In het kader van ‘EARLY MUSIC — LAST MINUTE’:
Zo 11 juni 2023 — 16u30
Magdalenakerk (Brugge, BE)
YE SACRED MUSES
William Byrd (ca.1543-1623)
& Contemporaries
MARNIX DE CAT (countertenor) & HATHOR CONSORT
o.l.v. ROMINA LISCHKA (viola da gamba)
Marnix De Cat, meer dan 90 CD’s/ Hathor Consort, vaak te gast op prestigieuze festivals; Diapason d’Or voor CD in 2021/ Byrd blijft na 400 jaar, één van Engelands grootste componisten; meester van Consort Song/ Consort Music ook van Thomas Tallis & John Dowland, Fantasias van Gibbons e.a./
Voorprogramma JEUGDIGE STRIJKERS MET SCHWUNG/ Culturele wandeling BRUGGE BETOVERT DE ENGELSEN, EN OMGEKEERD…
PROGRAMMA
TOP CONCERT IN DE MAGDALENAKERK TE BRUGGE (BE)
Muzikaal eerbetoon aan ‘Father of Musicke’ William Byrd, 400 jaar na zijn dood.
YE SACRED MUSES
William Byrd (ca.1543-1623) & Contemporaries
MARNIX DE CAT (countertenor) & HATHOR CONSORT
o.l.v. ROMINA LISCHKA (diskant- & basgamba),
met Liam Fennelly (altgamba), Joshua Cheatham (basgamba)
& Nicholas Milne (consort bass)
Muzikaal eerbetoon aan WILLIAM BYRD en tijdgenoten.
Eén van Engelands grootste componisten in de Renaissance.
Een ongeëvenaard meester in de CONSORT SONG.
Afgewisseld met CONSORT MUSIC van THOMAS TALLIS en van Byrds tijdgenoten zoals JOHN DOWLAND.
Voorafgaand aan het concert is er een Culturele wandeling
‘BRUGGE BETOVERT DE ENGELSEN, EN OMGEKEERD… ‘
Op zondag 11 juni om 16u30, in het unieke kader van de MAGDALENAKERK te BRUGGE, de eerste Kerk in Engelse gotische stijl op het vaste land, brengen niemand minder dan countertenor MARNIX DE CAT samen met het fantastische HATHOR CONSORT, een muzikaal eerbetoon aan WILLIAM BYRD en zijn tijdgenoten. In 2023 is het 400 jaar geleden dat BYRD (ca.1543 – 1623) stierf. Hij is één van de grootste en belangrijkste Engelse componisten uit de Renaissance, ‘a Father of Musicke’, ongeëvenaard meester op het vlak van de Consort Song.
William Byrd wordt beschouwd als één van de belangrijkste componisten uit de Renaissance. Hij had een grote invloed op het muzikale leven niet alleen in zijn geboorteland Engeland, maar ook op het continent.
MARNIX DE CAT zong als solist (altus), tevens als fervent polyfoniezanger, al over de hele wereld en werkte mee aan meer dan 90 CD-opnames met de meest gerenommeerde ensembles. Hij zingt en speelt muziek van de 14de tot de 21ste eeuw, gespecialiseerd in Ars Nova, Renaissance, Barok, Vroegromantiek en Hedendaags. Hij richtte zijn eigen vocaal Pluto-ensemble op om zijn ideeën over verschillende muziekscenes uit te werken. Marnix is vast lid van het Gesualdo Consort Amsterdam (alt, sinds 2002). Van 1996 tot 2013 is hij één van de vier vaste kernleden van Capilla Flamenca en neemt hij deel aan de wereldwijde tournees daarvan. Daarnaast werkt hij regelmatig samen met het Collegium Vocale Gent, Currende ensemble, Weser Renaissance, Huelgas Ensemble en ook onder wereldbekende dirigenten als Gustav Leonhardt, Philippe Herreweghe, Jos Van Veldhoven, Manfred Cordes, e.a.
De zeer begaafde gambiste ROMINA LISCHKA, werkte mee aan talrijke CD’s en ontving reeds meerdere awards voor haar virtuoze vertolkingen. In 2012 richtte ze het HATHOR CONSORT op, inmiddels internationaal gewaardeerd voor muziek uit renaissance en barok waarin een strijkersensemble van gamba’s centraal staat. Met zijn veelzijdige programma’s is Hathor te gast op gerenommeerde festivals en in concertzalen in heel Europa, zoals het Wiener Konzerthaus, Filharmonie Warschau, Bozar Brussel, Concertgebouw Brugge, Wigmore Hall London, Philharmonie Köln, Philharmonie Essen, Festival Oude Muziek Utrecht, MA Festival Brugge, Musikfestspiele Potsdam, Opéra de Rouen, Muziekcentrum De Bijloke Gent, York Early Music Festival.
