In het kader van ‘EARLY MUSIC — LAST MINUTE’:

Zo 25 februari 2024 - 16u30
Kapel Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V.
Koning Albert I-laan 8
(Brugge, BE)

SIGISWALD KUIJKEN wordt 80; violist, dirigent, Bach-kenner van wereldformaat/ Thema: ‘HEMELSE LIEFDE’; hij voert u al vertellend door ÉÉN van BACHS VERRUKKELIJKSTE DIALOOG-CANTATAS BWV 57 met muziekfragmenten uit opname/ Voorprogramma ‘VIOLONCELLO DA SPALLA’/ KERS OP DE TAART: EERBETOON ’SIGISWALD 80’ door BART STOUTEN; voormalig RADIOPRODUCENT & -PRESENTATOR bij de VRT (Klara) & AUTEUR/ UW ATTENTIES zal BART persoonlijk OVERHANDIGEN 

PROGRAMMA

FEESTELIJK HISTORISCH MOMENT: SIGISWALD 80

In Kapel Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V.
Koning Albert I-laan 8 (Brugge, BE)

BACHS HEMELSE LIEFDE, SIGISWALD
KUIJKEN 80 & BART STOUTEN

SIGISWALD KUIJKEN, onze wereldberoemde violist, dirigent en Bach-kenner, voert u al vertellend door ÉÉN van BACHS VERRUKKELIJKSTE DIALOOG-CANTATAS BWV 57 met muziekfragmenten uit opname. In het VOORPROGRAMMA speelt hij eerst VIOLONCELLO DA SPALLA.

KERS OP DE TAART: EERBETOON ‘SIGISWALD 80’ door BART STOUTEN, gekend en geliefd voormalig radioproducent & -presentator bij de VRT (Klara) & auteur.
Tot slot zal BART ook UW ATTENTIES persoonlijk OVERHANDIGEN.

Gezellig samen-zijn in restaurant ’t Bagientje volgt voor wie dat wenst.

Bachs-hemelse-liefde

Een UITZONDERLIJK HISTORISCH MOMENT. Een unieke ontmoeting mèt en feestelijk eerbetoon áán SIGISWALD KUIJKEN. Onze Vlaamse VIOLIST, DIRIGENT en BACH-KENNER van WERELDFORMAAT, wordt TACHTIG. Bij Accent komt begin februari speciaal ter gelegenheid van zijn verjaardag een NIEUWE SOLO CD van hem uit! De hele maand wordt hij in de bloemen gezet op VERSCHILLENDE RADIO-ZENDERS over gans de wereld… op zijn verjaardag, 16 februari, natuurlijk OOK OP KLARA, in Ampersand en Iedereen Klassiek!

Tegenover de oorverdovende kreten om brood en spelen,
die onze luxe-wereld nòg meer overspoelen wanneer het leven moeilijk wordt,
zijn een constant streven naar dieperliggende kwaliteit en een rijper denken het enige antwoord. (…)

— Sigiswald Kuijken —

Op ZONDAG 25 FEBRUARI 2024 OM 16U30 is hij te gast in de PRACHTIGE NEOGOTISCHE KAPEL PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS O.L.V. te Brugge (BE), waar niemand minder dan BART STOUTEN ook een HOMMAGE zal brengen aan hem!

 

BART STOUTEN is bekend als AUTEUR (21 bundels) en werkte mee aan meer dan 10.000 UITZENDINGEN als RADIOPRODUCENT & -PRESENTATOR voor de VRT en Klara. Hij is erg geliefd bij alle liefhebbers van klassieke muziek, vooral als de voormalige warmhartige stem van het dagelijkse vooravondprogramma DE TUIN VAN EDEN (2000-2010) en van zijn legendarische, voormiddag vullende, KLASSIEK LEEFT (2013-2021) op Klara.

Bart Stouten

Bart Stouten ook erg gekend en enorm gewaardeerd als auteur van reeds méér dan 21 boeken. In 2013 werd zijn bundel ‘Kersen eten om middernacht‘ bekroond met de ‘Grote Inktslaaf Literatuurprijs’. In Roeselare mocht hij in 2021 de ‘Zilveren Rodenbachpen‘ in ontvangst nemen. Deze pen is een onderscheiding van de Stad Roeselare waarmee men voorname dichters wil eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen!

neo-gotische-Kapel-Psychiatrisch-Ziekenhuis-O.L.V.

De uitzonderlijke eenbeukige neogotische Kapel Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V.

MAAR OOK U BENT BETROKKEN bij de viering van Sigiswald Kuijkens 80ste verjaardag op 25 februari! U kan de 25ste een kaartje, brief of kunstwerk voor Sigiswalds verjaardag of als bedanking afgeven aan de ingang van de Kapel. BART STOUTEN zal dan UW ATTENTIES persoonlijk als verrassing OVERHANDIGEN ter afsluiting van zijn eerbetoon! Ook familie, leerlingen, collega’s en goede vrienden zullen aanwezig zijn!

decoratie Psychiatrisch-Ziekenhuis-O.L.V.

Door haar decoratie is de neogotische Kapel een unicum in Brugge, in de stijl van de school van Beuron die in de 19de eeuw vernieuwing bracht in de religieuze kunst.

De nieuwe CD SIGISWALD KUIJKEN — SOLO,
speciaal ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag.

