maar ze hadden ook het gebruik van het ganse pleintje tot in 15de eeuw.
Vroeger konden de twee ingangen van het pleintje afgesloten worden door twee solide poorten, maar de stadsautoriteiten namen deze weg om de macht van de huidevetters in te tomen.
Nu zijn daar nog enkele sporen van overgebleven. Het blasoen bevindt zich in het midden van het pleintje: twee leeuwen en een weegschaal die dienden om de vellen te wegen. Het ambachtshuis van de huidevetters dateert van 1450. De rijke huidevetters verwerkten er de dierenhuiden tot veel gevraagd leder. Het werd herbouwd tot zijn huidige vorm in 1680.
Taal is troost.
Omdat ze benoemt.
Omdat ze uitdrukking geeft aan dingen die er zijn, maar soms ook niet zijn.
Taal maakt aanwezig.
Taal is wondere evocatie.
Omdat ze de verbeelding een stem geeft. En in die stem veel intenser klinkt,
Echter, geloofwaardiger, dan in de kreten van de werkelijkheid die ons omringt.
— Bart Stouten in ‘Autocue voor Lockdown’ —
Bart Stouten is iemand die mensen op sleeptouw neemt naar zijn wereld van beleving. Hij voelt dingen aan en haalt ze op fijnzinnige wijze uit zijn diepste binnenste naar boven om ze door middel van woorden in het hart van lezer en luisteraar te planten.
— Knopskaya —
POËZIE
1988: Het Engram, over de sporen van een liefde in het geheugen, zoals ze blijven en weer gewist worden.
1992: Elegie van de Transkaroo, geschreven tijdens een reis dwars door Zuid-Afrika, na een ontmoeting met enkele van de laatste San.
2002: Sapporo blues – kimi ga hoshii (ill. Rainier Boidin). Een poëtische zandloper. Zand van woorden stroomt van verleden naar heden in een zoektocht naar volmaakte liefde.
2004: De wijsheid van de wind, een spirituele terugblik op de vroege dood van Stoutens vader.
2006: Happy Christmas, Happy New York, een poëtisch dagboek met kleine valstrikjes.
2009: Een Boek van Tijd, waarin Stouten afscheid neemt van de halve eeuw die achter hem ligt.
2011: Tussen dood en herleven, poëzie in de stijl van een filmscenario, met veel dood verborgen in het leven.
2012: Offenes Herz. World Internet Books. Leben. Die Schichten einer Zwiebel pellen. Saure Tränen heulen und den Täter suchen.
2013: Ongehoorde Vragen, vol bang makende, intimiderende, destabiliserende vragen waarop een taboe rust.
2013: Liefdespijn van Starbucks tot rotswoestijn – Uitgeverij De Contrabas. De onherbergzaamheid van de Namib-woestijn uitgespeeld tegen het spiritueel vacuüm in het (ooit rijke, maar nu verarmde) Avondland.
2015: Van fooi tot bankgeheim, rond de vraag: hoe ziet je innerlijke wereld eruit als er in termen van winst en verlies wordt gedacht?
2016: Middelheim live, bundel over de complexe relatie tussen beelden en verzen.
2018: Onder de avondklok van de liefde, een handgeplukte selectie van meer dan vijftien jaar dichterschap, met een afdeling nieuwe gedichten: Mobieltje met kapitein Haddock
2020: Redding nabij, een bundel met muziekgedichten.
2021: Bunkers, een prozagedicht waarin verleden, heden, droom en werkelijkheid elkaar ontmoeten rond een lockdown en heelkundige ingreep.
2023: Autocue voor lockdown, een prozagedicht waarin het bewustzijn zichzelf en het geweten begluurt.
PROZA
1980: Eenvoud en essentie. Over de magie van een akkoord, de teloorgang van geluk, de onvermoede kracht van kunst.
1990: Nachtboek. Dagboek van een jonge academicus, waarin deze terugblikt op zijn problematische jeugd
2009: Het ware Eden – Uitgeverij Averbode. Een spiritueel dagboek.