Lischka verbindt haar consort met HATHOR, de Egyptische godin van dans, kunst en muziek, en tevens de oermoeder die het fundament van de liefde belichaamt en alles wat met het hart te maken heeft. Kortom, het Hathor Consort wil in de eerste plaats muziek benaderen vanuit bezieling, goesting en inspiratie.
(Bron: bespreking van de Dowland CD van Hathor Consort in ‘Klara’s 10’ – Katleen Van Bavel)
Zowel Romina Lischka’s solo CD’s als deze van haar ensemble, werden bekroond met prijzen, onder meer ‘Heinrich Albert’s Pumpkin Hut’ kreeg in 2021 nog een DIAPASON D’OR.
Beide CD’s werden bekroond, respectievelijk met een Diapason d’Or (Heinrich Albert’s Pumpkin Hut) en 4 diapasons (Dowland).
CD Heinrich Albert’s Pumpkin Hut
Tijdens de dertigjarige oorlog bewaarde Königsberg een zeldzame vrede wegens haar geografische ligging. Velen zochten er beschutting, zo ook kunstenaars en muzikanten. Heinrich Albert, een leerling van Schütz en sterk door Schein en Tunder beïnvloed, werd hoforganist in Königsberg in 1630. In deze vredevolle omgeving creëerde Albert een ontmoetingsplaats voor componisten, dichters en muzikanten in een hut vlak bij een pompoenveld: de ‘pompoenhut’. Daar hielden artiesten uit heel Europa ‘Studisorien’ om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren.
H. Albert, Schein en Schütz – uittreksels uit aria’s, Sonates voor viool & gamba van Hammerschmidt, Schein & Scheidt
(Bron: http://hathor-consort.eu/discographie-page,Heinrich-Albert-s-Pumpkin-Hut)
CD Lachrimae or Seaven Teares — Dowland
…”Dowland herbruikte het muzikale materiaal daarna voor zijn bekende lutesong Flow my Tears. De tekst van dit lied geeft zonder reserve uitdrukking aan de Elizabethaanse fascinatie voor en obsessie met melancholie. Marsilio Ficino, de belangrijke neoplatonist uit Firenze, beschreef melancholie als het gevolg van het verlangen van de mens naar zijn hemelse oorsprong. Melancholie was veel meer dan aardse neerslachtigheid, ze kon in haar geïnspireerde hoedanigheid toegang geven tot diepe contemplatie en verbinding met het goddelijke.”(…)
(Bron: http://hathor-consort.eu/discographie-page,Lachrimae-or-Seaven-Teares)
…’Hathor Consort, constitué en Belgique autour de la gambiste autrichienne Romina Lischka, offre aux amoureux de la Renaissance anglaise l’une des plus profondes et des plus poignantes lectures de ces larmes qui coulent depuis quatre siècles’. (Bron: Stephane Renard, L’Echo 10/06/2014)
YE SACRED MUSES verwijst naar een betoverende CONSORT SONG van BYRD, want hij verhief de Consort Song, een Engelse liedvorm voor stem en gambaconsort ontstaan rond 1550, op meesterlijke wijze tot een hoge kunst van klassieke imitatieve polyfonie op spirituele of elegische tekst. Naast THOMAS TALLIS, leermeester van Byrd, en adembenemende Consort Songs van FARRANT en FANTASIAS van GIBBONS, is er natuurlijk ook een arrangement van JOHN DOWLAND die als geen ander uitdrukking wist te geven aan de Elizabethaanse fascinatie voor melancholie, die tevens een uitnodiging was voor contemplatie en verbinding met het goddelijke.