De CD werd vorig jaar in juni in de Kerk van Tielt opgenomen op verschillende van zijn prachtige strijkinstrumenten (renaissance viool, barok viool, viola da gamba, violoncello da spalla) … maar voor de ‘leukigheid’ zoals Sigiswald het zelf uitdrukte ook op een clavichord van Joris Potvlieghe! Een uitdaging die hij op vraag van verschillende mensen waaronder zijn echtgenote Marleen en ook Joris voor het plezier aanvaard heeft… Een opname van onder andere de subliem vertolkte Passacaglia van Biber, Rosary sonata n° 16, bewegingen uit de 2e partita voor viool van Bach, ook uit de 3e cello suite van Bach… naast Diego Ortiz (verrukkelijk de 4e Recercada), naast Baltzer en C. F. Abel… Hier vindt u de aankondiging.

BACHS HEMELSE LIEFDE, SIGISWALD KUIJKEN 80 & BART STOUTEN is ook juist een TIENDE EVENT in het kader van EARLY MUSIC – LAST MINUTE.

SIGISWALD KUIJKEN voert u al vertellend mee in ÉÉN van BACHS MOOISTE DIALOOG-CANTATAS, BWV 57 ‘Selig ist der Mann‘, waarbij de sopraan DE ZIEL vertolkt, en de bas-aria’s op meesterlijke wijze JEZUS laten spreken, in de traditie die teruggaat op het BIJBELSE HOOGLIED. Hij doet dit aan de hand van prachtige muziekfragmenten uit een opname van deze Cantata, die hij op het einde integraal laat horen. BWV 57 maakt deel uit van de sacrale cantaten van het volledige lithurgische jaar die Sigiswald met La Petite Bande opnam (CD-verzamelbox ACCENT, 19 CD’s).

La Petite Bande vierde in 2022 zijn 50-jarig bestaan!

(…) De ‘affectenleer’ was een sterk ontwikkeld geheel van precepten, waarmee de componist — en evenzo de uitvoerder — de luisteraar wist te ‘beroeren’. (…) zo ook trekt de muziek de welwillende luisteraar mee in een soort fictieve emotionele reis. Na de veelvuldigheid van de ‘aandoeningen’ die hij aldus mag beleven wordt de reiziger ten slotte weer veilig terug gebracht in zijn thuishaven, waar hij in gedachten nog mag nagenieten van zijn voorbije trip.

— Sigiswald Kuijken —

(Bron: Troost in muziek. Red.: Hendrik Opdebeeck. Uitgeverij Pelckmans Pro, Kalmthout ,2017. p. 28)

Cantatas-for-the-Complete-Liturgical-Year-in-64-cantatas-front
Cantatas-for-the-Complete-Liturgical-Year-in-64-cantatas-back

20 februari 2018: release van de Cantatas for the Complete Liturgical Year in 64 cantatas in 19 CD’s bij het label ACCENT. La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken.

***

“His vocal soloists sing with disarming simplicity and ease in arias, and blend superbly in ensemble.” BBC Music Magazine

Bron: website Prestomusic

Het wordt een HARTVERWARMENDE REIS — geenszins theoretisch of wetenschappelijk — waarbij Sigiswald de luisteraar vooral in het hart en het gemoed zal raken en op begeesterende wijze zal weten mee te voeren in Bachs geniale wereld.

Deze 8-DELIGE CANTATA, SELIG IST DER MANN, is geschreven voor de dag van 26 december, ook de dag van ST. STEFANUS, de eerste Christelijke martelaar. Daarom is het ook inspirerend dat deze Cantate-bespreking in deze Kapel kan plaats vinden. ‘Der Mann’ verwijst naar de strijd van Stefanus, uit liefde voor Christus, als eerste Christelijke martelaar, maar het is ook een allegorie op onze strijd met onze ‘fouten’ en waarbij Jezus ons ZIJN HAND EN ZIJN HART reikt met als uiteindelijke beloning HET HEMELRIJK! Deze Cantata, geschreven voor 26 december 1725, heeft dus niets met Kerst te maken. Op het einde laat Sigiswald Kuijken deze Cantate nog eens integraal horen (19 minuten).

Een bij de herdenking van de eerste martelaar
niet toevallig gekozen tekst,
want het woord Krone, de beloning voor standvastigheid,
luidt in het nieuwtestamentische Grieks ‘stephanos'.

THEMA tijdens deze FEBRUARI-MAAND is speciaal de Hoogste Liefde, de HEMELSE LIEFDE. Deze bespreking van één van de 10 dialoog-Cantates, van Johann Sebastian Bach, sluit hierbij ten volle aan. Om in te gaan ook tegen ‘het vieren’ van die oppervlakkige gecommercialiseerde materiële liefde, die niet alleen ‘leeg’ is, maar ook heel treurig voor mensen die juist een geliefde verloren in de breedste betekenis… 

Reeds in de eerste bas-aria wordt een gevoel van geborgenheid gecreëerd, nadien volgt de absoluut meesterlijk-melancholische ‘Ich wünschte mir den Tod’-aria van de wanhopige ziel, verder is er een uitzonderlijk-heroïsche gewaagde Christus-aria die aanleunt bij de barokopera, met hoorbaar wapengekletter! Na een delicate aria van de sopraan, volgt in het schitterende slotkoraal het antwoord op haar vraag: Het geschenk van Jezus aan die Seele, aan ons, is ‘den Himmel’!!!