2010: Beminde Eilanden – Uitgeverij Averbode. Hierin verkent Stouten met literaire teksten door hem geliefde verre eilanden.
2013: Kersen eten om middernacht – Uitgeverij De Bezige Bij. Het boek bevat Stoutens muzikale herinneringen en werd in Nederland bekroond met de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013
2015: Bidden om verboden vruchten – Uitgeverij Vrijdag. Stoutens eerste roman over zijn jeugdjaren in Borgloon en Oostende.
2017: Het huilt voor jou – Uitgeverij Vrijdag. Stoutens Syriëroman.
2017: Over Bach – Uitgeverij Vrijdag. Literair essay. Waarin we Bach leren kennen zoals Stouten hem kent en bemint.
2019: Liefde en andere overvloed – Uitgeverij Vrijdag. Roman over een stalking en het lot van een Oegandese vluchteling.
2021: Over Proust en Beckett – Uitgeverij Vrijdag. Literair essay. Met elementen uit Stoutens jarenlange correspondentie met Becketts maîtresse Barbara Bray.
2022: Lissabon, een droomwandeling – Uitgeverij Vrijdag. Slotdeel van de essay-trilogie. Een apologie van de poëzie in een droomtekst vol verbeelding, die ook een ‘droomwandeling’ door Lissabon is.
2023: De stem van Adriaen – Uitgeverij Roer. Polyfonist Adriaen Willaert blikt vooruit naar zijn reputatie en toekomst. (Project in samenwerking met het Klein Seminarie, Roeselare).
2024: Haydn, het Al en ik - Uitgeverij Stockmans. Stoutens libretto bij de ‘Zeven laatste woorden’ van Joseph Haydn, met een uitgebreide inleiding over religie en spiritualiteit in zijn leven. (Project in samenwerking met l’Heure de Musique’).
Bart is ook een erg graag gezien en gelezen auteur van talrijke, bijzondere, fantastisch-mooie dichtbundels en van uniek proza. Daarom werd hij vroeger ook al ‘De Bard van Klara’ genoemd.
***
***
***
“ITALIAANSE TRIOSONATES MET SIGISWALD KUIJKEN. Bart Stouten (presentator & dichter)” op zondag 26 mei is een 13de cultureel event in het kader van EARLY MUSIC — LAST MINUTE dat vooral verbondenheid wil creëren rond Oude Muziek, en wat extra licht in deze wereld wil brengen…
Aan de grote fans van Sigiswald Kuijken, geven we graag ook mee dat hij op 24 mei om 20u hetzelfde programma, maar dan onder de titel ‘Sigiswald Kuijken, 80, is prachtig!’ speelt in Stoepekapel te Ertvelde.
Reservatie en VVK:
Jan Schelfhout: 09 344 62 29
Marktplein 13 – Ertvelde
stoepeconcert@skynet.be
BE56 7373 0515 6888
Org. Gezinsbond
PROGRAMMA OVERZICHT
Zondag 26 mei 2024
In Begijnhofkerk Sint Elisabeth,
Begijnhof (Brugge, BE)
16u30 ITALIAANSE TRIOSONATES MET SIGISWALD KUIJKEN. Bart Stouten (presentator & dichter).
Wees erbij op zondag 26 mei als niemand minder dan SIGISWALD KUIJKEN, uitzonderlijk, in de BAROKKE BEGIJNHOFKERK te BRUGGE speelt! Onze Vlaamse VIOLIST en DIRIGENT van WERELDFORMAAT heeft reeds méér dan 160 CD’s op zijn naam. Zijn laatste solo CD, uitgebracht in februari voor zijn 80ste verjaardag, is ondertussen ook al genomineerd voor de prestigieuze PREIS DER DEUTSCHEN SCHALLPLATTENKRITIK.