Byrd kreeg als kind muziekles van de bekende Engelse 16e-eeuwse musicus Thomas Tallis in de Chapel Royal in Londen. Byrd wordt gerekend tot de zogenaamde virginalisten. In 1563 werd hij, ondanks zijn jeugdige leeftijd, benoemd tot organist van de kathedraal in Lincoln. In 1569 werd hij beëdigd als Gentleman van de Koninklijke Kapel, maar het schijnt dat hij in Lincoln is gebleven tot 1572, toen hij, tezamen met Tallis, benoemd werd tot organist van de Chapel Royal. In 1575 kreeg hij, ook weer met Tallis, vergunning van Koningin Elizabeth Ivoor het drukken en verkopen van muziek. Als dank daarvoor droegen de twee componisten in hetzelfde jaar Cantiones Sacrae aan haar op. Byrd werd verschillende malen in recht vervolgd. Als katholiek werd hij herhaaldelijk vervolgd voor het afwijzen van het Anglicanisme. Niettemin bleef hij in de gunst van de koningin, waarschijnlijk omdat hij zonder onderscheid componeerde voor de anglicaanse en de katholieke eredienst. Hij schreef zowel geestelijke als wereldlijke muziek, zowel vocale werken als instrumentale muziek. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/William_Byrd)
Romina Lischka vertelt in verband met het inspirerende programma van 11 juni:
“De ‘Consort Song’, een Engelse liedvorm voor stem en gambaconsort, ontstond waarschijnlijk rond 1550 vanuit de praktijk van de knapenkoren in theaterstukken en amusementsmuziek aan het hof van Elizabeth I. In zijn vroegste vorm onderscheiden we twee soorten: een eenvoudige strofische zetting en de meer dramatische lamento of ‘death song’, die meer complexiteit vertoont in de doorgecomponeerde begeleiding voor het gambaconsort. Het was William Byrd die de ‘Consort Song’ verhief tot een hoge kunst van klassieke imitatieve polyfonie op spirituele of elegische tekst. Door zijn interesse voor de inhoud van de poëzie schiep Byrd hiermee een tegenpool voor het populaire Italiaanse madrigaal, dat met zijn sterke woordschildering een grote invloed had op de Engelse muziekstijl in de tijd van Elisabeth I.”
Vooraleer MARNIX DE CAT & het HATHOR CONSORT op 11 juni naar Brugge komen, zijn ze tijdens het pinksterweekend, ook uitgenodigd in het kader van ‘Alte Musik Feldkirchen’ in Oostenrijk, waar ze een programma brengen rond ‘William Byrd, Consort songs & music’.
IN BRUGGE spelen ze op 11 juni in het bijzondere kader van de MAGDALENAKERK, één van de eerste Kerken in Engelse gotische stijl op het vasteland. In het verleden streken al vaak voorname Britten in Brugge neer waaronder in Byrds tijd: niemand minder dan Margareta van York die huwde met Karel de Stoute, maar ook Edward IV (1471)…
“In Brugge hebben de Engelsen vaak een voetje voor gehad. In het verleden zijn immers heel wat voorname Britten in Brugge neergestreken: Margareta van York (1468) als bruid van Karel de Stoute, Edward IV (1471) als banneling, de kanunnikessen van Sint-Augustinus (1629) van het Engels Klooster en de door Cromwell buitengegooide levensgenieter Charles II (1656). Na de slag van Waterloo werd Brugge zowat het bruggenhoofd voor romantische reislustigen en bedevaarders die hier hun Tour on the Continent begonnen. En menig gefortuneerde, maar zuinige Brit, besloot hier te verblijven.
Omstreeks 1850 moeten er om en bij de 1200 Britten in Brugge hebben gewoond. Zij maakten deel uit van Brugse vriendenkringen, en Guido Gezelle, een onverholen anglofiel, was bij de katholieken onder hen een geregelde gast.
Voor Engelse architecten van het middeleeuwse genre was Brugge een droom. Niet te verwonderen dus dat Thomas Harper King en Pugin vol enthousiasme de nieuwe Madeleinekerk aan de Schaarstraat uitgetekend hebben. Maar omdat niemand om de provinciale bouwmeester Buyck heen kon, was hij het die in 1848 zijn handtekening onder hun ontwerp gezet heeft. Deze kerk is een van de eerste kerken in Engelse neogotiek op het Europese vasteland.
De kerk werd gebouwd van 1850 tot 1853, maar het interieur was pas helemaal afgewerkt in 1910: een uniek neogotisch Gesamtkunstwerk van architectuur, meubilair, decoratie en kleurgebruik.”
(Deze tekst is een uittreksel uit “Madeleine, Madeleine” van Rik Gerard, in 2002 uitgegeven bij Halewijn.)
De Heilige Magdalenakerk, gelegen in de Brugse binnenstad, uitgetekend door Engelse Architecten, gelegen aan het Astridpark met een standbeeld gewijd aan Koningin Astrid aan wie het park opgedragen werd bij haar overlijden.