Cantate 57

Een dialoog tussen Jezus (bas) en de ziel (sopraan).
Daarbij mag de ziel één van de warmste, roerendste, meest mystieke stukken muziek vertolken die Bach schreef, de aria ‘Ich wünschte mir den Tod’.

De muziek onder die vijf woorden, ‘Ich wünschte mir den Tod’, is niet alleen prachtig, maar ook zo volmaakt, zo in zichzelf genoeg, dat je het telkens als een schokkende verrassing ervaart dat daar nog achteraan komt: ‘Wenn du, mein Jesu, mich nicht liebest’.

En toch ervaar je dat niet als een breuk, omdat de muziek onder ‘Wenn du, mein Jesu’ ook zo beeld- en beeldschoon is. (…)

Maarten ’t Hart

Bron: Johann Sebastian Bach. Auteur: Maarten ’t Hart. P. 147 Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam – Antwerpen.

Zoals vaker in deze periode betrekt Bach zijn cantatelibretto uit een reeds uit 1711 daterende bundel van de Darmstadter hofpoëet en -bibliothecaris Georg Christian Lehms (1684-1717), waarvan hij ook reeds in 1714 te Weimar gebruik had gemaakt.

Lehms ontwerpt de cantate als een allegorische dialoog tussen twee personages: Christus en de ziel van de gelovige Seele/Geist of Anima. En dus componeert Bach volgens eigenhandig opschrift een Concerto in Dialogo, een dialoogcantate voor twee stemmen: de Vox Christi (bas) en de Anima (sopraan). 

Bach componeerde tien cantates geheel of gedeeltelijk met dit reeds in de zeventiende eeuw populaire rollenspel; in zeven ervan staan Christus en de ziel tegenover elkaar, maar in bijv. BWV 60 en BWV 66 ontmoeten we als personages Furcht en Hoffnung. Het genre benadert gevaarlijk dicht de opera, waarvan men in Leipzig niets moest hebben; vandaar dat Bach pas in zijn vierde jaar aldaar vier cantates (BWV 32, 49, 57 en 58) schrijft die geheel als dialoog zijn gestructureerd. (…)

Bron: website Eduard van Hengel

Om 16u30 is er het VOORPROGRAMMA ‘VIOLONCELLO DA SPALLA’ waarbij SIGISWALD KUIJKEN een stukje uit een CELLO SUITE van Johann Sebastian BACH speelt, ‘om de geesten en harten te openen’. Tot zijn inmiddels meer dan 150-titels tellende discografie, behoort ook de CD die hij als pionier ‘op de spalla’ opnam.

Bach — Cello Suites
Bach’s cello suites played on the instrument for which they were conceived: the shoulder cello (violoncello da spalla). This recording casts a completely new light on these pieces and their origin.

Bron, waar u ook kan luisteren naar geluidsfragmenten uit deze unieke opname van de Cello Suites van Bach door Sigiswald Kuijken. 

Gramophone Magazine September 2009
…Sigiswald Kuijken… now brings us the Cello Suites on the violoncello da spalla, or shoulder-cello. The sound, perhaps not surprisingly, sits somewhere between those of the cello and the viola, achieving a happy combination of the former’s depth of tone and the latter’s melodic lucidity. There must be few players who start their relationship with these wonderful pieces so late in life, and there is much wisdom and fine Baroque sensibility on show here; Kuijken’s secure momentum and gentle grasp of the music’s dance rhythms are something any player could learn from. However much it may look like an eccentric experiment, this questing release from one of the great figures of the period revival is one of major interest.

Bron: website prestomusic

Als KERS OP DE TAART zal BART STOUTEN (als verrassing voor Sigiswald) dan nog een HOMMAGE ‘SIGISWALD TACHTIG’ aan hem brengen, gedurende een 15 à 20-tal minuutjes. Een UNIEK moment, vooral omdat hij als PIONIER van de OUDE MUZIEKBEWEGING, onder meer ook voor de CHIN-OFF TECHNIEK, zijn VIOLONCELLO DA SPALLA… en oneindig veel meer, INTERNATIONAAL GEWAARDEERD is, met dan nog eens meer dan 150 CD’s op zijn naam. Het is baanbrekend en onvoorstelbaar wat hij als violist en dirigent verwezenlijkt heeft. En het pionierswerk loopt nog steeds verder, ook op zondag 11 februari voor de uitvoering van Mozarts opera ‘Cosi fan tutte’, waarbij zijn dochter Marie Kuijken, de regie in handen heeft voor een scenische opvoering in 18de eeuwse stijl!

Architect van het Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V. en de Kapel in neo-gotische stijl, is Jules Coomans (1871-1937). Hij tekende ook de plannen uit in Brugge voor de linkervleugel van het Provinciaal Hof en het Maria-portaal van het Sint-Janshospitaal.

Het geometrisch grondplan is eenvoudig en bestaat uit twee gebouwen links en rechts langs de kapel met daarop dwars aangekoppelde diverse vleugels in een meer sobere architectuur. Het voorgebouw is een pronkstuk waarbij een voortuin de ruimtelijkheid vormt. De centraal gelegen kapel is een kunsthistorisch unicum in Brugge.

Bron: website wikipedia.org

Voeg je, liefste,
naar wat mij behaagt, en geloof
dat ik altijd en eeuwig
jouw hartsvriend zal blijven,
die jou vreugde schenkt
en je uit je gemartelde lichaam haalt
en naar de hemel brengt.

