In het kader van ‘EARLY MUSIC — LAST MINUTE’:

Zo 18 sept. 2022 – 16u30
Kerk O.-L.-Vrouw van de Potterie te Brugge (BE)

EXCLUSIEF: MUSICAL STORYTELLING

PROF. DR. PETER WALDNER (AT)

Méér dan 44 CD’s; Internationaal gewaardeerd/ Klavecimbel Versailles Ruckers-Blanchet (collectie Claviarte)/ Voorprogramma door ‘JONGE VIRTUOZE VINGERS’ van Conservatorium Brugge, Muziekschool Ars Musica …

PROGRAMMA

EXCLUSIEF CONCERT IN BRUGGE

Na de CD-opname in het MIM te Brussel, nu in de Kerk O.-L.Vrouw van de Potterie te Brugge

EXCLUSIEF: MUSICAL STORYTELLING

PROF. DR. PETER WALDNER (AT)

Exclusief voor Brugge op zondag 18 september om 16u30, speelt PROF. DR. PETER WALDNER (AT), internationaal gewaardeerd en reeds 44 CD’s op zijn naam, het programma ‘MUSICAL STORYTELLING’. Daags voordien wordt dit op CD (een première) opgenomen in het Brussels Muziek Instrumenten Museum (MIM), het grootste van Europa. Peter Waldner is pas de 4de musicus in 20 jaar, na Bob Van Asperen (NL), Skip Sempé (VS) en Christophe Rousset (FR) die de toestemming krijgt, om in het MIM te spelen op de enig speelbare en precieuze klavecimbel van Ioannes Couchet uit 1646. Voor het tweede jaar op rij, is er hoogst uitzonderlijk, de steun van het ‘österreichisches kulturforum brussels’ voor Peter Waldner gezien het unieke karakter van dit project!

Prof. Dr. Peter Waldner is afkomstig uit Innsbruck (Oostenrijk), waar hij doceert aan de Universiteit Mozarteum en het Tiroler Landeskonservatorium. Hij is een internationaal gewaardeerd expert op het vlak van historische klavierinstrumenten en de bijhorende historische uitvoeringspraktijk, en tevens een begaafd musicus. Hij volgde lessen aan de ‘Schola Cantorum Basiliensis’, alsook bij Gustav Leonhardt, William Christie, Hans Van Nieuwkoop, Kees van Houten en vele anderen. Masterclasses woonde hij bij in heel Europa zoals bij Luigi Ferdinando Tagliavini, Jean-Claude Zehnder, Kenneth Gilbert, Harald Vogel, Pierre Hantaï, Daniel Roth… Hij werkt vaak samen met erkende ensembles voor Oude Muziek zoals La Capella Reial de Catalunya & Le Concert des Nations (Jordi Savall), Atalanta Fugiens Milano, La Venexiana enz. In 2021, werd ook zijn uitverkochte CD van de ‘Goldberg Variationen’ van Johann Sebastian Bach heruitgebracht, opgenomen in het Muziekinstrumentenmuseum te Berlijn (klavecimbel gebouwd door Gottfried Silbermann, 1740). In december is Peter uitgenodigd om op de Grimaldi Klavecimbel (1697) te spelen in het Muziekinstrumentenmuseum te Nürenberg en in 2023 is hij te gast op de prestigieuze Bachfest Leipzig om Bach’s ‘Werke für Lautenclavier’ te spelen. In België speelde hij o.a. in de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen, ook in Museum Vleeshuis te Antwerpen op de klavecimbel van Joannes Daniël Dulcken (Antwerpen, 1747). Zijn toch wel indrukwekkende biografie kan je hier lezen.

Als uitvoerend kunstenaar wil Peter Waldner vooral zijn publiek ontroeren en boeien.
Zijn motto is dan ook ontleend aan de woorden van Carl Philipp Emanuel Bach:
“Aus der Seele muss man spielen, und nicht wie ein abgerichteter Vogel”
[men moet spelen vanuit de ziel en niet als een afgerichte vogel].