Het mooie park rond de Magdalenakerk met kronkelende wegjes, heuvels en een waterpartij, met bomen van ondertussen meer dan 150 jaar oud, werd aangelegd volgens de Engelse landscape art.
Sinds 9 december 2017 is de H. Magdalenakerk ook gekend voor het beeld van de homeless Jesus, gemaakt door de Canadese kunstenaar Timothy J. Schmalz. (…) Het is voor Schmalz belangrijk om kunstwerken te maken die de kijker niet zomaar aanspreken op het emotionele vlak, hij wil ze ook betrekken in het kunstwerk zodat ze er op één of andere manier deel van uitmaken. (Bron: www.Yot.be)
In deze Kerk, één van de vroegste Kerken in Engelse gotisch stijl op het vasteland, zie je ook sinds 2002 het meest zichtbare resultaat van de werking van YOT: de Kerk is omgebouwd tot een gastvrije ruimte waar plaats is voor uiteenlopende levensvragen van een brede groep mensen.
Naast de noodzakelijke herbestemmingen is dit een pleidooi voor de herwaardering van de publieke en spirituele functie van het vele religieuze erfgoed.
(Bron: https://www.yot.be/nl/heilige_magdalenakerk/33)
YOT is een labo voor levensbeschouwing en ruimte voor perspectief. Als organisatie willen ze beweging brengen op het domein van zingeving en spiritualiteit.
Anne Billiet, die de Culturele wandeling leidt om 14u15, en die ieder zal weten te boeien met haar enorme kennis en vele anekdotes over de Magdalenakerk en omgeving, was recent heel nauw betrokken bij de restauratie van de 33 koperen kandelaars in de Magdalenakerk.
YE SACRED MUSES — William Byrd (ca.1543-1623) & Contemporaries is een zesde concert in het kader van EARLY MUSIC — LAST MINUTE
dat vooral verbondenheid wil creëren rond Oude Muziek.
PROGRAMMA OVERZICHT
Zo 11 juni 2023
Magdalenakerk (Brugge, BE)
14u15 CULTURELE WANDELING ‘Brugge betovert de Engelsen, en omgekeerd…’
Voorafgaand aan het concert om 14u15 (vertrekpunt voor de ingang van de Magadalenakerk) is er een boeiende CULTURELE WANDELING ‘BRUGGE BETOVERT DE ENGELSEN, EN OMGEKEERD…’ met Anne Billiet, kenner bij uitstek van de rijke geschiedenis Magdalenakerk en de omgeving, waaronder het Astridpark (Engelse landschapsstijl). Tussendoor is ook een koffiepauze* met de gids voorzien.
16u30 CONCERT ‘YE SACRED MUSES — William Byrd (ca.1543-1623) & Contemporaries.’
MARNIX DE CAT (countertenor) & HATHOR CONSORT o.l.v. ROMINA LISCHKA
Het concert begint om 16u30 met het VOORPROGRAMMA ‘JEUGDIGE STRIJKERS MET SCHWUNG’ en een inleiding over de ‘gamba’ door Prof. Dr. DIRK MOELANTS, onder meer lesgever aan het Conservatorium Brugge.
Aansluitend neemt het briljante HATHOR CONSORT samen met countertenor MARNIX DE CAT (meer dan 90 CD’s) ons mee in een muzikaal eerbetoon aan WILLIAM BYRD en tijdgenoten, 400 jaar na zijn dood. Byrd, ‘Father of Musicke’, verhief de CONSORT SONG tot een meesterlijk hoogtepunt. Er is ook CONSORT MUSIC van Byrd, van zijn leermeester THOMAS TALLIS en van zijn tijdgenoten zoals JOHN DOWLAND, virtuoos in het verklanken van de Elizabethaanse fascinatie voor melancholie, en anderen.
18u30 MEET-AND-GREETS
Na het concert is er een MEET-AND-GREETS met de musici en kunnen de prachtige viola da gamba’s van dichtbij worden bewonderd; er zullen ook (gesigneerde) CD’s zijn. Er kan ter plekke in aanwezigheid van de musici iets worden gedronken.*
18u45 MEET-AND-EAT
Langer samen nagenieten kan tijdens de gezellige MEET-AND-EAT* in Atelier Flori (op 200 meter van de Kerk). Aub tijdig reserveren voor di 6/6 met een mailtje naar earlymusic@passionbeyondbach.com
*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.
We kijken er enorm naar uit u te mogen verwelkomen voor dit bijzondere concert en dit samen met u te mogen delen en be-LEVEN!