De vertaling van de tekst van het slotkoraal van BWV 57.

Bart Stouten neemt graag mensen op sleeptouw naar zijn wereld van spirituele, muzikale en dichterlijke beleving.

Hij wist het hart van de lezer te raken in dertien dichtbundels, een essay-trilogie en negen romans en biografische teksten, waaronder het in 2013 in Nederland bekroonde ‘Kersen eten om middernacht’ (De Bezige Bij).

Bron, en Website van Bart Stouten

Na Bart Stoutens Hommage is er nog een MEET-AND-GREETS waarbij ook Sigiswald Kuijkens nieuwste SOLO CD naast andere CD’s en boeken (gesigneerd) te krijgen zijn. Ook is er een selectief AANBOD van BART STOUTENS RIJKELIJKE BUNDELS.

Een unieke MEET-AND-EAT* in aanwezigheid van Sigiswald Kuijken èn Bart Stouten volgt nog in restaurant ‘t Bagientje, voor wie dat wenst.

Als u graag één of meerdere boeken wil reserveren laat u dat best al op voorhand weten per mail. 
Hier ontdekt u de adembenemende website en wereld van Bart Stouten & kan u rechtstreeks met hem contact nemen!  

POËZIE 
1988: Het Engram, over de sporen van een liefde in het geheugen, zoals ze blijven en weer gewist worden.
1992: Elegie van de Transkaroo, geschreven tijdens een reis dwars door Zuid-Afrika, na een ontmoeting met enkele van de laatste San. 
2002: Sapporo blues – kimi ga hoshii (ill. Rainier Boidin). Een poëtische zandloper. Zand van woorden stroomt van verleden naar heden in een zoektocht naar volmaakte liefde. 
2004: De wijsheid van de wind, een spirituele terugblik op de vroege dood van Stoutens vader. 
2006: Happy Christmas, Happy New York, een poëtisch dagboek met kleine valstrikjes. 
2009: Een Boek van Tijd, waarin Stouten afscheid neemt van de halve eeuw die achter hem ligt. 
2011: Tussen dood en herleven, poëzie in de stijl van een filmscenario, met veel dood verborgen in het leven. 
2012: Offenes Herz. World Internet Books. Leben. Die Schichten einer Zwiebel pellen. Saure Tränen heulen und den Täter suchen.  
2013: Ongehoorde Vragen, vol bang makende, intimiderende, destabiliserende vragen waarop een taboe rust. 
2013: Liefdespijn van Starbucks tot rotswoestijn- Uitgeverij De Contrabas. De onherbergzaamheid van de Namib-woestijn uitgespeeld tegen het spiritueel vacuüm in het (ooit rijke, maar nu verarmde) Avondland. 
2015: Van fooi tot bankgeheim, rond de vraag: hoe ziet je innerlijke wereld eruit als er in termen van winst en verlies wordt gedacht?  
2016: Middelheim live, bundel over de complexe relatie tussen beelden en verzen. 
2018: Onder de avondklok van de liefde, een handgeplukte selectie van meer dan vijftien jaar dichterschap, met een afdeling nieuwe gedichten: Mobieltje met kapitein Haddock 
2020: Redding nabij, een bundel met muziekgedichten. 
2021: Bunkers, een prozagedicht waarin verleden, heden, droom en werkelijkheid elkaar ontmoeten rond een lockdown en heelkundige ingreep. 
2023: Autocue voor lockdown, een prozagedicht waarin het bewustzijn zichzelf en het geweten begluurt. 
 

PROZA 
1980: Eenvoud en essentie. Over de magie van een akkoord, de teloorgang van geluk, de onvermoede kracht van kunst. 
1990: Nachtboek. Dagboek van een jonge academicus, waarin deze terugblikt op zijn problematische jeugd  
2009: Het ware Eden – Uitgeverij Averbode. Een spiritueel dagboek. 
2010: Beminde Eilanden – Uitgeverij Averbode. Hierin verkent Stouten met literaire teksten door hem geliefde verre eilanden. 
2013: Kersen eten om middernacht – Uitgeverij De Bezige Bij. Het boek bevat Stoutens muzikale herinneringen en werd in Nederland bekroond met de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013 
2015: Bidden om verboden vruchten – Uitgeverij Vrijdag. Stoutens eerste roman over zijn jeugdjaren in Borgloon en Oostende. 
2017: Het huilt voor jou – Uitgeverij Vrijdag. Stoutens Syriëroman. 
2017: Over Bach – Uitgeverij Vrijdag. Literair essay. Waarin we Bach leren kennen zoals Stouten hem kent en bemint.  
2019: Liefde en andere overvloed – Uitgeverij Vrijdag. Roman over een stalking en het lot van een Oegandese vluchteling. 
2021: Over Proust en Beckett – Uitgeverij Vrijdag. Literair essay. Met elementen uit Stoutens jarenlange correspondentie met Becketts maîtresse Barbara Bray. 
2022: Lissabon, een droomwandeling – Uitgeverij Vrijdag. Slotdeel van de essay-trilogie. Een apologie van de poëzie in een droomtekst vol verbeelding, die ook een ‘droomwandeling’ door Lissabon is.  
2023: De stem van Adriaen – Uitgeverij Roer. Polyfonist Adriaen Willaert blikt vooruit naar zijn reputatie en toekomst. (Project in samenwerking met het Klein Seminarie, Roeselare). 