Om 16u30 voert SIGISWALD KUIJKEN u mee door het florissante landschap van de ITALIAANSE TRIOSONATES. Een betoverende levendige ONTDEKKINGSREIS: van de verrukkelijke CORELLI (met de Ciaccona in G groot), over Duitse meesters zoals TELEMANN, GOLDBERG en BACH die de gangbare Italiaanse stijl elk op hun manier gebruikten… naar VIVALDI’s extatische LA FOLLIA!
Sigiswald Kuijken speelt VIOLONCELLO DA SPALLA — het gangbare bas-strijkinstrument tot rond 1750 — met MUSICI, zoals MARIEKE DE JONGHE, die samen spelen in de schoot van het wereldberoemde LA PETITE BANDE. LUIS CORRAL en MARIO SARRECHIA spelen daarnaast ook als zelfstandig barok musicus over gans Europa en daarbuiten.
Méér nog: BART STOUTEN, voormalig RADIOPRODUCENT en –PRESENTATOR bij KLARA en meesterlijk AUTEUR (22 boeken), serveert u een WARME GESERREERDE TOELICHTING: discursief ‘al dente’, helemaal ‘op smaak’ zoals alleen hij dat kan.
18u15 MEET-AND-GREETS
Nadien volgt een MEET-AND-GREETS waarbij CD’s te verkrijgen zijn, naast een selectief aanbod van Bart Stoutens inspirerende bundels!
Vanaf 18u15 MEET-AND-EAT*
Wie dat wenst kan langer nagenieten tijdens de gezellige MEET-AND-EAT* in aanwezigheid van de musici & Bart Stouten in restaurant ’t Huidevettershuis, Huidenvettersplein 10 (op 1000m). Een restaurant, met klassieke gerechten in een sfeervol kader, op één van de mooiste plekjes van Brugge. Reserveer hiervoor a.u.b. ook tijdig vóór 19/05 per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com
*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.
We kijken er naar uit u te mogen verwelkomen om dit concert «ITALIAANSE TRIOSONATES MET SIGISWALD KUIJKEN. Bart Stouten (presentator & dichter)» dat zeker de snaren van uw hart zal raken, samen met u te delen en te be-LEVEN!
Reserveer zeker tijdig uw tickets (beperkt aantal plaatsen).
Hieronder vindt u het hartverwarmende en oorstrelende programma dat Sigiswald Kuijken met musici van zijn ‘La Petite Bande’ zal spelen. Als u nog verder naar beneden scrollt, kan u daar alle biografiëen van de musici lezen alsook die van Bart Stouten.
PROGRAMMA
ITALIAANSE TRIOSONATES MET SIGISWALD KUIJKEN. Bart Stouten (presentator & dichter).
LUIS CORRAL, viool
MARIEKE DE JONGHE, viool & altviool
SIGISWALD KUIJKEN, violoncello da spalla
MARIO SARRECHIA, klavecimbel
A. Corelli
2 triosonaten uit Opus 2 (Rome, 1685) (2 violen, Bc)
– Nr VI g moll : allemande – corrente – giga (in g klein)
– Nr XII : ciaccona (in G groot)
G.Ph. Telemann
Scherzi melodiche voor de vrijdag (1734, geschreven voor de patiënten in het Kuuroord van Pirmont) – in e klein (viool, altviool, Bc)
introduzione – allegro – vivace – spiritoso – largo-presto – allegro
G. Goldberg
Trio sonate in C groot, voor 2 violen en Bc (eertijds aan JS Bach toegeschreven, met BWV nr 1037)
adagio – alla breve – largo- gigue
Pauze
G.H. Stölzel
Quadro voor 2 violen, violoncello en Bc, in e klein
andante – allegro – adagio – allegro
J.S. Bach
Triosonata in G groot (BWV 1039, in de oerversie voor 2 violen en Bc)
adagio – allegro ma non presto – adagio e piano – presto
A. Vivaldi
La Follia, (naar A.Corelli) in d klein (2 violen en Bc)
Biografieën
BIOGRAFIE SIGISWALD KUIJKEN
Sigiswald Kuijken werd geboren in 1944 bij Brussel. Hij studeerde viool aan de Conservatoria te Brugge en Brussel, waar hij bij Maurice Raskin afstudeerde in 1964. Hij kwam op zeer jonge leeftijd in contact met de oude muziek, samen met zijn broer Wieland; door zelfstudie maakte hij zich vertrouwd met de specifieke 17de- en 18de-eeuwse speeltechnieken en interpretatieconventies op de viool en viola da gamba. Zo introduceerde hij vanaf 1969 de meer authentieke barokvioolspeelwijze waarbij het instrument niet meer onder de kin geklemd wordt, maar vrij op de schouder ligt; dit heeft een beslissende invloed op de benadering van de vioolmuziek, en die techniek werd dan ook sinds de vroege jaren zeventig door velen overgenomen.