Hieronder vindt u het volledige concertprogramma ‘YE SACRED MUSES — William Byrd (ca.1543-1623) & Contemporaries’ dat zal weerklinken alsook de uitgebreide biografie van Marnix De Cat, van Romina Lischka en haar Hathor Consort.
CONCERTPROGRAMMA YE SACRED MUSES —
William Byrd (ca.1543-1623) & Contemporaries.
Consort Songs & Fantasias.
MARNIX DE CAT (countertenor) & HATHOR CONSORT
o.l.v. ROMINA LISCHKA (diskant- & basgamba),
met Liam Fennelly (altgamba),
Joshua Cheatham (basgamba) & Nicholas Milne (consort bass)
David Plantier,
Viool, G.B. Guadagnini, Parma 1766
Annabelle Luis,
Violoncello, N.A. Chappuy, Paris 1777
Richard Farrant (ca 1530-1580)
Ah, alas, you salt sea gods
Richard Farrant (ca 1530-1580)
O Jove from stately thrown
Robert White (about 1530-1574)
Fantasia
William Cobbold (1560-1639)
Ye mortal wights
Anonymus
In Nomine
Anonymus
O Lord of whom I do depend: In Nomine
Robert Parsons (1535-1571/2)
Ut re mi fa sol la
John Dowland – arr. William Wighthorpe
Sorrow, come
Anonymus
O death rock me asleep
Orlando Gibbons (1583-1625)
Fantasia a 4
William Byrd
Care for thy soul
William Byrd
Fantasia a 4
William Byrd
O Lord, bow down thine heav‘nly eyes
William Byrd
In Nomine a 4
William Byrd
With lilies white
Gibbons
Fantasia a 4 Orlando
William Byrd
In Angel’s Weed
Thomas Tallis (ca 1505-1585)
In Nomine
William Byrd
Ye sacred Muses
BIOGRAFIEËN
BIOGRAFIE MARNIX DE CAT
Marnix De Cat is vooral actief als zanger. Hij zingt als altus mee in verschillende ensembles (waarmee hij al aan zo’n 90-tal CD-opnames meewerkte) waaronder de Capilla Flamenca tot 2013 (Dirk Snellings), Gesualdoconsort Amsterdam (Harry Van Der Kamp), Collegium Vocale (Philippe Herreweghe), Currende (Erik Van Nevel), Huelgasensemble (Paul Van Nevel), Ricercarconsort (Philippe Pierlot), Weser-Renaissance (Manfred Cordes), Il Fondamento (Paul Dombrecht), en zong ook als solist met dirigenten als Gustav Leonhardt, Philippe Herreweghe, Jos Van Veldhoven, Manfred Cordes, ea.
Hij was reeds te horen over de hele wereld met oa. de Capilla Flamenca, en werkte als zanger mee aan grote tournées met verschillende dansvoorstellingen met Les Ballets C dela B, waaronder ‘Iets op Bach’, ‘Foi’ en ‘Bâche’.
Marnix De Cat richtte in 2009 zijn Pluto-ensemble op, een variabel vokaal ensemble of consort, dat niet stijlgebonden is, maar zich wil toeleggen op muziek uit uiteenlopende strekkingen, met polyfonie als rode draad. Hierbij zet de polyfone klank iedere individuele uitvoerder steeds aan zich over te geven aan de eenheid van de klank, met behoud van ieders eigen flow en identiteit. Van puur solistische vokale polyfonie tot grote koor- en orkestbezetting voor latere muziek werkte het ensemble reeds samen met het ‘Hathor Consort’ (R. Lischka) en barokorkest ‘Il Gardellino’ (M. Ponseele), alsook in de dansproductie MER- in samenwerking met het dansgezelschap ECCE (C. Croizé- E. Guilloteau). Het Pluto-ensemble treedt op in binnen en buitenland in o.a. AMUZ & Singel Antwerpen, Concertgebouw Brugge, Bijloke Gent, Bozar Brussel, Festival van Vlaanderen, Festival Oude Muziek Utrecht etc. Er verschenen 2 CD’s met het Pluto-ensemble onder het label Ramée.
Als organist speelde Marnix samen met collega-organist Paul De Maeyer menig improvisatieconcert, als orgel-duo of in combinatie met zang en zelfs zelfgebouwde instrumenten. Samen met all-round jazzsaxofonist Hugo Boogaerts vormt hij het duo OrgaX, een unieke combinatie van pijporgel en saxen, waarbij de klemtoon ligt op het improviseren en componeren met "stijl- kruisbestuiving".