BACHS HEMELSE LIEFDE, SIGISWALD KUIJKEN 80 & BART STOUTEN is een 10de cultureel evenement in het kader van EARLY MUSIC — LAST MINUTE dat vooral verbondenheid wil creëren rond Oude Muziek. Het idee is om deze Cantatebesprekingen met Sigiswald Kuijken verder uit te breiden… en er een reeks van te maken… om de geniale en unieke schoonheid van Bachs Cantatas te onthullen, en zo wat extra licht in deze wereld te brengen…

PROGRAMMA OVERZICHT

Zo 25 februari 2024
In Kapel Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V.
Koning Albert I-laan 8 (Brugge, BE)

Programma overzicht

16u30 BACHS HEMELSE LIEFDE, SIGISWALD KUIJKEN 80 & BART STOUTEN

Een FEESTELIJK HISTORISCH MOMENT! SIGISWALD KUIJKEN, violist, dirigent en Bach-kenner van wereldformaat wordt TACHTIG in februari!!! Dat WORDT GEVIERD op Klara en tal van buitenlandse radio-zenders; ook verschijnt een nieuwe SOLO CD bij ACCENT! Op 25 februari is hij te gast in de prachtige neogotische Kapel Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V. te Brugge (BE), waar niemand minder dan BART STOUTEN ook een HOMMAGE aan hem brengt!

Sigiswald Kuijken speelt om 16u30 eerst een beweging uit BACHS CELLO SUITES in het VOORPROGRAMMA ‘VIOLONCELLO DA SPALLA’. Speciaal voor februari, rond ‘hemelse liefde’, voert hij u dan al vertellend mee in CANTATA BWV 57 ‘Selig ist der Mann‘, opgedragen aan de Heilige Stefanus, de eerste Christelijke martelaar. ÉÉN van Bachs VERRUKKELIJKSTE DIALOOG-CANTATAS met de sopraan als ‘DE ZIEL’ en de bas als ‘JEZUS’, in de traditie die teruggaat op het bijbelse Hooglied. Hij doet dit op fascinerende wijze, geenszins theoretisch of wetenschappelijk, aan de hand van muziekfragmenten uit een opname. Met La Petite Bande nam hij de sacrale Cantaten van het volledige lithurgische jaar op (CD-box ACCENT, 19 CD’s).

Als KERS OP DE TAART zal BART STOUTEN een HARTVERWARMEND EERBETOON aan SIGISWALD schenken! Bart is erg gekend en geliefd als voormalig RADIOPRODUCENT & -PRESENTATOR bij de VRT (Klara), ook als auteur van 21 boeken. Maar ook U WORDT BETROKKEN! Aan de ingang VERZAMELEN we uw KAARTEN & GESCHENKEN ter attentie van Sigiswald, die BART hem dan tot slot OVERHANDIGT!

18u15 MEET-AND-GREETS 

Nadien is er nog een MEET-AND-GREETS waarbij ook Sigiswalds CD’s, waaronder zijn begin februari verschenen CD SIGISWALD KUIJKEN SOLO, en zijn boeken (gesigneerd) te krijgen zijn; ook is er een selectief aanbod van Bart Stoutens rijkelijke poëzie- en prozarepertoire!

Vanaf 18u30 MEET-AND-EAT*

Voor wie wenst is er vanaf 18u30 een gezellige MEET-AND-EAT* in aanwezigheid van Sigiswald Kuijken èn Bart Stouten, in restaurant ’t Bagientje (op 700m). Reserveer tijdig vóór 22/02 per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com

*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.

We kijken er enorm naar uit u te mogen verwelkomen om dit feestelijk en historisch moment BACHS HEMELSE LIEFDE, SIGISWALD KUIJKEN 80 & BART STOUTEN, samen met u te mogen delen en be-LEVEN! Reserveer zeker tijdig uw tickets.

Hieronder vindt u het programma BACHS HEMELSE LIEFDE met SIGISWALD KUIJKEN, alsook kan u, als u nog verder naar beneden scrollt, daar ook de impressionante biografie lezen van Sigiswald Kuijken en Bart Stouten.

PROGRAMMA HISTORISCHE ONTMOETING

BACHS HEMELSE LIEFDE

Met SIGISWALD KUIJKEN

VOORPROGRAMMA ‚VIOLONCELLO DA SPALLA’
Een stukje uit Bachs Cello Suites gespeeld op de ‘Spalla’.

CANTATE-BESPREKING met prachtige muziekfragmenten uit een opname door La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Selig ist der Mann. BWV 57

 1. Aria (bass): Selig ist der Mann
 2. Recitative (soprano): Ach! dieser süße Trost
 3. Aria (soprano): Ich wünschte mir den Tod, den Tod
 4. Recitative (soprano, bass): Ich reiche dir die Hand
 5. Aria (bass): Ja, ja, ich kann die Feinde schlagen
 6. Recitative (soprano, bass): In meiner Schoß liegt Ruh und Leben
 7. Aria (soprano): Ich ende behende mein irdisches Leben
 8. Chorale: Richte dich, Liebste, nach meinem Gefallen und gläube

Yeree Suh, soprano
Petra Noskaiová, alto
Christoph Genz, tenor
Jan Van der Crabben, bass
La Petite Bande
Sigiswald Kuijken, director