Van 1964 tot 1972 was Sigiswald Kuijken lid van het Brusselse Alarius-Ensemble (met Wieland Kuijken, Robert Kohnen en Janine Rubinlicht) dat over geheel Europa en de U.S.A. concerteerde; nadien werkte hij in los kamermuziekverband met diverse barokspecialisten: vooral zijn broers Wieland en Barthold en Robert Kohnen, en verder ook met o.a. Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Anner Bylsma, René Jacobs, …
In 1972 richtte hij, onder impuls van Deutsche Harmonia Mundi en Gustav Leonhardt, het barokorkest La Petite Bande op waarmee sindsdien talloze concerttournees doorheen Europa, Australië, Zuid-Amerika, China en Japan werden gemaakt, en een groot aantal opnames werden gerealiseerd voor verschillende labels (Deutsche Harmonia Mundi, Seon, Virgin, Accent, Challenge Classics, Denon en Hyperion). Sinds enkele jaren introduceert Sigiswald Kuijken vanuit een doorgedreven onderzoek belangrijke vernieuwingen in de uitvoering van de (religieuze) muziek van Bach : géén koor, maar een solistisch vocaal kwartet (soms door Bach zelf uitgebreid tot acht zangers), een even slanke instrumentale bezetting, een uitgesproken aandacht voor de juiste tekstdeclamatie. Het resultaat wordt vastgelegd in een 18-delige CD-reeks met Cantates van J.S. Bach (bij Accent, 2005-2012).
In 1986 richtte hij het Kuijken Strijkkwartet op (met François Fernandez, Marleen Thiers en Wieland Kuijken), dat zich toelegt op de kwartetten van de Klassieke periode, alsook kwintetten (met Ryo Terakado als eerste altviool). Opnames van kwartetten en kwintetten van Haydn en Mozart verschenen bij Denon en Challenge Records.
Vanaf 1998 brengt Sigiswald nu en dan leden van 2 generaties Kuijken bij elkaar, zijn dochters Sara en Veronica en zijn broer Wieland, om strijkkwartetten van latere periodes te vertolken (Debussy, Schumann, Beethoven, Schubert) – vaak in combinatie met Lieder door Marie Kuijken, sopraan en eveneens dochter van Sigiswald, en Veronica Kuijken aan de piano. Van de twee generaties werden opnames gemaakt door Arcana en Challenge Records. In 2004 liet Sigiswald Kuijken een violoncello da spalla bouwen, d.i. een vergeten solistisch basinstrument, waarvoor Bach zijn beroemde cello-suites geschreven heeft. Ook dit initiatief brengt een nieuwe evolutie teweeg in de uitvoering van de muziek van ca.1675/1725. Van 1971 tot 1996 was Sigiswald Kuijken leraar barokviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Nederland); sinds 1993 en tot einde 2009 bekleedde hij deze functie aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel.
Daarbuiten is hij sinds vele jaren een veelgevraagd gastdocent (o.a. London Royal College of Music, Salamanca Universiteit, Siena Accademia Chigiana, Conservatoire de Genève, Musikhochschule Leipzig). Sinds 1998 dirigeert Sigiswald Kuijken bij gelegenheid ook “moderne” symfonie-orkesten in een romantisch repertoire (Beethoven, Schumann, Brahms, Mendelssohn). Op 2 februari 2007 werd Sigiswald Kuijken een eredoctoraat van de K.U. Leuven toegekend. Sigiswald Kuijken ontving in februari 2009 de prestigieuze prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap.