Samen met Romina Lischka maakte hij een programma “Bach for two” om kleinere (gerestaureerde) orgels in de kijker te zetten, door er als duo (orgel & gamba) o.a. een Bach- programma op voor te stellen. Er vloeide ook een CD uit voort.
Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij het laureaatsdiploma in 1991 met eerste prijzen orgel (bij Reitze Smits), harmonie en contrapunt. Hij studeerde er ook zang, slagwerk en fuga ; en behaalde in 1992 de eerste prijs koorleiding bij Erik Van Nevel.
Als leerkracht was hij verbonden aan de Stedelijke Muziekschool A. Meulemans te Aarschot. Hij gaf er notenleer, samenspel, slagwerk en orgel. Aan het Lemmensinstituut was hij een korte tijd leraar koraalspel, improvisatie, orgel en harmonie. Hij werkte drie jaar mee aan het Aquariusproject te Antwerpen (muziek-pilootschool vanaf zes jaar, met grote aandacht voor improvisatie en muzikaal inzicht).
Marnix De Cat is tevens actief als componist. Hij schreef verscheidene werken voor vocaal ensemble, kinder-en jeugdkoor, en verschillende vocaal/instrumentale bezettingen. Als fervent polyfoniezanger is Marnix als componist ook graag op zoek naar mengvormen tussen oud en nieuw, of nieuwe vormen van polyfonie in een hedendaagse toonspraak. Zo componeerde hij in 2005 in opdracht van de Capilla Flamenca voor 4 zangers en barokensemble de ‘Aquarius- Passie’, in hedendaagse polyfone stijl met knipogen naar Renaissance- en barokmuziek.
Hij schreef ook “Rosa”, de zeer gesmaakte polyfone versie van Gorki’s “Mia”. Hij componeerde een solo-werk voor altus met gambaconsortbegeleiding ‘BLANK’, en een reeks arrangementen voor Zefiro Torna voor Broken Consort-bezetting uitgevoerd in 08/2019 en op CD verschenen intussen.
Hij is ook een fervent improvisator, en werkt zich verder in in de oude polyfone renaissance improvisatie-technieken samen met Jean-Yves Haymoz (CH).
Ook gaat zijn aandacht meer en meer uit naar vokale intonatie- problematiek, en hij werd hierrond een aantal keren uitgenodigd om workshop te geven.
Hij is ook een veel gevraagd vocal coach, vooral op vlak van ensemble- zang, en polyfonie. (Bij zowel amateurkoren in Be en NL, als ook als repetitor en dirigent bij het Collegium Vocale Gent, Blindman, en coach bij Vox Nidrosiensis, Trondheim, Noorwegen).
www.marnixdecat.be
BIOGRAFIE ROMINA LISCHKA
Romina Lischka studeerde viola da gamba bij Paolo Pandolfo aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel, Zwitserland, diploma met onderscheiding in 2006, en vervolgens bij Philippe Pierlot aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, master met onderscheiding in 2008.
Sinds 2008 werkt ze als freelance gambiste met ensembles als Collegium Vocale (Philippe Herreweghe) in gerenommeerde festivals en concerthuizen in Europa, Rusland, Azië, Canada en Noord- en Zuid-Amerika.
In 2012 speelde Romina in de première van George Benjamins opera Written on Skin op het festival in Aix-en-Provence. Daarna reisde ze met deze productie naar de Opéra Comique in Paris, het Bolsjojtheater in Moskou en op tournees met het Mahler Chamber Orchestra in Europa (Teatro Real Madrid, Barbican London etc.) en met het Shanghai Symphony Orchestra in China (Beijing Music Festival etc.).
Romina is te horen op talrijke cd's van de labels Coro, Flora, Ricercar, Christophorus, Musica Ficta, Fuga Libera, Paraty, Phi en Ramée.
Naast haar activiteiten als gambiste studeerde ze Noord-Indiase klassieke zang (dhrupad) aan de afdeling Wereldmuziek van het Conservatorium van Rotterdam (bachelor 2010) en in Delhi en Pune in India bij Ustad Fariduddin Dagar en Uday Bhawalkar.
In het concertseizoen 2012-13 werd Romina Lischka verkozen tot ECHO Rising Star door BOZAR en Concertgebouw Amsterdam in de categorie Oude Muziek en trad ze in die hoedanigheid als soliste op in vele Europese concertzalen. Haar eerste cd Pièces de viole de Sieur de Machy ontving een Diapason 5. En Suite - Marin Marais, Sainte Colombe & Robert de Visée ontving de VRT Klara-prijs voor ‘beste klassieke cd van 2015'.