Biografieën

BIOGRAFIE SIGISWALD KUIJKEN

Sigiswald Kuijken werd geboren in 1944 bij Brussel. Hij studeerde viool aan de Conservatoria te Brugge en Brussel, waar hij bij Maurice Raskin afstudeerde in 1964. Hij kwam op zeer jonge leeftijd in contact met de oude muziek, samen met zijn broer Wieland; door zelfstudie maakte hij zich vertrouwd met de specifieke 17de- en 18de-eeuwse speeltechnieken en interpretatieconventies op de viool en viola da gamba. Zo introduceerde hij vanaf 1969 de meer authentieke barokvioolspeelwijze waarbij het instrument niet meer onder de kin geklemd wordt, maar vrij op de schouder ligt; dit heeft een beslissende invloed op de benadering van de vioolmuziek, en die techniek werd dan ook sinds de vroege jaren zeventig door velen overgenomen.

Van 1964 tot 1972 was Sigiswald Kuijken lid van het Brusselse Alarius-Ensemble (met Wieland Kuijken, Robert Kohnen en Janine Rubinlicht) dat over geheel Europa en de U.S.A. concerteerde; nadien werkte hij in los kamermuziekverband met diverse barokspecialisten: vooral zijn broers Wieland en Barthold en Robert Kohnen, en verder ook met o.a. Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Anner Bylsma, René Jacobs, ...

In 1972 richtte hij, onder impuls van Deutsche Harmonia Mundi en Gustav Leonhardt, het barokorkest La Petite Bande op waarmee sindsdien talloze concerttournees doorheen Europa, Australië, Zuid-Amerika, China en Japan werden gemaakt, en een groot aantal opnames werden gerealiseerd voor verschillende labels (Deutsche Harmonia Mundi, Seon, Virgin, Accent, Challenge Classics, Denon en Hyperion). Sinds enkele jaren introduceert Sigiswald Kuijken vanuit een doorgedreven onderzoek belangrijke vernieuwingen in de uitvoering van de (religieuze) muziek van Bach : géén koor, maar een solistisch vocaal kwartet (soms door Bach zelf uitgebreid tot acht zangers), een even slanke instrumentale bezetting, een uitgesproken aandacht voor de juiste tekstdeclamatie. Het resultaat wordt vastgelegd in een 17-delige CD-reeks met Cantates van J.S. Bach (bij Accent, 2005-2012).

In 1986 richtte hij het Kuijken Strijkkwartet op (met François Fernandez, Marleen Thiers en Wieland Kuijken), dat zich toelegt op de kwartetten van de Klassieke periode, alsook kwintetten (met Ryo Terakado als eerste altviool). Opnames van kwartetten en kwintetten van Haydn en Mozart verschenen bij Denon en Challenge Records.

Vanaf 1998 brengt Sigiswald nu en dan leden van 2 generaties Kuijken bij elkaar, zijn dochters Sara en Veronica en zijn broer Wieland, om strijkkwartetten van latere periodes te vertolken (Debussy, Schumann, Beethoven, Schubert) - vaak in combinatie met Lieder door Marie Kuijken, sopraan en eveneens dochter van Sigiswald, en Veronica Kuijken aan de piano. Van de twee generaties werden opnames gemaakt door Arcana en Challenge Records. In 2004 liet Sigiswald Kuijken een violoncello da spalla bouwen, d.i. een vergeten solistisch basinstrument, waarvoor Bach zijn beroemde cello-suites geschreven heeft. Ook dit initiatief brengt een nieuwe evolutie teweeg in de uitvoering van de muziek van ca.1675/1725. Van 1971 tot 1996 was Sigiswald Kuijken leraar barokviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Nederland); sinds 1993 en tot einde 2009 bekleedde hij deze functie aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel.

Daarbuiten is hij sinds vele jaren een veelgevraagd gastdocent (o.a. London Royal College of Music, Salamanca Universiteit, Siena Accademia Chigiana, Conservatoire de Genève, Musikhochschule Leipzig). Sinds 1998 dirigeert Sigiswald Kuijken bij gelegenheid ook “moderne” symfonie-orkesten in een romantisch repertoire (Beethoven, Schumann, Brahms, Mendelssohn). Op 2 februari 2007 werd Sigiswald Kuijken een eredoctoraat van de K.U. Leuven toegekend. Sigiswald Kuijken ontving in februari 2009 de prestigieuze prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap.

In december 2015 ontving hij de 'Gouden penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten', en in januari 2016 krijg hij van Klara de Klara carrièreprijs. In 2018 werd Sigiswald een 'Lifetime Achievement Award' toegekend door Rema.

Bezoek de website van La Petite Bande

BIOGRAFIE BART STOUTEN

Bart Stouten is dichter. Hij was jarenlang presentator bij KLARA, waar hij tot eind september 2021 met veel succes dagelijks het programma Klassiek Leeft presenteerde. 

Stouten, gouden regeringsmedaille aan het Koninklijk Atheneum Sint-Truiden, winnaar van de opstelwedstrijd 1974 van de Alliance Française, was in de jaren tachtig werkzaam als copywriter en bij de Universiteit Antwerpen.