In de prachtige Kerk van O.-L.-Vrouw van de Potterie speelt hij op een klavecimbel ‘Versailles Ruckers-Blanchet’ (collectie Claviarte) en brengt hij als extra ook nog het werk van de 2 Vlaamse klaviervirtuozen uit de 18e eeuw. In ‘Musical Storytelling’ worden levendige scènes tot leven geroepen (het bal, de jacht, dans, veldslagen…) en personages met een fascinerend palet aan klanken op een verbeeldingsrijke manier in de muziek geschilderd met sprekende titels als ‘Balleth de granduca’, ‘Country Dance’, ‘Pavana’, ‘Brabanschen ronden dans ofte Brand’, ‘Tombeau de Monsieur de Chambonnières’, ‘Bruit de guerre’, ‘La Réveillante’ enz. Deze Kerk weerspiegelt de tijdsgeest van de klaviermuziek uit eind 16e, 17e en 18e eeuw die Peter Waldner brengt. De unieke wandtapijten uit begin 17e eeuw en de glasramen, die de mirakels uitbeelden, sluiten volledig aan bij het thema van ‘Storytelling’, want de wandtapijten die de Kerk sieren, werden ook begin 1600 geweven juist om de mirakels te illustreren die neergeschreven en geïllustreerd waren in ‘het mirakelboekje’ (1520-1521), dat in het aanpalende museum bewaard wordt.

‘MUSICAL STORYTELLING’ wekt enerzijds Nederlandse en Vlaamse klavecimbelmuziek van ‘rond en na 1600’ weer tot leven, met componisten als Jan Pieterszoon Sweelinck, zijn tijdgenoten en bevriende musici als Pieter Cornet, Peter Philips en John Bull; daarnaast komt ook nog de Franse klaviermuziek van de 17e eeuw aan bod. Peter legt de link tussen de Ruckers-Couchet familie, de wereldbekende Antwerpse familie van klavecimbelbouwers, en zoals hij zegt: “het vroege Franse klavecimbelrepertoire uit de 17e eeuw van Jacques Champion de Chambonnières, Louis Couperin, Jean-Henry d’Anglebert en Nicolas Lebegue, om op indrukwekkende wijze hoorbaar te maken tot welke grootse muzikale creaties de Vlaamse klavecimbels uit de ateliers van de familie Ruckers en Ioannes Couchet, die in Parijs zeer in trek waren, de belangrijkste Franse klaviercomponisten uit die tijd inspireerden”. Als extra laat Peter Waldner hier in Brugge ook nog het werk van Fiocco en Boutmy weerklinken!

Het oor- en oogstrelend klavecimbel uit de prachtige collectie van Christophe Bursens, is uiterst geschikt om dit programma in zijn volle schoonheid te laten weerklinken. Het betreft een dubbelmanualig Vlaams/Frans klavecimbel, Ioannes Ruckers, Antwerpen 1628 – Nicolas Blanchet(?), Parijs 1706 (?). Petit ravalement. Gebouwd door Andreas Kilström (2007).
Christophe Bursens levert met Claviarte regelmatig instrumenten aan talloze grote concertzalen en festivals zoals MA-festival Brugge, Klarafestival, Laus Polyphoniae, deSingel, Amuz, Bijloke, Musiq3, Théâtre Le Nouveau Siècle Lille, Bozar Brussel enz., ook in het buitenland.

‘MUSICAL STORYTELLING‘ is eerste concert in het kader van ‘EARLY MUSIC — LAST MINUTE’ dat vooral verbondenheid wil creëren rond Oude Muziek.

PROGRAMMA OVERZICHT

Zo 18 sept. 2022 – 16u30
Kerk O.-L.-Vrouw van de Potterie te Brugge (BE)

14u15 CULTURELE WANDELING ‘Onbekend Brugge en barokke parels’

Vertrek-/eindpunt voor de Kerk O.-L.-Vrouw van de Potterie, met tussendoor Koffiepauze* in ‘Café Vlissinghe’, de oudste herberg van Brugge (1515). De gids neemt je mee in het ook voor Bruggelingen verrassend ‘onbekende Brugge’, in ‘het Hanziatische Brugge’ en kent als geen ander de Kerk O.-L.-Vrouw van de Potterie.

16u30 CONCERT ‘MUSICAL STORYTELLING’ door PROF. DR. PETER WALDNER (AT)

Op de Versailles Ruckers-Blanchet klavecimbel (collectie Claviarte). Eerst laten ‘JONGE VIRTUOZE VINGERS’ van o.a. het Conservatorium Brugge en Muziekschool Ars Musica in het voorprogramma het instrument weerklinken en geeft Christophe Bursens een korte toelichting ivm de wereldvermaarde familie van klavecimbelbouwers Ruckers-Couchet. Tijdens het concert van Peter Waldner is een pauze van 10 minuutjes voorzien. Om 18u20 is er aansluitend de MEET-AND-GREETS met de musicus, met Christophe Bursens (Claviarte) en de gids Dirk Verstraete, waarbij ondertussen het prachtig beschilderde klankbord van het instrument maar ook de Kerk kan bewonderd worden. Er is tevens een boeiend aanbod van CD’s en boeken, dankzij Muziekhandel Rombaux, Boekhandel Raaklijn en Peter Waldner.