In december 2015 ontving hij de ‘Gouden penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten’, en in januari 2016 krijg hij van Klara de Klara carrièreprijs. In 2018 werd Sigiswald een ‘Lifetime Achievement Award’ toegekend door Rema.
BIOGRAFIE LUIS CORRAL
Luís Corral is geboren in Lissabon in 1994. Hij begon hij zijn vioolstudie bij zijn grootvader, José Luis Corral. Na het afronden van zijn studie aan de Academia Nacional Superior de Orquestra da Metropolitana in 2015, vervolgde hij zijn academische pad in het buitenland aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in Brussel, waar hij in 2018 een Master viool afrondt in de klas van Naaman Sluchin en in 2020 een Postgraduaat Kamermuziek (Pianotrio) onder leiding van Eric Robberecht.
Parallel aan zijn studie moderne viool, ontwikkelde zich zijn nieuwsgierigheid en interesse in Oude Muziek, en het feit dat hij naar een instituut ging met een afdeling oude muziek vorm gegeven door de Kuijken familie, bracht hem er toe om in 2017 om zijn studie barokviool te beginnen in de klas van Ryo Terakado waar hij zijn Master in barokviool behaalde in 2022. Tijdens deze periode kreeg hij de kans om de beroemde violist Sigiswald Kuijken te ontmoeten en met hem samen te werken, die hem uitnodigde om deel uit te maken van het emblematische ensemble La Petite Bande.
Zijn muzikale activiteit behelst repertoire van de Renaissance (met historische instrumenten) tot het 21e-eeuwse repertoire met verschillende orkesten en ensembles zoals La Petite Bande, BachPlus, Le Pavillon de Musique, Terra Nova Collective, The New Baroque Times, Ensemble La Française, Florilegium Musicum, Belgian National Orchestra, I Musici Brucellensis, Divino Sospiro en anderen, in landen als België, Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Portugal en Spanje.
Sinds 2021 is hij eerste viool van het Vestigio Quartet, een strijkkwartet met historische instrumenten dat zich specialiseert in het zogenaamde romantische repertoire uit de eerste helft van de 19e eeuw.
BIOGRAFIE MARIEKE DE JONGHE
Marieke De Jonghe studeerde in 2023 met onderscheiding af aan het conservatorium van Gent in de klas van Olga Zolotareva. Ze volgde masterclasses bij gerenommeerde musici als Priya Mitchell, Lilia Umnova, Dirk Mommertz, Johannes Meissl, Hrachya Avanesyan.
Gepassioneerd door kamermuziek, vormt ze een vast duo met de Japanse pianiste Saya Endo en is ze lid van het Sint-Anna Duo samen met Mikhaïl Bezverkhni. Ze studeert barokviool bij Ann Cnop en neemt geregeld lessen bij Sigiswald Kuijken. Intussen speelt ze regelmatig mee in barokorkesten zoals Concert Royal Köln.
In combinatie met haar studie aan het conservatorium, studeerde ze geneeskunde aan de UGent. Voor de combinatie van beide studies mocht ze in 2019 de prijs D.L. Clement van de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen in ontvangst nemen. Haar uitgesproken brede interesseveld bracht haar dit jaar bij een opleiding filosofie van cultuur en bestuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
BIOGRAFIE MARIO SARRECHIA
De Belgische klavecinist Mario Sarrechia (1988) heeft zijn muzikale opleiding met talrijke onderscheidingen afgerond aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen onder begeleiding van Ewald Demeyere, en aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Bob van Asperen, Menno van Delft en Richard Egarr. Gedurende zijn studie heeft hij diverse masterclasses gevolgd, onder andere bij vooraanstaande musici zoals Gustav Leonhardt, Sigiswald Kuijken en Christophe Rousset.