In 2012 heeft Romina haar eigen ‘Hathor Consort' opgericht, dat zich zowel toelegt op de consortmuziek uit renaissance en barok als op wereldmuziek en hedendaagse muziek.
In het seizoen 2019-20 was Romina Lischka Portrayed Artist in Bozar, in 2019 won ze de Klara-award voor Solist van het jaar en in 2021 nam ze de Ultima-award in ontvangst voor de categorie Muziek.
rominalischka.eu
Hathor Consort
Het Hathor Consort – genoemd naar Hathor, een moedergodin uit de Egyptische mythologie – werd in 2012 opgericht door Romina Lischka. Onder haar artistieke leiding wijdt het consort zich aan muziek uit renaissance en barok waarin een strijkersensemble van gamba’s centraal staat. Hathor Consort verbindt dit geraffineerde kamermuziekrepertoire van Europese oorsprong met oude en actuele muziek van andere continenten, en met hedendaagse klassieke muziek en electronics. In multidisciplinaire en interculturele concertvormen wenst Hathor stemmen met elkaar te verbinden. Ze verweeft muziek en beeld tot poëtische, veelzijdige verhalen die vandaag resoneren. Haar voorstellingen zijn als ontmoetingsplekken waar tradities elkaar inspireren en waar het auditieve en het visuele versmelten tot één multimediaal narratief.
In Dhrupad Fantasia, het eerste interculturele project van het Hathor Consort, ontstaat een nieuwe muzikale taal, waarin compositorische elementen en gezamenlijke improvisaties uit de Engelse renaissance en de Indische dhrupad worden gecombineerd.
Hathor Consort’s cd’s ontvingen prijzen waaronder Klara’s 10 en Diapason d’or.
Met zijn veelzijdige programma’s is Hathor te gast op gerenommeerde festivals en in concertzalen in heel Europa, zoals het Wiener Konzerthaus, Filharmonie Warschau, Bozar Brussel, Concertgebouw Brugge, Wigmore Hall London, Philharmonie Köln, Philharmonie Essen, Festival Oude Muziek Utrecht, MA Festival Brugge, Musikfestspiele Potsdam, Opéra de Rouen, Muziekcentrum De Bijloke Gent, York Early Music Festival.
Website: http://hathor-consort.eu/home?lg=nl
TICKETS
Een inspirerend radiospotje waarin je reeds een glimp opvangt van
‘Ye Sacred Muses’ en dat te horen is op alle zenders van de VBRO.
KAARTEN
€24 CONCERT in VVK (€29 aan de Kassa op 11 juni)
€30 STEUNKAART CONCERT (plaats vooraan)
€34 CULT. WANDEL. om 14u30 + CONCERT
€40 STEUNKAART CULT. WANDEL. om 14u30 + CONCERT
(plaats vooraan)
KAARTVERKOOP CONCERT
(MET/ZONDER CULTURELE WANDELING)
- In & Uit [Concertgebouw]*
— ’t Zand 34, 8000 Brugge
— www.ticketsbrugge.be
— Tel.** +32 (0)78 15 20 20
* Open van Ma tot Za van 10 tot 13u, en van 14u tot 17u,
Zo van 10u tot 14u.
** Telefonisch enkel bereikbaar van Ma tot Vrij van 14u tot 17u.
KAARTVERKOOP CONCERT
- Boekhandel Raaklijn — Kuipersstraat 1, 8000 Brugge
- Per overschrijving naar: Passion Beyond Bach
— BE90 0018 6264 5732
— met vermelding van: concert + na(a)m(en) + aantal (steun)kaart(en)
PROGRAMMA OVERZICHT
Zo 11 juni 2023 — Magdalenakerk (Brugge, BE)
14u15 CULTURELE WANDELING ‘Brugge betovert
de Engelsen, en omgekeerd…’
Vertrekpunt voor de ingang van de Magdalenakerk;
tussendoor koffiepauze* met de gids.
Reserveren samen met het concert via In & Uit Brugge.
16u30 CONCERT ‘YE SACRED MUSES —
William Byrd (ca.1543-1623) & Contemporaries’
door MARNIX DE CAT (countertenor) & HATHOR CONSORT o.l.v. ROMINA LISCHKA (viola da gamba)
Marnix De Cat, meer dan 90 CD’s/ Hathor Consort, vaak te gast op prestigieuze festivals; Diapason d’Or voor CD in 2021/ Byrd blijft na 400 jaar, één van Engelands grootste componisten; meester van Consort Song/ Consort Music ook van Thomas Tallis & John Dowland, Fantasias van Gibbons e.a./ Voorprogramma JEUGDIGE STRIJKERS MET SCHWUNG, leerlingen Conservatorium Brugge.