De dynamiek van radio als kunstmedium daagde hem o.a. bij het beluisteren van de heruitzending, op de langegolf, van de oorspronkelijke hoorspelen van Samuel Beckett n.a.v. diens 80e verjaardag in 1986. In 1990, toen hij bij Radio1 werd aangesteld als producent bij de dienst Hoorspelen van de VRT, heeft hij die Beckett-juweeltjes integraal vertaald en gerealiseerd in een Nederlandstalige versie, samen met regisseur Martine Ketelbuters. Later leidde hij ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio met exclusief werk van o.a. Tom Stoppard, Harold Pinter en Peter Handke.

Voor Zegge en Schrijve, het literair magazine van Radio3, verzorgde Stouten in het midden van de jaren negentig poëtische sfeerbeelden met interview en discursieve introductie. Drie jaar lang presenteerde hij het dagelijkse Pak van Sjaalman (1998-2000) waarin hij samen met Gudrun de Geyter en Johan Van Cauwenberge inzoomde op aspecten van hedendaagse literatuur en filosofie. 

Bij Klara werkte hij mee aan het literair magazine Volgeboekt en presenteerde meer dan tien jaar lang het spitsprogramma De Tuin van Eden (een poëtische mix van klassiek, jazz, wereld- en filmmuziek). Nadien was er Stouten op Zondag (2010-2013) en het lunchprogramma Bellevue (2011-2013).

Van 2013 tot aan zijn pensioen in 2021 presenteerde Bart Stouten elke weekdag bij Klara het klassieke muziekprogramma Klassiek Leeft. 

Op 2 oktober 2021 blikte hij terug op zijn carrière bij Katelijne Boon in het programma De Liefhebber.

Op 19 december 2021 was hij in gesprek over zijn carrière en leven bij Friedl Lesage in Touché op Radio1.  

Op vraag van Klara was hij, tijdens zijn pensioen, vanaf 9 oktober 2021 tot 24 juni 2022 wekelijks op vrijdagavond, presentator van een one-off reeks die de terugkeer markeerde van De Tuin van Eden. 

Als dichter heeft hij zijn stijl langzaam laten rijpen in wat hij zijn 'goudmijn van dertig gekartonneerde Griekse schriftjes' noemt, literaire dagboekaantekeningen die hij dagelijks maakte (sedert het overlijden van zijn ouders en tweelingszus in een tragisch ongeval midden in zijn puberteit) zonder te weten welke definitieve vorm ze later zouden krijgen. 

Bart Stouten is een groot liefhebber en kenner van muziek en voelt zich aangetrokken door auteurs en dichters die zelf iets doen met de muziek in hun werk (Beckett, Proust, Celati, Barthes, Eliot, Powell, Bernlef, Cendrars, Hellman, Waugh, Maeterlinck, Musil, Pasolini, Yeats, Mishima, Cocteau). 

Na een aantal 'obscure' uitgaven waaraan hij 'warme herinneringen' bewaart, hoewel hij er zich nu niet langer in thuisvoelt, publiceerde hij tot hiertoe twaalf 'officiële' bundels en een negental romans en proza-teksten.

Stoutens poëzie is een zoektocht naar vrijheid, ver weg van de 'makkelijke expressie'. Hij vertrouwt erop dat de woorden zélf naar hem toekomen, zegt hij, en daarom kan hij hen ook beminnen. Hoewel hij vanuit een streng disciplinegevoel schrijft, laat hij zich niet de ijzers aanbinden door voorschriften inzake vorm en genre. De rake toon is alles, voor Stouten. En daar blijft hij koortsachtig naar op zoek.

Op zondag 7 november 2021 kreeg Bart Stouten in Roeselare de Zilveren Rodenbachpen uitgereikt. Deze pen is een onderscheiding van de Stad Roeselare waarmee men voorname dichters wil eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen.

Bezoek zeker ook de website van Bart Stouten

TICKETS

Een oorstrelend radiospotje waarin je alvast een glimp opvangt van ‘BACHS HEMELSE LIEFDE, SIGISWALD KUIJKEN 80 & BART STOUTEN’ en dat te horen is op alle zenders van de VBRO.

KAARTEN

€20 HISTORISCHE ONTMOETING in VVK (€25 aan de Kassa op 25/2)

€30 STEUNKAART HISTORISCHE ONTMOETING (plaats vooraan)

KAARTVERKOOP CONCERT

 • Boekhandel Raaklijn — Kuipersstraat 1, 8000 Brugge
 • Per overschrijving naar: Passion Beyond Bach
  — BE90 0018 6264 5732
  — met vermelding van: event + na(a)m(en) + aantal (steun)kaart(en) 
 

* Open van Ma tot Za van 10 tot 13u, en van 14u tot 17u,
Zo van 10u tot 14u.
** Telefonisch enkel bereikbaar van Ma tot Vrij van 14u tot 17u.

PROGRAMMA OVERZICHT

Zo 25 februari 2024
Kapel Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V.
Koning Albert I-laan 8 (8200 Brugge, BE)

16u30 BACHS HEMELSE LIEFDE, SIGISWALD KUIJKEN 80 & BART STOUTEN

SIGISWALD KUIJKEN wordt 80; violist, dirigent, Bach-kenner van wereldformaat/ Thema HEMELSE LIEFDE: hij voert u al vertellend door ÉÉN van BACHS VERRUKKELIJKSTE DIALOOG-CANTATAS BWV 57 met muziekfragmenten uit opname/ Voorprogramma VIOLONCELLO DA SPALLA

KERS OP DE TAART: EERBETOON ’SIGISWALD 80’ door BART STOUTEN; voormalig RADIOPRODUCENT & -PRESENTATOR bij de VRT (Klara) & AUTEUR/ UW ATTENTIES zal BART persoonlijk OVERHANDIGEN 

Vanaf 18u30 MEET-AND-EAT*

Voor wie wenst is er vanaf 18u30 een gezellige MEET-AND-EAT* in aanwezigheid van Sigiswald Kuijken èn Bart Stouten, in restaurant
’t Bagientje
(op 700m). Reserveer tijdig vóór 22/02 per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com

*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.