Na zijn afstuderen trad Sarrechia toe tot het wereldberoemde barokorkest La Petite Bande, opgericht door Sigiswald Kuijken. Met dit ensemble heeft hij talloze optredens als continuospeler en solist verzorgd, met tournees door heel Europa en Japan, en verschillende opnames gemaakt voor het label ACCENT. Een van deze opnames betreft de klavecimbelconcerten van Bach, waarbij Sarrechia als solist te horen is.
Naast zijn betrokkenheid bij La Petite Bande, is Sarrechia ook een veelgevraagd continuospeler en heeft hij samengewerkt met gerenommeerde ensembles en musici, waaronder het Orkest van de Achttiende Eeuw, Orkester Nord, Cappella Amsterdam, La Sorpresa, La Sfera Armoniosa, RedHerring, Nederlands Kamerkoor en Eik en Linde. Hij heeft ook samengewerkt met musici als Enrico Onofri, Ann Hallenberg, Ryo Terakado, François Fernandez, Patrick Denecker en Mike Fentross.
Als solist heeft Sarrechia recitals gegeven in binnen- en buitenland, waarbij hij een breed repertoire bestrijkend van de 16e tot de 19e eeuw op klavecimbel en orgel ten gehore heeft gebracht. In 2020 heeft hij in samenwerking met Museum Vleeshuis een solo-cd opgenomen met muziek gerelateerd aan de beroemde Antwerpse familie van klavecimbelbouwers Ruckers, uitgebracht door Etc’etera in 2022.
Als onderzoeker heeft Sarrechia zich toegelegd op klavierintabulaties van Franse chansons en heeft hij lezingen en masterclasses over dit onderwerp gegeven aan de Universiteit van Cambridge, het Vleeshuis Museum Antwerpen en verschillende conservatoria.
Naast zijn werk als professioneel musicus doceert Sarrechia ook muziektheorie aan het Prins Claus Conservatorium Groningen (NL) en de Hogeschool Leiden (NL).
BIOGRAFIE BART STOUTEN
Bart Stouten is dichter. Hij was jarenlang presentator bij KLARA, waar hij tot eind september 2021 met veel succes dagelijks het programma Klassiek Leeft presenteerde.
Stouten, gouden regeringsmedaille aan het Koninklijk Atheneum Sint-Truiden, winnaar van de opstelwedstrijd 1974 van de Alliance Française, was in de jaren tachtig werkzaam als copywriter en bij de Universiteit Antwerpen.
De dynamiek van radio als kunstmedium daagde hem o.a. bij het beluisteren van de heruitzending, op de langegolf, van de oorspronkelijke hoorspelen van Samuel Beckett n.a.v. diens 80e verjaardag in 1986. In 1990, toen hij bij Radio1 werd aangesteld als producent bij de dienst Hoorspelen van de VRT, heeft hij die Beckett-juweeltjes integraal vertaald en gerealiseerd in een Nederlandstalige versie, samen met regisseur Martine Ketelbuters. Later leidde hij ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio met exclusief werk van o.a. Tom Stoppard, Harold Pinter en Peter Handke.
Voor Zegge en Schrijve, het literair magazine van Radio3, verzorgde Stouten in het midden van de jaren negentig poëtische sfeerbeelden met interview en discursieve introductie. Drie jaar lang presenteerde hij het dagelijkse Pak van Sjaalman (1998-2000) waarin hij samen met Gudrun de Geyter en Johan Van Cauwenberge inzoomde op aspecten van hedendaagse literatuur en filosofie.
Bij Klara werkte hij mee aan het literair magazine Volgeboekt en presenteerde meer dan tien jaar lang het spitsprogramma De Tuin van Eden (een poëtische mix van klassiek, jazz, wereld- en filmmuziek). Nadien was er Stouten op Zondag (2010-2013) en het lunchprogramma Bellevue (2011-2013).
Van 2013 tot aan zijn pensioen in 2021 presenteerde Bart Stouten elke weekdag bij Klara het klassieke muziekprogramma Klassiek Leeft.