18u45 MEET-AND-EAT*
Nog samen langer nagenieten kan in Atelier Flori. Reserveren per mail a.u.b. voor di 6/6 naar earlymusic@passionbeyondbach.com
*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.
VOOR ALLE INFO
Ook voor reservaties voor de Meet-and-eat in Atelier Flori rond 18u45: earlymusic@passionbeyondbach.com
De Magdalenakerk is ook goed toegankelijk voor mensen die moeilijker te been zijn, met enkele brede trappen en met grote toegangsdeuren.
Onder ‘PRAKTISCH’ leest u meer.
PRAKTISCH
WAAR
Om 14u15
Vertrekpunt Culturele wandeling: buiten voor de ingang van de Magdalenakerk.
Stalijzerstraat 19
8000 Brugge
Om 16u30:
Magdalenakerk
Stalijzerstraat 19
8000 Brugge
Rond 18u45:
Restaurant Atelier Flori bevindt zich op 200m wandelafstand van de Magdalenakerk.
Atelier Flori
Jozef Suvéestraat 20
8000 Brugge
Hier kan je ook de menukaart zien en foto’s: https://www.atelierflori.be/
BEREIKBAARHEID
De Kerk is ook goed toegankelijk voor mensen die moeilijker te been zijn, zonder trappen en met brede toegangsdeuren.
MET DE AUTO
De Magdalenakerk is direct bereikbaar met de wagen, het is mogelijk om iemand vlak voor de ingang van de Kerk te laten uitstappen. In de straten rondom de Kerk kan geparkeerd worden.
Wij zouden u aanraden om tijdig te vertrekken thuis omdat er de 11de juni ook een wielerevenement is, gelukkig enkel aan de andere kant van Brugge, zonder hinder om naar de Magdalenakerk te rijden. Het best rijdt u vanaf de Ring rond Brugge naar de Magdalenakerk via de Katelijnepoort/ Katelijnestraat, dan via de Oude Gentweg, de Werkhuisstraat, en dan de Nieuwe Gentweg die overgaat in de Schaarstraat die naar de Magdalenakerk leidt. (Ter info: als adres voor de Magdalenakerk, die aan een pleintje ligt, wordt zowel Schaarstraat 18 als Stalijzerstraat 19, 8000 Brugge, aangegeven). (Zie kaartje).
Op 200 meter van de Magdalenakerk is er de Publieke Parking Pandreitje, Gevangenisstraat 10, 8000 Brugge.
Website: https://www.interparking.be/nl-BE/find-parking/Pandreitje/
MET HET OPENBAAR VERVOER
De Magdalenakerk ligt op loopafstand het Station van Brugge.
De dichtstbijzijnde bushalte is 502105 Brugge Gentpoort.
CONTACT
VOOR ALLE INFO
(ook voor reservaties voor de Meet-and-eat in Restaurant Atelier Flori rond 18u45)
earlymusic@passionbeyondbach.com
EARLY MUSIC — LAST MINUTE
wil uitwisseling & verbondenheid creëren met een hart voor Oude Muziek, voor historisch erfgoed, voor elkaar,
maar ook voor het milieu en zeker voor U!
ORGANISATIE MET DANK AAN
Organisatie: PASSION BEYOND BACH
+32 (0) 475 84 00 84
earlymusic@passionbeyondbach.com
www.passionbeyondbach.com
BE 0724. 987. 502
IN SAMENWERKING MET/ MET GROTE DANK AAN
Org. Passion Beyond Bach in samenwerking en met grote dank aan Coffeebar Adriaan; Doppia Vu; team SUR; Caerels Jef — Boekhouding; In & Uit Brugge; VBRO; Vier Het Leven; boekhandel Raaklijn; Davidsfonds in’t Brugsche; Davidsfonds; Sacred Books; maandelijks cultuurblad eXit; Homestore du Fossé — Sluis; Professor Zonnebloem — Bloemen/ plantenspeciaalzaak — Westkapelle; www.YOT.be; Vlaanderen verbeelding werkt; Reformhuis Polderman — Sluis; Garage Peugeot De Backer; Oud Huis Deman — Koekjes/ Handmade in Bruges since 1880; The Belgian Pigeon House — Bruges;