19u MEET-AND-EAT

In Bistro du Phare*, Sasplein 2 te Brugge (op 5 minuutjes wandelafstand van de Kerk), in aanwezigheid van de musicus en Christophe Bursens, voor wie nog langer wil nagenieten…

*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.

BIOGRAFIE PROF. DR. PETER WALDNER

Lees de toch wel indrukwekkende biografie van Peter Waldner hier.

TICKETS

KAARTEN

€20 Concert in VVK (€25 aan de Kassa op 18 sept.)
€30 Culturele wandeling om 14u15 (beperkt aantal plaatsen) & Concert
€30 Steunkaart concert (plaats vooraan)
€40 Steunkaart Culturele wandeling om 14u15 & Concert (plaats vooraan)

KAARTVERKOOP CONCERT (MET/ZONDER CULTURELE WANDELING)

  • Coffeebar Adriaan — Adriaan Willaertstraat 7, 8000 Brugge
  • Boekhandel Raaklijn — Kuipersstraat 1, 8000 Brugge
  • Rombaux Muziekhandel — Mallebergplaats 13, 8000 Brugge

KAARTVERKOOP CONCERT

* Open van Ma tot Za van 10 tot 13u, en van 14u tot 17u, Zo van 10u tot 14u.
** Telefonisch enkel bereikbaar van Ma tot Vrij van 14u tot 17u.

PROGRAMMA OVERZICHT

14u15 CULTURELE WANDELING ‘Onbekend Brugge en barokke parels’

Zalig op deze autovrije zondag, vertrekpunt aan de Kerk. (Beperkt aantal plaatsen! Reserveren samen met het Concert bij Coffeebar Adriaan, Boekhandel Raaklijn of Rombaux Muziekhandel, of reserveren per mail naar earlymusic@passionbeyondbach.com)

16u30 CONCERT ‘MUSICAL STORYTELLING’ door PROF. DR. PETER WALDNER (AT)

Méér dan 44 CD’s; Internationaal gewaardeerd/ Klavecimbel Versailles Ruckers-Blanchet (collectie Claviarte)/ Voorprogramma door ‘JONGE VIRTUOZE VINGERS’ van Conservatorium Brugge, Muziekschool Ars Musica …

19u MEET-AND-EAT

in Bistro du Phare* in aanwezigheid van de musicus en Christophe Bursens. (Reserveren per mail voor di 13/9 naar earlymusic@passionbeyondbach.com)

*Alle consumpties (drank of/en maaltijd) zijn voor eigen rekening.

VOOR ALLE INFO

(Ook voor reservaties voor de Culturele wandeling om 14u15 en/of Meet-and-eat in Bistro Du Phare om 19u)
earlymusic@passionbeyondbach.com

BELANGRIJK

Voor de Culturele wandeling is het ideaal dat 18 september een autovrije zondag is! 

Voor wie met de auto komt, is er gratis Parking voorzien op de locatie! Wel enkel te bereiken vanaf de Ring via Dampoort(-brug). Op vertoon van uw Concertticket daar aan de Politie, kan u doorrijden naar de ruime en veilige parking onder het WZC Ter Potterie in de Peterseliestraat 21, 8000 Brugge. Rijd in de tuin via het eerste rode hekken op uw rechterzijde (ongeveer 25m voorbij de ingang van het WZC). Rijd vervolgens tot vlak voor de slagboom en deze zal automatisch opengaan. 

Het zou fijn zijn indien een aantal onder u, indien mogelijk, te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer (trein/ bus) kunnen komen! 

Lees verder onder ‘PRAKTISCH’. 

PRAKTISCH

WAAR

Parking WZC Ter Potterie (open tot 22u) 
Peterseliestraat 21 
8000 Brugge 

Om 14u15 & om 16u30:
Kerk O.-L.-Vrouw van de Potterie
Potterierei 79 B,
8000 Brugge

Om 19u:
Bistro Du Phare
Sasplein 2
8000 Brugge

BEREIKBAARHEID

Voor de Culturele wandeling is het ideaal dat het op 18 september autovrije zondag is!
We nodigen iedereen dan ook uit om, indien mogelijk, te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer (trein/ bus) te komen.