Op 2 oktober 2021 blikte hij terug op zijn carrière bij Katelijne Boon in het programma De Liefhebber.
Op 19 december 2021 was hij in gesprek over zijn carrière en leven bij Friedl Lesage in Touché op Radio1.
Op vraag van Klara was hij, tijdens zijn pensioen, vanaf 9 oktober 2021 tot 24 juni 2022 wekelijks op vrijdagavond, presentator van een one-off reeks die de terugkeer markeerde van De Tuin van Eden.
Als dichter heeft hij zijn stijl langzaam laten rijpen in wat hij zijn ‘goudmijn van dertig gekartonneerde Griekse schriftjes’ noemt, literaire dagboekaantekeningen die hij dagelijks maakte (sedert het overlijden van zijn ouders en tweelingszus in een tragisch ongeval midden in zijn puberteit) zonder te weten welke definitieve vorm ze later zouden krijgen.
Bart Stouten is een groot liefhebber en kenner van muziek en voelt zich aangetrokken door auteurs en dichters die zelf iets doen met de muziek in hun werk (Beckett, Proust, Celati, Barthes, Eliot, Powell, Bernlef, Cendrars, Hellman, Waugh, Maeterlinck, Musil, Pasolini, Yeats, Mishima, Cocteau).
Na een aantal ‘obscure’ uitgaven waaraan hij ‘warme herinneringen’ bewaart, hoewel hij er zich nu niet langer in thuisvoelt, publiceerde hij tot hiertoe twaalf ‘officiële’ bundels en een negental romans en proza-teksten.
Stoutens poëzie is een zoektocht naar vrijheid, ver weg van de ‘makkelijke expressie’. Hij vertrouwt erop dat de woorden zélf naar hem toekomen, zegt hij, en daarom kan hij hen ook beminnen. Hoewel hij vanuit een streng disciplinegevoel schrijft, laat hij zich niet de ijzers aanbinden door voorschriften inzake vorm en genre. De rake toon is alles, voor Stouten. En daar blijft hij koortsachtig naar op zoek.
Op zondag 7 november 2021 kreeg Bart Stouten in Roeselare de Zilveren Rodenbachpen uitgereikt. Deze pen is een onderscheiding van de Stad Roeselare waarmee men voorname dichters wil eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen.
TICKETS
KAARTEN
€25 CONCERT in VVK (€30 aan de Kassa op 26 mei)
€35 STEUNKAART CONCERT (plaats vooraan op naam)
KAARTVERKOOP CONCERT
In & Uit [Concertgebouw]*
—’t Zand 34, 8000 Brugge
—www.ticketsbrugge.be
—Tel.** 078 15 20 20- Boekhandel Raaklijn — Kuipersstraat 1, 8000 Brugge
- Per overschrijving naar Passion Beyond Bach
— BE90 0018 6264 5732
— met vermelding van: event + na(a)m(en) + aantal (steun)kaart(en)
*Open van Ma tot Za van 10 tot 13u, en van 14u tot 17u, Zo van 10u tot 14u.
**Telefonisch enkel bereikbaar van Ma tot Vrij van 14u tot 17u.
PROGRAMMA OVERZICHT
Zo 26 mei 2024
Begijnhofkerk Sint Elisabeth
Begijnhof (8000 Brugge, BE)
16u30 BACH: ITALIAANSE TRIOSONATES MET SIGISWALD KUIJKEN. Bart Stouten (presentator & dichter).
VIOLIST en DIRIGENT van WERELDFORMAAT, méér dan 160 CD’s/ ITALIAANSE TRIOSONATES: ontdekkingsreis van CORELLI, over TELEMANN, GOLDBERG en BACH… naar VIVALDI’s opzwepende LA FOLLIA/ Sigiswald Kuijken speelt VIOLONCELLO DA SPALLA met MUSICI van LA PETITE BANDE/ BART STOUTEN, voormalig radioproducent en -presentator bij KLARA, serveert een korte & warme TOELICHTING
Vanaf 18u15 MEET-AND-EAT*
Voor wie dat wenst, volgt vanaf 18u15 een gezellige MEET-AND-EAT* in aanwezigheid van de musici èn Bart Stouten, in restaurant ’t Huidevettershuis (op 1000m). Reserveer tijdig vóór 19/05 per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com
*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.