VOOR ALLE INFO

Ook voor reservaties voor de Meet-and-eat* in restaurant ’t Bagientje (zeker reserveren voor 22/02 a.u.b.) earlymusic@passionbeyondbach.com

De Kapel Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V. bevindt zich op wandelafstand van het Station van Brugge. Het is mogelijk om iemand voor de ingang te laten uitstappen. Er kan gratis geparkeerd worden op 1 van de 2 aanpalende parkings van het Psychiatrisch Ziekenhuis. Onder ‘PRAKTISCH’ leest u meer.

PRAKTISCH

WAAR

Om 16u30: 

Kapel Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V.
Koning Albert I-laan 8
8200 Brugge

Vanaf 18u30 (reservatie per mail vereist naar earlymusic@passionbeyondbach.com):

Restaurant ’t Bagientje
Oostmeers 130
8000 Brugge

Website ’t Bagientje Hotel/ Restaurant/ Tea-Room

BEREIKBAARHEID

MET DE AUTO

De Kapel Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V. is bereikbaar met de wagen, het is mogelijk om iemand op de oprit vlak voor de hoofdingang te laten uitstappen. Er mag daar wel niet geparkeerd worden.

Er kan gratis geparkeerd worden op Parking 1 of Parking 2 van het Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V. (zie plannetje). De slagboom opent automatisch als u er met de wagen voor rijdt.

Vlak voor u naar uw auto gaat om te vertrekken dient u een ticket te vragen aan het onthaal aan de ingang. Dit ticket blijft maar een korte tijd geldig, dus vraag dit pas als u vertrekt en zeker niet vroeger. U dient dan de barcode die vermeld staat op dit ticket voor het oog van de slagboom te houden om buiten te rijden.

Gelieve er a.u.b. voor te zorgen dat u de parking zeker verlaten heeft vóór 22u15, want dan zit er ook niemand meer aan het onthaal.

ROUTEBESCHRIJVING MET DE AUTO

Van de E40
Neem vanop de E40 afrit 8 Brugge en neem de E403 richting kust. Aan het eerste rond punt neem je rechts de Koning Albert I-laan richting Sint-Michiels.  Volg deze weg tot aan de balkonrotonde (3de rond punt).  Neem de afslag Barrièrestraat.  Naast het tankstation bevindt zich inrit Parking 1 (hoofdparking). Wat verder in de Barrièrestraat is er ook nog inrit Parking 2.

Van de E403, kust
Verlaat de E403 aan de Afrit Brugge Centrum. Via de Bevrijdingslaan rijd je in de richting van het stadscentrum. De tunnel onder ’t Zand brengt je op de Unescorotonde. Sla rechtsaf richting Sint-Michiels. Het PZ Onzelievevrouw bevindt zich aan de rechterkant, en aan de voorzijde, links van het hoofdgebouw zal u ook de toegang naar Parking 1 zien.

Van de N49,  Knokke-Maldegem
Neem de Afrit Brugge op de N49. Via de Maalsesteenweg kom je op de Brugse ring. Sla links af richting station en Unescorotonde. Sla rechtsaf richting Sint-Michiels. Het PZ Onzelievevrouw bevindt zich aan de rechterkant, en aan de voorzijde, links van het hoofdgebouw zal u ook de toegang naar Parking 1 zien.

MET HET OPENBAAR VERVOER

De Kapel Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V. bevindt zich op wandelafstand van het Brugse station (kant Sint-Michiels). 
Hier op de website van de NMBS kan u meer info vinden in verband met de treinen.

Er is een bushalte ook vlakbij het Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V.
Hier leest u er meer over op de website van de Lijn.

CONTACT

VOOR ALLE INFO 

(ook voor reservaties voor de Meet-and-eat* op 25 feb. vanaf 18u30 bij restaurant ‘t Bagientje: te reserveren zeker vóór zondag 22/02) 
earlymusic@passionbeyondbach.com 

EARLY MUSIC — LAST MINUTE 
wil uitwisseling & verbondenheid creëren met een hart voor Oude Muziek, voor historisch erfgoed, voor elkaar,
maar ook voor het milieu en zeker voor U!
 

ORGANISATIE MET DANK AAN

Organisatie: PASSION BEYOND BACH
+32 (0) 475 84 00 84
earlymusic@passionbeyondbach.com
www.passionbeyondbach.com
BE 0724. 987. 502

Sponsors passion beyond bach

TERUGBLIK

Lees de hartverwarmende Laudatio van Bart Stouten voor Sigiswald Kuijkens 80ste verjaardag

Lieve vrienden,

We weten het allemaal: het leven is een openbare uitvoering op de viool, waarbij je het instrument gaandeweg moet leren. Ik zou dat willen parafraseren in het geval van Sigiswald Kuijken, want hij maakt het leven niet enkel tot een openbare uitvoering. Hij transformeert het leven tot een grootse openbaring. Een openbaring van verborgen krachten en waarheden.