MET HET OPENBAAR VERVOER

Als u met de trein komt, kan u aan het Station van Brugge de bus, Lijn 4 nemen. 

De bussen van De Lijn rijden niet in de binnenstad maar wel op de Ring. Dichtbij de Kerk O.-L.-Vrouw van de Potterie (op 275m, 5 minuutjes wandelen) en ter hoogte van Bistro Du Phare is er de halte SASPLEIN (zie plannetje: de bushaltes liggen in de rode ovale cirkel). 

Lijn 4 heeft een frequentie van 20 minuten. Wie nadien terug naar het Station wil, zal ook aan dezelfde halte moeten zijn, daar de bussen niet in het Centrum mogen tot 20u00. 

Nachtlijn 90 zal normale dienstregeling rijden zoals op zondagen voorzien is tot 23u. 

MET DE AUTO 

Er is GRATIS PARKING voorzien op de locatie! Wel enkel en alleen te bereiken vanaf de Ring via Dampoort(-brug) (ter hoogte van de Damse Vaart). 

Als inwoner van de Stad Brugge die een auto bezit, krijgt u AUTOMATISCH EEN DOORLAAT-BEWIJS toegestuurd van de Stad Brugge, waardoor u op autovrije zondag, 18 september, in de mogelijkheid bent om u van thuis uit (samen) met de wagen te verplaatsen. 

Als bezoeker van buiten Brugge zal u aan de Dampoort(-brug) OP VERTOON VAN UW CONCERTTICKET aan de Politie, ook kunnen doorrijden naar de Parking. 

De enige toegangsweg voor alle autobestuurders: vanop de Ring, kan u via de Dampoort(-brug), op vertoon van uw Concertticket* daar aan de Politie, doorrijden naar de ruime Parking onder het WZC Ter Potterie in de Peterseliestraat 21, 8000 Brugge. (Route aangegeven met zwarte pijltjes op het plannetje). 

Rijd in de tuin via het eerste rode hekken op uw rechterzijde (ongeveer 25m voorbij de ingang van het WZC). Rijd vervolgens tot vlak voor de slagboom en deze zal automatisch opengaan. 

Nadat u geparkeerd bent, gaat u vervolgens langs binnen naar het gelijkvloers in het WZC. Er zullen daar wegwijzertjes staan naar de Kerk van O.-L.-Vrouw van de Potterie. Als u buiten uit het WZC komt, ziet u ook onmiddellijk de Kerk die er vlak naast ligt, waar u moet zijn. 

Neem een gratis ticket aan de automaat in de hall van het WZC vooraleer u naar de Parking gaat om weg te rijden. Als u dit ticket bij het buiten rijden uit de Parking voor het oog aan de slagboom houdt, gaat deze automatisch open. 

De Parking sluit om 22u, houd er juist rekening mee dat als u meegaat naar Bistro Du Phare om 19u, u eventueel voordien uw wagen tijdig uit de Parking haalt en verplaatst. 

*Ook mensen die al vroeger aankomen, voor de Culturele wandeling, zullen op vertoon van hun Concertticket van de Politie mogen doorrijden naar de Parking. 

MET DE TAXI

Taxi’s hebben sowieso toelating om door te rijden van de politie.

CONTACT

VOOR ALLE INFO
(ook voor reservaties voor de Culturele wandeling om 14u15 en/of Meet-and-eat in Bistro Du Phare om 19u)

earlymusic@passionbeyondbach.com

ORGANISATIE MET DANK AAN

Organisatie: PASSION BEYOND BACH
+32 (0) 475 84 00 84
earlymusic@passionbeyondbach.com
www.passionbeyondbach.com
BE 0724. 987. 502

IN SAMENWERKING MET/ MET GROTE DANK AAN
In samenwerking en met grote dank aan österreichisches kulturforum brussels; Claviarte; Doppia Vu; Coffeebar Adriaan; Belgian Pigeon House; team SUR; de 4 seizoenen – bloembinder; Cookies & Cloud; Caerels Jef – Boekhouding; Bed & Breakfast ‘de groene specht’; M’adam traiteur; galerie Indigo; Confrérie O.-L.-Vrouw van de Potterie; Vier het leven; Rombaux Muziekhandel; Boekhandel Raaklijn; het Davidsfonds in ’t Brugsche; de Zilveren Passer.

Met grote dank aan Dr. Vandervellen van het Brussels Muziekinstrumentenmuseum (MIM).

TERUGBLIK