VOOR ALLE INFO
Ook voor reservaties voor de Meet-and-eat* in restaurant ’t Huidevettershuis (zeker reserveren voor 19/05 a.u.b.)
earlymusic@passionbeyondbach.com
De Begijnhofkerk Sint Elisabeth bevindt zich op 700 m van het Station van Brugge. Ze is ook goed toegankelijk voor mensen die moeilijker te been zijn. Het is mogelijk om iemand voor de ingang te laten uitstappen. Onder ‘PRAKTISCH’ leest u meer.
PRAKTISCH
WAAR
Om 16u30:
Begijnhofkerk Sint Elisabeth
Begijnhof
8000 Brugge
Vanaf 18u15 (reservatie per mail vereist naar earlymusic@passionbeyondbach.com):
Restaurant ’t Huidevettershuis
Huidenvettersplein 10
8000 Brugge
BEREIKBAARHEID
De Kerk is ook goed toegankelijk voor mensen die moeilijker te been zijn, met brede toegangsdeuren.
Je neemt best de ingang die het dichtst bij het Minnewater ligt om het steile brugje te vermijden. Je zal even moeten oversteken over bolle kasseien, maar de volledige binnencirkel van het Begijnhof bestaat uit vlakke en goed berijdbare kasseien.
MET DE AUTO
De Begijnhofkerk is niet direct bereikbaar met de wagen, maar het is mogelijk om eventueel iemand tot daar te voeren en te laten uitstappen.
Op enkele honderd meter afstand kan er makkelijk geparkeerd worden:
- In de Professor Dokter J. Sebrechtstraat kan men betalend parkeren
- Publieke Parking Katelijne, in de Katelijne straat
- Publieke Parking Oud Sint-Jan
- Naast het station van Brugge kan heel voordelig geparkeerd worden (Kaartje onderaan bijgevoegd)
MET HET OPENBAAR VERVOER
Het Begijnhof ligt vlakbij het Station van Brugge, op 5 minuutjes loopafstand van de Begijnhofkerk.
CONTACT
VOOR ALLE INFO
(ook voor reservaties voor de Meet-and-eat* op 26 mei vanaf 18u15 bij restaurant ’t Huidevettershuis a.u.b. tijdig reserveren, zeker vóór 19/05)
earlymusic@passionbeyondbach.com
EARLY MUSIC — LAST MINUTE
wil uitwisseling & verbondenheid creëren met een hart voor Oude Muziek, voor historisch erfgoed, voor elkaar, maar ook voor het milieu en zeker voor U!
ORGANISATIE MET DANK AAN
Organisatie: PASSION BEYOND BACH
+32 (0) 475 84 00 84
earlymusic@passionbeyondbach.com
www.passionbeyondbach.com
BE 0724. 987. 502
IN SAMENWERKING MET/ MET GROTE DANK AAN
Org. Passion Beyond Bach in samenwerking en met grote dank aan Doppia Vu — Branding&Web; team SUR; Caerels Jef — Boekhouding; VBRO; Vier Het Leven; boekhandel Raaklijn — Brugge; Davidsfonds in’t Brugsche; Davidsfonds; Sacred Books; maandelijks cultuurblad eXit; Odevaere — Charming Guesthouses — Bruges; In & Uit Brugge; hifihome — Audiovisual Solutions — Brugge; Villa Rozerood — Respijts- en ontspanningsverblijf met zorg — De Panne; Coffeebar Adriaan — Brugge; Homestore du Fossé – Sluis; Professor Zonnebloem — Bloemen/ plantenspeciaalzaak — Westkapelle; Oud Huis Deman — Koekjes/ Handmade in Bruges since 1880; Restaurant ’t Huidevettershuis — Brugge